Cum poate fi Politia Locala aproape de cetatean

Ati auzit pe cineva multumit de activitatea Politiei Locale Buftea? Comunitara cum ii zicem noi… Nici eu nu am auzit. Si totusi, nu de putine ori, am vazut ca isi fac treaba, nu stau degeaba, au ceva de lucru.

Din pacate isi fac de treaba cu lucruri destul de minore si, mai grav, discriminatoriu. Adica iau masuri doar impotriva unora. Amendeaza pusti care beau bere in parc, nu scandalagii adevarati, soferi care parcheaza aiurea, dar care nu sunt din Buftea, petrecareti care nu sunt de etnie roma, etc. Intelegeti voi.  Eu am ramas traznit cand am aflat ca politistii bufteni au amendat drastic un conducator auto care a aruncat pe geam un pachet gol de tigari. Am fost impresionat pana am aflat ca masina era de Prahova. Daca era cineva din Buftea, de exemplu de pe Bulevardul Muncii, mai aplicau amenda? Asa e usor sa-ti faci treaba, dar cu problemele noastre reale cum facem?

Nu stiu daca va vine sa credeti, dar exista in tara politisti locali (comunitari) care isi fac cu adevarat treaba, sunt cu adevarat in slujba cetateanului si chiar sunt laudati. Avem un exemplu langa noi, Politia Comunitara (Locala) Mogosoaia. Cand a venit Precup primar, Mogosoaia era prima localitate din Ilfov la capitolul infractionalitate. Acum e pe ultimul loc.

Politia Locala Mogosoaia, condusa de Iordachescu, si-a facut bine treaba. Dupa ce Pistol a iesit primar in Buftea, acesta l-a „transferat” pe Iordachescu la Buftea si toata lumea credea ca vom avea comunitari seriosi. Insa acesta a plecat la scurt timp, dupa ce Pistol a mai pus un sef in coasta lui, pe Vicentiu Busila, care l-a sustinut in lupta contra fostului primar Stoica. Iordachescu ar fi plecat pentru ca si-a dat seama ca in acest stil nu poate face nimic serios.

 

Problema e ca buftenii nu prea vad ca Politia Locala isi face treaba, desi ea poate sustine ca isi face. Principalul obiectiv al lor ar trebui sa fie apropierea de cetateni, asta incluzand si comunicarea si transparenta, capitol la care, ca si Primaria Buftea, Politia Locala este repetenta. Cu riscul de a mi-o lua din nou in nume de rau, le sugerez sa faca eforturi ca buftenii sa nu-i mai ia la misto, sa nu mai fie doar subiect de bancuri si lehamite, iar comunicarea si transparenta ii poate ajuta. Cum? Le dau o sugestie, pe care binenteles, de-ai dracu si de ambitiosi, nu o vor lua in considerare.

Politiile altor orase din tara au inteles asta, probabil si la recomandarea primariilor de care apartin, si fac eforturi pentru a se apropia de cetatean, prin cel mai simplu, ieftin si la indemana instrument… facebook-ul, implicit, internetul. Cel mai bun exemplu este Politia Locala Tulcea care foloseste pagina de Facebook pentru a se pune cu adevarat in slujba cetateanului.

Iata la ce ar putea fi de folos o pagina de Facebook a Politiei Locale:

  • publicarea de imagini video ale camerelor de supraveghere din oras, care sunt foarte multe in Buftea si au costat o avere, dar nimeni nu stie daca folosesc la ceva … video1  …  video.2
  • publicarea de imagini video ale camerelor video de pe masini, camere care au ajuns foarte populare si deloc scumpe.  video.
  • educatie rutiera si campanii de condus preventiv video 1      video 2
  • masuri de ordine si liniste publica
  • actiunile biroului circulatie cu foto/video din oras, care au ca scop disciplinarea conducatorilor auto… foto
  • actiune de instruire-prevenire
  • comunicate, informari, avertizari, noutati, dotari… video

Politia Locala Tulcea a avut curaj sa dea un exemplu video si cu autovehicolul Primariei Tulcea, parcat pe locul destinat persoanelor cu handicap, auto folosit ca masina de serviciu de catre cms sef STANICA VASILE, sef serviciu evidenta populatiei .

Iata si alte pagini din tara ale Politiei Locale, care incearca sa se reformeze. Nu dureaza decat maxim o ora deschiderea ei si maxim o ora administrarea ei zilnica.

Primaria Sectorului 2 – Politia Locala
Politia Locala Bucuresti
Politia Locala Aninoasa
Poliția Locală Tîrgu-Mureș
Politia Locala Medias
Poliţia Locală Vaslui
]]>

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *