De ce nu iubim cetățeanul buftean. Civilizează-te, buftene!
Mă intreb de multe ori ce blestem cumplit s-a abătut asupra noastră, de suntem nevoiți să conviețuim cu niște specimene umane de cea mai joasă speță? Blestemul continuă parcă la nesfârșit, specimenele respective inmulțindu-se și degradându-se din ce in ce mai mult.
Cei in speță sunt cazuri pierdute, din nefericire, dar mai sunt unii, mulți și ei, care au apucat-o deja pe calea aceea sau care sunt la limită. Ei bine, aceștia mai au o șansă, dar cine să-i readucă pe linia de plutire? Ei nu conștientizează cum e corect, cum e civilizat, pentru că nu le-a atras nimeni atenția.
Imi spun prietenii că nu are rost să insist, că trebuie să ignor lucrurile urâte, să-mi văd de viață, că nu pot schimba nimic. Pur și simplu nu pot să ignor, nu pot să-mi văd de viața in condițiile astea, cu proști, hoți și needucați in jur. Dacă i-am ignora cu toții, am fi deja terminați noi, ăștia mai răsăriți. Incă mai avem o șansă, și asta nu e ignoranța. Răul trebuie identificat și arătat cu degetul, dacă de combătut e mai greu din postura de simplu cetățean.
Am inșirat mai jos câteva din gesturile necivilizate pe care le văd des in Buftea. Poate unii se vor simți cu musca pe căciulă și vor zăbovi un pic asupra lor, poate-poate conștientizează că nu e corect ce fac și că ar fi mult mai bine pentru toată lumea dacă așa ceva nu s-ar intâmpla.
1. Nu tura motorul mașinii când treci pe lângă bătrâni, copii sau părinți cu bebeluși. Pe ei nu-i impresionezii!
2. Dacă intri pe interzis pe o stradă, nu e ceva strigător la cer, dar măcar ai bunul simț și acordă prioriate mașinilor care vin regulamentar. Nu ei trebuie să se dea la o parte din calea ta!
3. Pune o țoală decentă pe tine când intri in primărie. Nu poți intra in maieu si șlapi, chiar dacă sunt 40 de grade afară sau ești piesă importantă din electoratul primarului.
4. Pot ințelege șuetele cu bere de la scările blocului sau de la băncuțele de sub geamuri. Dar după ora 23 deja se numește boschetareală și ești de cea mai joasă speță dacă faci balamuc.
5. Vara nu circula cu viteză pe străduțele neasfaltate, pentru că faci foarte mult praf. Buftea incă nu a ieșit din mizerie! Sunt multe case pe ulițe neasfaltate, iar unii circulă cu vitează, fără să se gândească la cei care stau in curți, la masă, sau la joacă.
6. Respectă coada la supermarket! Știți cum e la Lidl sau Penny… coadă mare, românul are oroare să stea 5 minute la coadă, se mai deschide o casă. Numai că ultimul din coadă aleargă să fie primul, penultimul devine al doilea, și tot așa, coada se inversează pe motiv de șmecherie. Elegant e să permiți celor din fața ta să fie primii la noua coadă.
7. Trebuie să fii extrem de cocalar să parchezi in ușa magazinului la Penny sau Lidl!
8. Când vom ințelege că e absolut josnic să stai pe băncuțe in fața primăriei și să scuipi semințe? Nu vorbesc de celelalte zone, ar fi prea mult și aș fi deja eu nesimțit, dar cât de vită să fii să spargi semințe și să scuipi pe jos in public? Consider că sămânța de floare, principala mâncare tradițională a românilor, nu trebuie consumată in public. Acasă pe canapea, la tine in curte, la masă cu prietenii, da. Am văzut oameni cărora le e rușine să mănânce un senviș in public, dar scuipă fără jenă semințe.
9. Peisajul cu rufe atârnate in afara balcoanelor e trist ca o zi din regimul ceaușist. Nu se mai poartă rufele atârnate la vedere in public! Nu toată lumea ține să vadă chiloții lu’ soarcă-ta sau maieul tău lăbărțat și decolorat, acum e pe toate drumurile suportul de rufe pliabil, care poate fi ținut la nivelul balconului sau in casă. Doar frații noștri vitregi, italienii, iți mai atârnă budigăii pe afară, dar la ăia parcă peisajul arată altfel cu cădirile alea antice, nu ca la noi in blocurile triste ceaușiste. N-ar fi mai frumos niște plante pe balcon?
10. Nu mai scutura preșuri și pături peste geam când ai vecini sub tine. Mai bea omul cafeluța pe balcon, mai iese la o țigară, mai ține geamul deschis, nu va fi incântat să primească in cap scamele tale. De fapt de ce să le scuturi? Spală-le dacă e cazul, dă-le cu aspiratorul sau dacă au strat mare de jeg, scutură-le in interiorul bolconului sau in baie, dacă e demodat să mai ieși in fața blocului să bați covoare. Apropo… există și curățătorii in Buftea, s-ar putea să aveți surpriza să merite. S-a dus vremea bătătorului de covoare!
11. Una dintre cele mai mari țărănii… aprinderea gunoaielor din curte! Primăvara și toamna, curțile buftenilor sunt poluate ingrozitor de vecinii care preferă să dea foc gunoaielor in loc să ceară ridicarea lor de către cei de la salubritate.
12. Dormi liniștit noaptea? Unii nu. Pentru că există dobitoci care chinuie mașinile intr-un mod barbar noaptea, ambalând motoare, scârțăind roți și călcând frâne, intr-un mod atât de stupid cum numai un câine poate lătra la lună! Ințeleg in general pasiunile oamenilor, dar manifestările astea in public sunt cel puțin mizerabile! Ei chiar au impresia că (afară de vreo minoră proastă) cineva e plăcut impresinat!
13. Nu-ți plimba cățelul prin locurile de joacă ale copiilor. In țările civilizate e strict interzis! La noi sunt deja destule mizerii acolo lăsate de câinii vagabonzi.
14. Ai rămas fără bani? Trebuie să schimbi euroii de la saltea. O bancnotă ai și vrei s-o schimbi, astfel incât să știe toată buftea că ai bani? Coboară din mașină in Centru și intreaptă-te spre casa de schimb cu suta de euro in mână, fluturând-o, să se vadă. După ce o schimbi, ieși cu leii in mână și numără-i incet, in public, până la mașină. Gata… acum lumea stie sigur că iți merge bine, iar popularitatea ta printre bufteni a crescut.
15. Nu incape discuție, nu au ce căuta mașinile parcate pe trotuar. Pe nicun trotuar! „Dar dacă avem străduțe puțin circulate, de ce să nu-mi parchez in fața curții? Pe cine deranjez? Doar n-oi vrea să-mi bag mașina in curte!” Știu că nu deranjați, știu că vi se pare exagerat, dar nu au ce căuta acolo, ci in curți (trebuia să ai in vedere asta când ți-ai făcut casa), așa cum cei de la bloc și le lasă in fața blocului (nu pe trotuar) și plătesc taxa de parcare. Cu mașinile parcate astfel, trotuarele s-au deteriorat deja (fiind oricum lucrări de mântuială), iar pietonii (bătrânii, copiii, elevii) vor circula pe carosabil.
16. Nu aștepta să vină primăria să-ți facă curățenie sau să-ți dea zăpada din fața curții!
17. Scara blocului e a tuturor. Când iți ții gunoiul la ușă, e ca și cum il ții la mine in casă. Când scuipi ca un bolnav pe casa scărilor, scuipi și la mine in casă. Dar probabil nu-ți pasă…
18. Nu tăia porcul la poartă sau in fața blocului. Știu că e obicei românesc să tai porcul la poartă, in public, să vadă tot satul că ești gospodar, dar hai să evoluăm un pic!
Dacă mai aveți și voi de completat, vă rog…
]]>
Eu as recomanda sa se foloseasca saci de gunoi pentru gunoiul menajer. La mine in bloc aveam destui vecini care isi duceau gunoiul cu galeata si asa-l aruncau la tomberon.
– vorbeste cit mai putin la telefon in locuri publice. Sint 16 mil.de telefoane in Romania, nu impresionezi pe nimeni.
– arunca chistocul de tigara si pachetul gol in cosurile de pe stilpi. Sint destule, ala e rostul lor.
– asculta MUZICA, nu galagie inregistrata de la nunti, cu geamurile deschise si potentiometrul la maxim. Godinul in care stai risca sa-si piarda bietele aripi si numarul de Bulgaria.
– nu arunca gunoiul pe geam – ca tot nu te vede nimeni – du-l la locul rezervat pentru asa ceva. Nici ciinilor nu le arunca pe geam oase, felii de piine si ciorba in punga de plastic.
– nu arunca chistoacele din balcon in capul trecatorilor
– vorbeste incet in public, cu prietenii. Jargonul si urletele onomatopeice nu fac decit sa aminteasca originea ( acum contestata ) a tragerii noastre.
– in vocabular exista „te rog”, „multumesc” si „sarut mana”. Evitindu-le e ca si cum habar n-ai avea de sapun, sampon, apa calda si lama de ras.
– nu claxona in prima zecime de secunda cind apare verde la semafor. Ma stresezi, ma grabesc si eu.
– pina si pe Titanic, acum mai bine de 100 de ani, femeile si copii au avut prioritate. Tu esti doar in statie, nu-i da un cot in gura unui copil si un brinci unei femei. Nu-i spune nici ” taci dracului babo, ce te grabesti ca Raiciu-i colea „. Uitasem, ar trebui sa-ti scoti si bilet, smecherii pirliti fac gainarii de astea…
– crema de ghete, apa calda, fierul de calcat, frizerul, unghiera, pasta de dinti, sapunul si codul manierelor NORMALE, nu neaparat elegante, nu mai reprezinta demult o necunoscuta. S-au inventat de foarte mult timp, n-ar fi rau sa le incerci. Nu musca, nu transmit boli venerice si nici nu produc mahmureala. Curaj.
– uita „sa moara mama”, ” sa moara dusmanii mei”, ” pe familia mea”, incearca simplu, „pe cuvintul meu „. Cine te apreciaza (???) va avea incredere in tine tot la fel.
– stiu, e greu. Merita incercat totusi.
Cand va adunati intr-un grup destul de mare de masculi si faceti gratar in fata blocului si mancati, beti, fumati si injurati de mama focului, macar aveti bunul simt sa urcati la voi in casa pentru a va face nevoile, ca doar locuiti la doi pasi! Scarile din spatele Casei de Cultura (sau orice colt sau loc mai retras din oras) NU sunt toaleta publica! Cum e posibil sa urinezi langa bancile pe care stau copiii sau in locurile in care se joaca chiar nepotii sau copiii vecinilor tai?
Dureros de adevarat , numai ca uitati un lucru omul se educa cu batul . daca simtul civic nu exista ( si din pacate nu exista) atunci el trebuie impus . din cate stiu exista acei responsabli de zona platiti de primarie ,ar fi un bun inceput ca acestia sa aplice sanctiunui ( in spiritul legii desigur) .
„Cand va adunati intr-un grup destul de mare de masculi si faceti gratar in fata blocului si mancati, beti, fumati si injurati de mama focului, macar aveti bunul simt sa urcati la voi in casa pentru a va face nevoile”
Am ras, true!