(Re)Amenajare salba de lacuri București

In Bucuresti exista un mare potential in dezvoltare de PROMENADE pe malul apelor, pe marginea Salbei de lacuri Buftea, Mogosoaia, Straulesti, Grivita, Baneasa – Herestrau si mai departe Floreasca, Tei, Pumbuita, Fundeni, Pantelimon, Dobroesti, Cernica. TOATE LEGATE INTRE ELE!

Pe toata lungimea salbei de lacuri exista o serie de parcuri izolate, foste baze sportive si foste stranduri dezafectate. Marea majoritate a malurilor se afla in stare proasta, inaccesibile, cu vegetatie neintretinuta si ingradiri abuzive sau ilegale. Situatia juridica a acestor terenuri este pe anumite zone neclara in litigii, capturate si lasate de izbeliste.

Toate aceste parcuri, baze sportive si zone verzi nu au continuitate si nu sunt legate intre ele. Nu se poate realiza un parcurs total (similar cu ce se intampla in amenajarea majoritatii malurilor apelor din Europa). Este necesara si reconfigurarea aleilor din cadrul parcurilor existente. Aici, pietonalele din lungul malurilor sunt in mare majoritate in stare proasta, foarte inguste, cu vegetatia neintretinuta.

Pe toata lungimea salbei de lacuri am putea realiza un parcurs continuu pietoni, biciclisti, role (Apa, alei, verde, mobilier urban), eventuale cluburi sportive, zone de plaja, zone de restaurante , cafenele (existente si propuse), legaturi pietonale cu cartierele rezidentiale existente si noi din zona salbei de lacuri.

O alta mare problema, dar nu de nerezolvat, este cea a primarilor neinspirati care au dat, fara conditii sau directii clare, dreptul de concesiune ori improprietarire pe malul lacului diversilor investitori. Conform legii, in functie de situatie, nu ai voie sa-ti faci casa sau bloc la mai putin de 50 metri de luciul apei. Conform legii orice luciu de apa are nevoie de o zona de protectie si intretinere continua de minim 10 metri.

Faptul ca mi-am cumparat casa pe malul lacului nu-mi da dreptul sa inchid cu garduri, sa-mi pun pontoane si salupe in lac. Lacul este un bun comun (PROMENADE) si are nevoie de spatiu tehnic (zona de protectie). Daca am casa pe malul lacului, valoarea ei va creste fiind parte dintr-un parc cu promenada. Am iesit din casa direct in parc, in civilizatie, intr-un parc luminat si pazit pe bani publici. Nu vreau sa ies direct in camp, sa vad balarii sau o apa imputita cu maluri care stau sa cada..

Aceste lacuri imense nu pot fi intretinute si ingrijite decat cu fonduri publice (contra tantari, drenare albie, gunoaie si vegetatie moarta, intretinere maluri, baraje etc) deci, ele trebuie sa devina publice. Nu e niciun farmec in a a detine casa pe malul lacului si a avea parte numai de mirosuri si privelisti pestilentiale. E ca si cum toate casele care se afla langa parcurile din Bucuresti ar bloca cu garduri, sarma si gratare fumegande accesul in parcuri. Faptul ca ai o casa langa un parc sau langa o apa, nu da dreptul de a bloca accesul public in parc sau la apa. Acestea sunt spatii publice care au nevoie de fasii de acces public. Parcul si apa+parc/alee de circulatie pietonala, toate aduc o valoare mai mare cladirilor adiacente.

O conditie obligatorie, pentru viitorul Parc “Bucuresti”, ar fi ca acest parcurs sa fie realizat fara intreruperi, cu ajutorul pasarelelor suspendate, pontoanelor pe piloti, pontoanelor plutitoare sau pasarele subterane.

Citește intreg articolul pe urbanambition.ro

]]>

6 raspunsuri
 1. 1989
  1989 says:

  AI DOUA MODURI DE EXPRIMARE: ORI EXPRIMI PROPRIILE TALE BAZACONII ORI EXPRIMI BAZACONIILE ALTORA FARA DISCERNAMANT. PROPUI SA MERGEM DE LA CREVEDIA LA BUCURESTI PE MALUL LACULUI? TE GANDESTI LA O NOUA FORMA DE CONFISCARE A PAMANTULUI, DE DATA ASTA IN INTERES PUBLIC? LA ECONOMIE DESI TE LAUZI CA AI O LICENTA NU TE PRICEPI, IN DOMENIUL JURIDIC NICI ATAT, RAMAI LA CHIOSCUL TAU. ACOLO TE REGASESTI MAI BINE.

  Răspunde
 2. Daniel
  Daniel says:

  orice proiect, inainte de a se realiza este SF. Inclusiv lumea in care traim acum era SF in 89, faptul ca acum toti avem internet si telefoane mobile era SF in 96 – 98, etc.
  Noroc ca sunt unii care viseaza cu ochii deschisi si de multe ori daca multi oameni viseaza acelasi vis acesta devine realitate.

  Sa ne aducem aminte de gardul care bloca o banda pe soseaua de la doi cocosi la baneasa, acum citeva zile a fost darimat… deci se poate.

  O bucata din acest proiect este deja realizata in Buftea, de la biserica la calul balan este o alee. Din pacate iarba nu e taiata pe acolo si arata destul de urit dar e un inceput, nici Roma nu s-a facut intr-o zi. Daca s-ar continua aceea alee si s-ar inconjura tot lacul ar fi probabil o minune, dar am avea unde sa ne plimbam tot anul.

  Răspunde
 3. Expresul de Buftea
  Expresul de Buftea says:

  Nu, mă, la noi e SF, noi nu putem, noi suntem români, suntem resemnați, suntem frustrați, suntem dobitoci. Noi il facem idol pe jegosul ăla de Mircea Badea și ne-am luat drept motto in viață vorbele lui de rahat, de genul “trăim in Romania și asta ne ocupă tot timpul”, vorbe potrivite românilor proști si resemnați, puturoși și invidiosi.

  Nu putem, mă, e imposibil, renunțăm, nu ne punem noi cu ei, nu scoatem capul, nu deschidem gura, nu dăm cu pumnul. Că trăim in Romania și nu se poate…

  Dacă nu deschideam gura pe site-ul ăsta aveam pe dracu pistă de biciclete și aleea de promenadă la lac!

  Răspunde
 4. 1989
  1989 says:

  DECI TU AI INVENTAT PISTA PENTRU BICICLISTI SI ALEEA PENTRU PROMENADA. ASTA ESTE O BOALA, SA TE CONSIDERI CINEVA CAND TU ESTI NIMENI. NU TI SE SPUNE DEGEABA toba etnobotanicus. SE VEDE, ESTI SPECIALIST IN BOSCHETI, NU AI FACUT NIMIC SERIOS TOATA VIATA TA.

  Răspunde
 5. 1989
  1989 says:

  Ca de obicei trebuie sa vorbeasca cineva si de altul ca doar deh, nu ne “sintem” bine..ce legatura are badea cu viitorul romaniei. Este un visator sau mai degraba un om care vede imposibilitatea romanilor de a face ceva bun pentru ei insisi. Asa ca, mai expresule, doar tu te poti simti prost la insultele unuia…mai degraba incearca sa faci tu ceva in tara asta..poate te ajuta si basescu sau boc…sau preferatii tai, ca pe vremea asta prost sa fi sa ai asemenea preferati;)
  Trebuie sa aruncam si o privire in istorie ca sa vedem ca poporul asta asa a fost condus el tot timpu..de grupuri de interese, chiar daca era vorba de regalitate, comunisti, socialisti sau democrati. Atat timp cand de pe bancile scolii ies numai etnobotanisti, chiulangii, sau baieti de treaba..nu o sa se schimbe “ever” – niciodata, principiul cum ca daca esti in frunte tre sa furi. Sau atat timp cand in functiile statului sunt pusi oameni de serviciu, incompetenti, chelneri, smecheri.
  E de apreciat candoarea ta cu privirea la proiectele romaniei, dar conformeaza-te, ca sa nu te deprimi…traiesti in romania condusa de prietenii, prietenilor rudelor tale.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.