Mansardarea – o alternativă la îndemână

Nu trebuie să scrii o teză de doctorat ori să faci un studiu aprofundat, ca să observi câte probleme sunt în jurul nostru: de la cum trăim, ce standarde de locuit, muncit si nivel de trai avem, până la clasicele reflectii despre cine ne conduce si cum. Vă spun însă că îti trebuie o doză de ratiune si simt practic (si o grămadă de non-determinism), ca să îti dai seama cât de multe depind de noi. si cât de mult pot contribui micile schimbări făcute de noi în mod sistematic la schimbarea mediului în care trăim. Bunăoară, observăm cum trăim la bloc, si cum avem grijă de apartamentele noastre (ori nu). Nu de putine ori ne e dat să vedem cum aproape fiecare de pe scară are o grijă neasemuită pentru renovarea locuintei sale (o putem auzi ori de câte ori se mai sparge faianta veche si se re-faiantează, ori se găureste, ori se pune gresie), dar zero respect pentru spatiul comun (fie terasă cu infiltratii, ori casa scării unde fiecare fumător îsi lasă mucul de tigară).

O problema pe care doresc să o aduc în discutie este cea a izolării blocului. E o problemă, pentru că spre exemplu în blocul în care locuiesc, asta costă mult (cca. 60.000 RON per total, cam 1.000 RON/apartament).

Când e vorba de instalat antene, acoperisul blocului e al tuturor. Doar când apa de ploaie începe să se infiltreze la cei de la etajul 4, acoperisul devine proprietatea (exclusivă) a celor de la ultimul etaj. Nimeni nu mai vrea să participe la costul reabilitării. Cei de la ultimul etaj, vor forta punga asociatiei, dar în general nu prea se întâmplă să avem consens si să plătim toti, iar atunci lucrurile ori stagnează (agravându-se) ori se rezolvă preponderent pe cheltuiala vecinilor cărora li s-a pus în brate acoperisul.

M-am gândit să adun în mod obiectiv, toate aspectele diferitilor actori la această “piesă” la care participăm si să vă prezint concluziile mele ca si solutie la problemă. O solutie care veti vedea, depinde doar de noi! M-am gândit la problema spatiului locativ ca o problemă care ne afectează pentru ca o mare parte din viată o petrecem în vizuina noastră. Problema am constientizat-o când a s-a pus problema refacerii acoperisului blocului în care stau. Atunci m-am gândit cât de bună solutie este mansardarea.

Mansardarea înseamnă pe scurt, realizarea unui acoperis deasupra ultimului etaj, iar astfel se rezolvă problema infiltratiilor (dar si altele). Mansardarea se face pe cheltuiala unei terte părti, a unui investitor, asa că asociatia nu are de cheltuit nici un ban cu asta. În schimb investitorul va construi acolo 2-3 apartamente pe care le vinde în profit ca să-si recupereze investitia. Mai mult, de obicei el rezolvă si zugrăvitul holului, a casei scării.

Realizarea unei mansardări poate rezolva o parte din problemele locative cu care se confruntă orasul si totodată să contribuie prin valoarea creată, la generare de taxe si impozite, în general la dezvoltarea orasului. Mai mult, oferă o alternativă ideală celor care deja locuiesc în blocurile construite, si doresc să îsi îmbunătătească standardul de locuire.

Există atât problema lipsei unor locuinte noi la standarde ridicate, cât si problema locuintelor vechi de la blocuri, rezolvarea integrată a acestora este o solutie într-adevăr inovatoare. În continuare, am adunat pe scurt o diagnoză a problemelor a căror solutionare se identifică total, sau măcar partial cu mansardarea.

Problematica Cazului Studiat: Blocul de 4 etaje tipic:

Construit în majoritatea cazurilor la începutul anilor ’80, ceea ce înseamnă:



· 25 ani fără o reverificare a stabilitătii si structurii de rezistentă

· 25 ani fără întretinerea învelisului exterior: tencuială, cărămidă aparentă, zugrăveli.

· În medie o singură refacere a învelisului bituminos al acoperisului, dar cu probleme de infiltratii de apă la etajele superioare.

· Instalatii sanitare învechite (coloană apă, coloană scurgere)

· Izolare termică precară, în special la ultimele etaje, pierderi mari de căldură.

· Spatiu comun neîntretinut, în general în degradare (casa scării, usile de la intrare)

 

Toate aceste probleme creează un disconfort dar si pierderi/pagube proprietarilor de apartament la bloc. Ei sunt nevoiti să investească sume destul de mari (care pot depăsi 1000 RON/apartament) pentru a reface doar învelisul bituminos, fără a rezolva si celelalte probleme: pierderea de căldură, vechimea instalatiei sanitare, aspectul necivilizat al spatiilor comune.

Implicatiile la nivel de social sunt de luat în seamă, dacă mă gândesc că Buftea defapt concureaza cu alte orase: Astfel, venitul disponibil al proprietarilor de apartamente scade odată cu cheltuielile prea mari cu energia risipită (sau cu investitia făcută pe cont propriu), venit care nu reintră in circuitul economic al orasului si nu generează valoare si contributii la buget. Dacă judecăm mai departe, standardul scăzut al comfortului locativ poate genera fenomenul de migratie (într-o anume măsură, ori spre rural, ori spre orase concurente).

Am adunat mai jos avantajele la care m-am gândit de când mi-am pus problema mansardărilor:

Avantaje ale Proprietarilor:

· Locatarii nu sunt nevoiti să cheltuie pentru refacerea blocului

· Problema infiltratiilor este rezolvată definitiv printr-un acoperis cu pantă

· Problema izolării termice este rezolvată prin montarea unui termosistem si refacerea fatadei.

· Spatiile comune sunt reabilitate prin zugrăvire, vopsire, înlocuire elemente, etc.

· Valoarea comercială a proprietătilor din bloc creste (în medie cu 10-15%)

· Scad cheltuielile de încălzire

· Scad cheltuielile de electricitate cu aerul conditionat.

· Blocul este expertizat tehnic, deci siguranta locatarilor este analizată si certificată

· Se crează noi spatii de locuit cu izolare termică excelentă si confort sporit, pe care proprietarii apartamentelor din bloc le pot achizitiona cu prioritate.

 

Avantaje sociale ale Orasului:

<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>Locatarii nu sunt nevoiti să cheltuie pentru refacerea blocului, deci vor avea disponibil mai mare de a economisi/investi sau consuma pe plan local. Aceste componente vor stimula mediul economic local.

· Crescând oferta de spatiu locativ de înaltă calitate, mai multi locuitorii ai orasului si navetistii în si dinspre Buftea vor alege să rămână în oras. Acest factor va avea efecte benefice în ceea ce priveste ancorarea populatiei, retinerea talentului la nivel local si dezvoltarea economică si demografică.

· Taxele si impozitele locale colectate vor fi mai mari, ca urmare a adăugării unor noi unităti locative, a cresterii valorii locuintelor existente, a folosirii resurselor umane locale si a colectării TVA-ului pe resursele materiale folosite.

· Orasul va câstiga din punct de vedere al imaginii, ducând printre altele si la cresterea încrederii si prestigiului administratiei locale ca deschizătoare de drum în măsuri de modernizare a orasului.

· Administratiei locale îi va fi mult mai usor să integreze pe noii proprietari în mijlocul comunitătii, fără cheltuieli aditionale: noii locatari vor avea acces la facilitătile deja prezente in apropierea locuințelor (scoli, grădinite, magazine, etc).

Avantaje Beneficiarilor Mansardelor:

· Noii locatarii dobândesc spatii cu confort sporit, la standarde europene, dar la preturi accesibile, similare cu pretul apartamentelor vechi nerefăcute.

· Intră în posesia apartamentelor într-un timp mult redus fată de optiunile de construire clasice.

· Locatia mansardelor este una centrală, cu toate avantajele care derivă din aceasta.

· Obtin un raport mult mai eficient între suprafata cumpărată versus suprafata utilă, neplătind terase costisitoare ca în cazul altor proiecte rezidentiale noi.

· Au acces la facilitătile aflate în proximitatea blocului (scoli, magazine, transport în comun, divertisment, etc).

 

Avantaje Investitorului:

· Realizează prin investitii proprii spatii cu confort sporit, la standarde europene, la o rata de profit care îi va permite dezvoltarea acestei piete.

· Reuseste să construiască în zone centrale ori semi-centrale fără să se confrunte cu o lipsă a terenului.

· Are prezentă în imediata apropiere infrastructura si retelele de electricitate, gaz, apă si canal.

 

Dacă as fi chemat să mai adaug sau să tai din avantajele respective, sunt sigur că ar mai fi de lucru la ele. Un lucru este însă clar: sunt mult prea multe si evidente. Si dacă veti spune despre dezavantaje, pun rămăsag că nu voi pri mi enumerări lungi, si care să nu poată fi combătutue. De exemplu deranjul locatarilor, este o problemă falsă, întrucât tot se întâmpla odată cu lucrul la acoperis.

Astfel revin cu ideea de la începutul articolului, care cred, rămâne din ce în ce mai clar sedimentată: multe depind de noi si nu cum am crede, de altii. Trebuie doar să ne dăm interesul mai mult, si să gândim activ la micile lucruri care ne pot schimba viata. Avem totul la dispozitie să schimbăm orice.

 


Un alt fel de corolar în imagini, sau Etape ale proiectului de Mansardare:

 

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

]]>

34 raspunsuri
  1. gica
    gica says:

    As fi de acord cu solutia ca o firma sa puna pe bloc cateva apartamente pe care sa le vanda, dar profitul pe care il face din acele apartamente depaseste cu mult cheltuiala pentru a pune un acoperis de tabla peste niste barne din lemn :cheer: As propune mai degraba sa incaseze si asociatia si locatarii cate ceva din acest profit 😉 De exemplu celor care stau la ultimul nivel nu cred ca le e indiferent daca deasupra ar fi doar acoperisul sau ar fi inca un nivel locuit 💡
    Locatarii au platit o anumita suma pentru betonul in care locuiesc si o anumita suma (mare in unele cazuri, a se vedea noile ansambluri rezidentiale) pentru terenul constructiei… Daca ulterior se adauga etaje eu zic ca ei au de primit niste bani inapoi, nu ? 🙂

    Răspunde
  2. gica
    gica says:

    As fi de acord cu solutia ca o firma sa puna pe bloc cateva apartamente pe care sa le vanda, dar profitul pe care il face din acele apartamente depaseste cu mult cheltuiala pentru a pune un acoperis de tabla peste niste barne din lemn :cheer: As propune mai degraba sa incaseze si asociatia si locatarii cate ceva din acest profit 😉 De exemplu celor care stau la ultimul nivel nu cred ca le e indiferent daca deasupra ar fi doar acoperisul sau ar fi inca un nivel locuit 💡
    Locatarii au platit o anumita suma pentru betonul in care locuiesc si o anumita suma (mare in unele cazuri, a se vedea noile ansambluri rezidentiale) pentru terenul constructiei… Daca ulterior se adauga etaje eu zic ca ei au de primit niste bani inapoi, nu ? 🙂

    Răspunde
  3. Raspuns la Gica
    Raspuns la Gica says:

    Mentalitatea de ” sa moara capra vecinului”, imbinata cu ideea de a sta la pomana, a te lacomi si a intinde mana sa ceri.. asta e prezenta in comentariul de mai sus (si in mintea multora defapt).
    Nu e nici o problema sa ceri, dar nu cere sa ramai cu toate, pentru ca atunci vei ramane cu etajul 4 in ploaie, si cu blocul pe care sigur il meriti!
    Nu vezi ca aici e o mare diferenta? Diferenta dintre ca cineva vrea sa faca si face un lucru (pe riscul lui si cheltuiala lui), versus unul care sta la pomana ca un bucurestean, sa stoarca ceva de pe urma unuia care face..
    ..cat ai dat tu pe o terasa, ma rog? si de cand a devenit asa de importanta (ai folosito cel mult sa pui o antena pe bloc, atat).
    Uita-te la faptul ca refacerea casei scarii/izolarea blocului/inlocuire de tevi/ este poate mult mai costisitoare (la bani si nervi)cand vine vorba de astfel de „vecini” decat daca iti iei un teren si construiesti fara sa te mai bata altul la cap si sa „saliveze” si el dupa munca si profitul tau.
    Se schimba un pic abordarea nu?
    In momentul in care se gaseste cale de mijloc intre cele 2 atitudini (primul comentariu si acesta), se poate lucra si obtine rezultat.
    Daca nu, vei sta cu buza la soare ca Romania, cand prin sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000 veneau firma importante de peste tot, sa faca fabrici in Romania, numai ca balcanicii le-au cerut dreptul si spaga pentru asta, uitand ca defapt …. infine..
    Asadar, va rog nu imperechiati zicala „si sarac si cu pretentii” cu ” prostul nu e prost destul” .. ca rezulta:
    „si sarac, cu mult tupeu, prost ai fost, ramai mereu”

    Răspunde
  4. Raspuns la Gica
    Raspuns la Gica says:

    Mentalitatea de ” sa moara capra vecinului”, imbinata cu ideea de a sta la pomana, a te lacomi si a intinde mana sa ceri.. asta e prezenta in comentariul de mai sus (si in mintea multora defapt).
    Nu e nici o problema sa ceri, dar nu cere sa ramai cu toate, pentru ca atunci vei ramane cu etajul 4 in ploaie, si cu blocul pe care sigur il meriti!
    Nu vezi ca aici e o mare diferenta? Diferenta dintre ca cineva vrea sa faca si face un lucru (pe riscul lui si cheltuiala lui), versus unul care sta la pomana ca un bucurestean, sa stoarca ceva de pe urma unuia care face..
    ..cat ai dat tu pe o terasa, ma rog? si de cand a devenit asa de importanta (ai folosito cel mult sa pui o antena pe bloc, atat).
    Uita-te la faptul ca refacerea casei scarii/izolarea blocului/inlocuire de tevi/ este poate mult mai costisitoare (la bani si nervi)cand vine vorba de astfel de „vecini” decat daca iti iei un teren si construiesti fara sa te mai bata altul la cap si sa „saliveze” si el dupa munca si profitul tau.

    Se schimba un pic abordarea nu?

    In momentul in care se gaseste cale de mijloc intre cele 2 atitudini (primul comentariu si acesta), se poate lucra si obtine rezultat.
    Daca nu, vei sta cu buza la soare ca Romania, cand prin sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000 veneau firma importante de peste tot, sa faca fabrici in Romania, numai ca balcanicii le-au cerut dreptul si spaga pentru asta, uitand ca defapt …. infine..

    Asadar, va rog nu imperechiati zicala „si sarac si cu pretentii” cu ” prostul nu e prost destul” .. ca rezulta:
    „si sarac, cu mult tupeu, prost ai fost, ramai mereu”

    Răspunde
  5. Cristi
    Cristi says:

    „profitul pe care il face din acele apartamente depaseste cu
    mult cheltuiala pentru a pune un acoperis de tabla peste niste barne din lemn”
    – nu e vorba de nishte barne si tabla, ci mult mai mult. Marja de profit este una similara cu profitul pe care il obtii din construirea unui bloc nou.
    Si acolo ai pretentia ca cel care iti construieste sa iti vanda la pretul cu care a construit? Think a bit.
    -„As propune mai degraba sa incaseze si asociatia si locatarii cate ceva
    din acest profit” .
    De acord. Asta si face. Mai ales ca nu face nimic pentru acest profit, dar primeste in schimb scara renovata, usi noi, etc. Proprietarii primesc un apartament mai bine izolat, a carui valoare creste (daca nu stiati de certificatul de audit termic, interesati-va: din 2009 la orice vanzare ar trebuie sa existe).
    -„Locatarii au platit o anumita suma pentru betonul in care locuiesc si o
    anumita suma..”
    SI Aceeasi Proprietari au Obligatia sa intretina spatiile comune. DECI: ii costa izolatia, spatiul comun, acoperisul. E sti*cucu*ta in lege aceasta obligatie. Nu iti dai seama ca asta te costa? Asta e contraprestatia investitorului pe care ti-o ia pe umerii lui.
    -„De exemplu celor care stau la ultimul nivel nu cred ca le e
    indiferent daca deasupra ar fi doar acoperisul sau ar fi inca un nivel locuit”.
    Nu. Nu ar trebui sa le fie indiferent: iarna e mai cald cu cca. 2-3 grade din start. Nu le mai ploua si nu mai stau cu galeata sub „hartile” de pe perete. Nu se mai MILOGESC la vecini care se gandesc ” da’ eu ce castig?” … De asta nu ar trebui sa le fie indiferent.
    Think again.
    .. and think.

    Răspunde
  6. Cristi
    Cristi says:

    „profitul pe care il face din acele apartamente depaseste cu
    mult cheltuiala pentru a pune un acoperis de tabla peste niste barne din lemn”
    – nu e vorba de nishte barne si tabla, ci mult mai mult. Marja de profit este una similara cu profitul pe care il obtii din construirea unui bloc nou.
    Si acolo ai pretentia ca cel care iti construieste sa iti vanda la pretul cu care a construit? Think a bit.
    -„As propune mai degraba sa incaseze si asociatia si locatarii cate ceva
    din acest profit” .
    De acord. Asta si face. Mai ales ca nu face nimic pentru acest profit, dar primeste in schimb scara renovata, usi noi, etc. Proprietarii primesc un apartament mai bine izolat, a carui valoare creste (daca nu stiati de certificatul de audit termic, interesati-va: din 2009 la orice vanzare ar trebuie sa existe).
    -„Locatarii au platit o anumita suma pentru betonul in care locuiesc si o
    anumita suma..”
    SI Aceeasi Proprietari au Obligatia sa intretina spatiile comune. DECI: ii costa izolatia, spatiul comun, acoperisul. E sti*cucu*ta in lege aceasta obligatie. Nu iti dai seama ca asta te costa? Asta e contraprestatia investitorului pe care ti-o ia pe umerii lui.
    -„De exemplu celor care stau la ultimul nivel nu cred ca le e
    indiferent daca deasupra ar fi doar acoperisul sau ar fi inca un nivel locuit”.
    Nu. Nu ar trebui sa le fie indiferent: iarna e mai cald cu cca. 2-3 grade din start. Nu le mai ploua si nu mai stau cu galeata sub „hartile” de pe perete. Nu se mai MILOGESC la vecini care se gandesc ” da’ eu ce castig?” … De asta nu ar trebui sa le fie indiferent.

    Think again.
    .. and think.

    Răspunde
  7. gica
    gica says:

    Sigur ca trebuie ajuns la mijloc de catre cei care vor sa primeasca ceva facand „nimic” si de catre cei care urmaresc profituri disproportionate, ca asa practica firmele de constructii in RO 👿 .
    Daca eu am cumparat intr-un complex rezidential o locuinta la ultimul etaj nu imi e indiferent daca deasupra mea se muta o familie sau daca in continuare voi avea liniste deasupra, asta e un avantaj cand locuiesti la ultimul etaj, daca nu stiati 🙂 Iar tambalaul enorm pe care il face firma de constructii sa mai construiasca un nivel deasupra iarasi nu e de neglijat, oamenii aia de multe ori nu respecta nimic, ore de somn, sa tina cat de cat curata scara blocului, etc.
    Nu mai zic decat atat, jos cu firmele hraparete obisnuite sa faca profit de 100% si mai mult. Jungla s-a terminat, in vest profiturile sunt mult mai mici, datorita bunului simt 💡

    Răspunde
  8. gica
    gica says:

    Sigur ca trebuie ajuns la mijloc de catre cei care vor sa primeasca ceva facand „nimic” si de catre cei care urmaresc profituri disproportionate, ca asa practica firmele de constructii in RO 👿 .
    Daca eu am cumparat intr-un complex rezidential o locuinta la ultimul etaj nu imi e indiferent daca deasupra mea se muta o familie sau daca in continuare voi avea liniste deasupra, asta e un avantaj cand locuiesti la ultimul etaj, daca nu stiati 🙂 Iar tambalaul enorm pe care il face firma de constructii sa mai construiasca un nivel deasupra iarasi nu e de neglijat, oamenii aia de multe ori nu respecta nimic, ore de somn, sa tina cat de cat curata scara blocului, etc.

    Nu mai zic decat atat, jos cu firmele hraparete obisnuite sa faca profit de 100% si mai mult. Jungla s-a terminat, in vest profiturile sunt mult mai mici, datorita bunului simt 💡

    Răspunde
  9. Implant pentru refuz
    Implant pentru refuz says:

    [quote=Raspuns la Gica]Mentalitatea de " sa moara capra vecinului", imbinata cu ideea de a sta la pomana, a te lacomi si a intinde mana sa ceri.. asta e prezenta in comentariul de mai sus (si in mintea multora defapt).
    Nu e nici o problema sa ceri, dar nu cere sa ramai cu toate, pentru ca atunci vei ramane cu etajul 4 in ploaie, si cu blocul pe care sigur il meriti!
    Nu vezi ca aici e o mare diferenta? Diferenta dintre ca cineva vrea sa faca si face un lucru (pe riscul lui si cheltuiala lui), versus unul care sta la pomana ca un bucurestean, sa stoarca ceva de pe urma unuia care face..
    ..cat ai dat tu pe o terasa, ma rog? si de cand a devenit asa de importanta (ai folosito cel mult sa pui o antena pe bloc, atat).
    Uita-te la faptul ca refacerea casei scarii/izolarea blocului/inlocuire de tevi/ este poate mult mai costisitoare (la bani si nervi)cand vine vorba de astfel de "vecini" decat daca iti iei un teren si construiesti fara sa te mai bata altul la cap si sa "saliveze" si el dupa munca si profitul tau.
    Se schimba un pic abordarea nu?
    In momentul in care se gaseste cale de mijloc intre cele 2 atitudini (primul comentariu si acesta), se poate lucra si obtine rezultat.
    Daca nu, vei sta cu buza la soare ca Romania, cand prin sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000 veneau firma importante de peste tot, sa faca fabrici in Romania, numai ca balcanicii le-au cerut dreptul si spaga pentru asta, uitand ca defapt …. infine..
    Asadar, va rog nu imperechiati zicala "si sarac si cu pretentii" cu " prostul nu e prost destul" .. ca rezulta:
    "si sarac, cu mult tupeu, prost ai fost, ramai mereu"[/quote]
    Barosane… daca asa vrei tu sa convingi PROPRIETARII sa le mai pui un etaj deasupra… ai pornit prost!
    Asa ca… da-te jos din mansarda si revino cu picioarele pe pamant pentru o discutie eleganta.

    Răspunde
  10. Implant pentru refuz
    Implant pentru refuz says:

    [quote name=”Raspuns la Gica”]Mentalitatea de " sa moara capra vecinului", imbinata cu ideea de a sta la pomana, a te lacomi si a intinde mana sa ceri.. asta e prezenta in comentariul de mai sus (si in mintea multora defapt).
    Nu e nici o problema sa ceri, dar nu cere sa ramai cu toate, pentru ca atunci vei ramane cu etajul 4 in ploaie, si cu blocul pe care sigur il meriti!
    Nu vezi ca aici e o mare diferenta? Diferenta dintre ca cineva vrea sa faca si face un lucru (pe riscul lui si cheltuiala lui), versus unul care sta la pomana ca un bucurestean, sa stoarca ceva de pe urma unuia care face..
    ..cat ai dat tu pe o terasa, ma rog? si de cand a devenit asa de importanta (ai folosito cel mult sa pui o antena pe bloc, atat).
    Uita-te la faptul ca refacerea casei scarii/izolarea blocului/inlocuire de tevi/ este poate mult mai costisitoare (la bani si nervi)cand vine vorba de astfel de "vecini" decat daca iti iei un teren si construiesti fara sa te mai bata altul la cap si sa "saliveze" si el dupa munca si profitul tau.

    Se schimba un pic abordarea nu?

    In momentul in care se gaseste cale de mijloc intre cele 2 atitudini (primul comentariu si acesta), se poate lucra si obtine rezultat.
    Daca nu, vei sta cu buza la soare ca Romania, cand prin sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000 veneau firma importante de peste tot, sa faca fabrici in Romania, numai ca balcanicii le-au cerut dreptul si spaga pentru asta, uitand ca defapt …. infine..

    Asadar, va rog nu imperechiati zicala "si sarac si cu pretentii" cu " prostul nu e prost destul" .. ca rezulta:
    "si sarac, cu mult tupeu, prost ai fost, ramai mereu"[/quote]

    Barosane… daca asa vrei tu sa convingi PROPRIETARII sa le mai pui un etaj deasupra… ai pornit prost!
    Asa ca… da-te jos din mansarda si revino cu picioarele pe pamant pentru o discutie eleganta.

    Răspunde
  11. Implant pentru refuz
    Implant pentru refuz says:

    Cam asta a fost si discutia despre mansarde… Mare sfaraiala! Desi mi-au facut capul calendar un weekend interg prietenii, vad ca acum nu se mai inghesuie niciunul sa argumenteze. Daca vreti sa va faceti proprietari peste acoperis oferiti ceva, investitorilor! NU sunt suficiente vrajelile ca va arata blocul mai frumos. Lumea e proasta si incuiata, asa ca o sa aveti de lucru.

    Răspunde
  12. Implant pentru refuz
    Implant pentru refuz says:

    Cam asta a fost si discutia despre mansarde… Mare sfaraiala! Desi mi-au facut capul calendar un weekend interg prietenii, vad ca acum nu se mai inghesuie niciunul sa argumenteze. Daca vreti sa va faceti proprietari peste acoperis oferiti ceva, investitorilor! NU sunt suficiente vrajelile ca va arata blocul mai frumos. Lumea e proasta si incuiata, asa ca o sa aveti de lucru.

    Răspunde
  13. gica
    gica says:

    [quote=Implant pentru refuz]Lumea e proasta si incuiata, asa ca o sa aveti de lucru.[/quote]
    Haideti sa nu dam in jicniri, valabil si pt domnii constructori 🙂 Ei de fapt ar trebui sa stie ca odata ce ai ajuns la argumente ca „esti prost, de aia nu vezi ce buna e oferta mea” cu potentialii clienti sau chiar clientii nu o sa mai prinda vreodata alte contracte cu cei in cauza sau cunoscutii lor. Aveti deci grija, poate citeste vreun interesat de mansardare 😉
    Daca nu e prea mult as vrea sa faceti aici un calcul clar referitor la cheltuielile cu mansardarea pentru o scara de bloc cu 4 etaje si 4 apartamente / garsoniere pe nivel. Din acest calcul oamenii ar deduce mai usor daca isi permit sa faca lucrarea pe cont propriu sau daca nu, sa accepte inca un etaj pe proprietatea si deranjul lor pentru costul mansardarii + eventual si o varuire a scarii de bloc.
    Bagati va rog materiale economice, de ex acoperisul sa fie din tabla simpla, ideea e sa se vada pretul pentru o constructie buna si economica.

    Răspunde
  14. gica
    gica says:

    [quote name=”Implant pentru refuz”]Lumea e proasta si incuiata, asa ca o sa aveti de lucru.[/quote]

    Haideti sa nu dam in jicniri, valabil si pt domnii constructori 🙂 Ei de fapt ar trebui sa stie ca odata ce ai ajuns la argumente ca „esti prost, de aia nu vezi ce buna e oferta mea” cu potentialii clienti sau chiar clientii nu o sa mai prinda vreodata alte contracte cu cei in cauza sau cunoscutii lor. Aveti deci grija, poate citeste vreun interesat de mansardare 😉

    Daca nu e prea mult as vrea sa faceti aici un calcul clar referitor la cheltuielile cu mansardarea pentru o scara de bloc cu 4 etaje si 4 apartamente / garsoniere pe nivel. Din acest calcul oamenii ar deduce mai usor daca isi permit sa faca lucrarea pe cont propriu sau daca nu, sa accepte inca un etaj pe proprietatea si deranjul lor pentru costul mansardarii + eventual si o varuire a scarii de bloc.
    Bagati va rog materiale economice, de ex acoperisul sa fie din tabla simpla, ideea e sa se vada pretul pentru o constructie buna si economica.

    Răspunde
  15. Implant pentru refuz
    Implant pentru refuz says:

    Eu cand am zis „lume”, ma refeream in principal la mine. Pentru ca pe mine nu m-au convins, chiar daca stau la etajul 4 si as vrea sa nu-mi mai ploua in casa si sa arate bine blocul sau sa am izolare termica.
    Retineti, pe oameni nu-i intereseaza fatada si cat de bine va arata scara si blocul, uitati-va cat de nepasatori sunt fata de scara blocului… Orice cetatean nepricopsit in tranzitie, are simtul proprietatii foarte dezvoltat si nu vinde nicimacar tarana din batatura pentru o spoiala de 10 milioane, pe care si-ar face-o singuri cu mai putin.
    Banuiesc ca cei care deja si-au izolat si zugravit exteriorul, precum si cei care deja au facut un acoperis din lemn deasupra blocului, vor fi „despagubiti”. Daca da, o sa ma grabesc sa-mi fac si eu exteriorul, poate imi dati cei 10 milioane… asa ies si cu un profit bunicel. B)

    Răspunde
  16. Implant pentru refuz
    Implant pentru refuz says:

    Eu cand am zis „lume”, ma refeream in principal la mine. Pentru ca pe mine nu m-au convins, chiar daca stau la etajul 4 si as vrea sa nu-mi mai ploua in casa si sa arate bine blocul sau sa am izolare termica.
    Retineti, pe oameni nu-i intereseaza fatada si cat de bine va arata scara si blocul, uitati-va cat de nepasatori sunt fata de scara blocului… Orice cetatean nepricopsit in tranzitie, are simtul proprietatii foarte dezvoltat si nu vinde nicimacar tarana din batatura pentru o spoiala de 10 milioane, pe care si-ar face-o singuri cu mai putin.
    Banuiesc ca cei care deja si-au izolat si zugravit exteriorul, precum si cei care deja au facut un acoperis din lemn deasupra blocului, vor fi „despagubiti”. Daca da, o sa ma grabesc sa-mi fac si eu exteriorul, poate imi dati cei 10 milioane… asa ies si cu un profit bunicel. B)

    Răspunde
  17. Anonim
    Anonim says:

    [quote=Implant pentru refuz]Eu cand am zis "lume", ma refeream in principal la mine. Pentru ca pe mine nu m-au convins, chiar daca stau la etajul 4 si as vrea sa nu-mi mai ploua in casa si sa arate bine blocul sau sa am izolare termica.
    [/quote]
    Pai zi asa 😛
    Si ca fapt divers in scara mea de bloc s-a platit cam 2 milioane si ceva de familie pentru refacerea terasamentului, e bloc din ala plat si au pus din nou smoala plus ceva pietris, in fine, vorbesc despre cheltuiala pentru a impiedica apa sa se mai infiltreze la ultimul etaj. Blocul este in Bucuresti sector 3.

    Răspunde
  18. Guest
    Guest says:

    [quote name=”Implant pentru refuz”]Eu cand am zis "lume", ma refeream in principal la mine. Pentru ca pe mine nu m-au convins, chiar daca stau la etajul 4 si as vrea sa nu-mi mai ploua in casa si sa arate bine blocul sau sa am izolare termica.
    [/quote]

    Pai zi asa 😛
    Si ca fapt divers in scara mea de bloc s-a platit cam 2 milioane si ceva de familie pentru refacerea terasamentului, e bloc din ala plat si au pus din nou smoala plus ceva pietris, in fine, vorbesc despre cheltuiala pentru a impiedica apa sa se mai infiltreze la ultimul etaj. Blocul este in Bucuresti sector 3.

    Răspunde
  19. perish
    perish says:

    Nu e nevoie de acceptul proprietarului ;)! Trebuie constransi sa accepte ceva… Pentru ca la noi puterea argumentului si a bunului simt nu prea functioneaza.

    Răspunde
  20. perish
    perish says:

    Nu e nevoie de acceptul proprietarului ;-)! Trebuie constransi sa accepte ceva… Pentru ca la noi puterea argumentului si a bunului simt nu prea functioneaza.

    Răspunde
  21. gica
    gica says:

    [quote=perish]Nu e nevoie de acceptul proprietarului ;)! Trebuie constransi sa accepte ceva… Pentru ca la noi puterea argumentului si a bunului simt nu prea functioneaza.[/quote]
    Uite un articol despre ceea ce este in posesia proprietarilor de apartamente:
    http://www.cotidianul.ro/cumperi_140_mp_si_locuiesti_in_110_mp-50586.html
    Mai precis tot ce e in bloc (scari, holuri) si pe bloc si sub bloc e al proprietarilor 😀 Eu sunt convins ca ei nu au vrut sa dea bani si pe asa ceva, dar daca tot au dat… cum sa vina bre un ordin sau ceva cum ca gata, de azi toate astea le veti imparti si cu altii ? :woohoo: Si astea cica ar fi „nimic”, in schimbul binefacerii mansardarii blocului 😛 Pai sa nu le dai foc nitel ? 👿

    Răspunde
  22. gica
    gica says:

    [quote name=”perish”]Nu e nevoie de acceptul proprietarului ;-)! Trebuie constransi sa accepte ceva… Pentru ca la noi puterea argumentului si a bunului simt nu prea functioneaza.[/quote]

    Uite un articol despre ceea ce este in posesia proprietarilor de apartamente:
    http://www.cotidianul.ro/cumperi_140_mp_si_locuiesti_in_110_mp-50586.html

    Mai precis tot ce e in bloc (scari, holuri) si pe bloc si sub bloc e al proprietarilor 😀 Eu sunt convins ca ei nu au vrut sa dea bani si pe asa ceva, dar daca tot au dat… cum sa vina bre un ordin sau ceva cum ca gata, de azi toate astea le veti imparti si cu altii ? :woohoo: Si astea cica ar fi „nimic”, in schimbul binefacerii mansardarii blocului 😛 Pai sa nu le dai foc nitel ? 👿

    Răspunde
  23. Expresul de Buftea
    Expresul de Buftea says:

    [quote=perish]Nu e nevoie de acceptul proprietarului ;)! Trebuie constransi sa accepte ceva… Pentru ca la noi puterea argumentului si a bunului simt nu prea functioneaza.[/quote]
    Ce vorbesti, bo$$!.. Cumva esti vreun brunetel cu ochelari de soare, tricou mulat alb, lantoi de aur si masina de teren?! „Puterea argumentului si a bunului simt” my ass…

    Răspunde
  24. Expresul de Buftea
    Expresul de Buftea says:

    [quote name=”perish”]Nu e nevoie de acceptul proprietarului ;-)! Trebuie constransi sa accepte ceva… Pentru ca la noi puterea argumentului si a bunului simt nu prea functioneaza.[/quote]

    Ce vorbesti, bo$$!.. Cumva esti vreun brunetel cu ochelari de soare, tricou mulat alb, lantoi de aur si masina de teren?! „Puterea argumentului si a bunului simt” my ass…

    Răspunde
  25. gica
    gica says:

    Iata si o problema specifica mansardarii, ok, or fi si firme care trateaza anti-incendiu lemnul ala la modul cel mai serios, ca in vest 🙂 Chiar, cine raspunde baneste si eventual penal cand mansardele ard una dupa alta ?
    [i]Un incendiu a cuprins, ieri seară, 17 mansarde ale unui bloc de locuinţe din Râmnicu Vâlcea[/i]
    http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/813288/Incendiu-intr-un-bloc-din-Valcea/
    http://www.adevarul.ro/articole/ramnicu-valcea-incendiu-puternic-la-mansardele-unui-bloc-de-locuinte/361522
    Chiar, firmele de asigurari se baga sa faca asigurare de incendiu pentru mansarde ? Daca da, nu ar fi o idee buna ca aceste asigurari sa fie oferite din start de catre firmele care construiesc mansardele ?

    Răspunde
  26. gica
    gica says:

    Iata si o problema specifica mansardarii, ok, or fi si firme care trateaza anti-incendiu lemnul ala la modul cel mai serios, ca in vest 🙂 Chiar, cine raspunde baneste si eventual penal cand mansardele ard una dupa alta ?

    [i]Un incendiu a cuprins, ieri seară, 17 mansarde ale unui bloc de locuinţe din Râmnicu Vâlcea[/i]

    http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/813288/Incendiu-intr-un-bloc-din-Valcea/

    http://www.adevarul.ro/articole/ramnicu-valcea-incendiu-puternic-la-mansardele-unui-bloc-de-locuinte/361522

    Chiar, firmele de asigurari se baga sa faca asigurare de incendiu pentru mansarde ? Daca da, nu ar fi o idee buna ca aceste asigurari sa fie oferite din start de catre firmele care construiesc mansardele ?

    Răspunde
  27. gica
    gica says:

    Se pare ca mansardarea e o chestie la nivel national, puteti de exemplu aici sa cititi mult mai multe opinii, unele chiar amuzante, altele patimase gen „sarac si prost / fudul”.
    Din ce am citit e cert e ca e o mare fraiereala ca proprietarii sa accepte mansardarea numai in schimbul unei zugraveli interioare a scarii / blocului 😆 Se ofera deja de ceva timp multe avantaje, printre care si anumite sume de bani pe metrul patrat.
    Si firmele inca castiga bani buni dupa asta, nu cum se vaicaresc ca daca ceri mai mult de o zugraveala a la nea Mielu ar iesi in pierdere 😆
    Exista pe net multa infor*meu*e deja despre mansardare.

    Răspunde
  28. gica
    gica says:

    Se pare ca mansardarea e o chestie la nivel national, puteti de exemplu aici sa cititi mult mai multe opinii, unele chiar amuzante, altele patimase gen „sarac si prost / fudul”.

    Din ce am citit e cert e ca e o mare fraiereala ca proprietarii sa accepte mansardarea numai in schimbul unei zugraveli interioare a scarii / blocului 😆 Se ofera deja de ceva timp multe avantaje, printre care si anumite sume de bani pe metrul patrat.
    Si firmele inca castiga bani buni dupa asta, nu cum se vaicaresc ca daca ceri mai mult de o zugraveala a la nea Mielu ar iesi in pierdere 😆

    Exista pe net multa infor*meu*e deja despre mansardare.

    Răspunde
  29. Expresul de Buftea
    Expresul de Buftea says:

    M-am convins si cu mansardarea asta. Decat sa se duca din usa in usa sa-i convinga pe alde nea Mielu, nu mai bine m-ar convinge pe mine, de exemplu, care sunt baiat destept si cu influenta pe scara blocului?! B)
    Eu as putea convinge mai lejer decat ei, inca cel putin 6-7 nea Stefani vecini cu mine… La tactica asta v-ati gandit? :whistle:

    Răspunde
  30. Expresul de Buftea
    Expresul de Buftea says:

    M-am convins si cu mansardarea asta. Decat sa se duca din usa in usa sa-i convinga pe alde nea Mielu, nu mai bine m-ar convinge pe mine, de exemplu, care sunt baiat destept si cu influenta pe scara blocului?! B)
    Eu as putea convinge mai lejer decat ei, inca cel putin 6-7 nea Stefani vecini cu mine… La tactica asta v-ati gandit? :whistle:

    Răspunde
  31. gica
    gica says:

    1. Nu e cazul ca in orase prost gandite gen bloc langa bloc sa se mai puna nivele suplimentare pe blocuri incat sa fie imbulzeala si mai mare la parcari si altele. De altfel din ce am citit in Cluj mansardarea e interzisa daca in jurul blocului nu sunt spatii de parcare suficiente. E un semn ca cineva acolo a gandit, in sfarsit, pentru oameni.
    2. Buftea e chiar un exemplu fericit de oras unde preturile la teren sunt inca mici, iar teren este din belsug, ce-i drept nu in centru 😆 Deci nu exista o problema a lipsei de teren pentru locuinte.
    3. Oamenii aia amarati de la bloc carora le ploua in casa au nevoie fix de o refacere a terasamentului si nu de un nivel in plus pe bloc 😆 Ce ar fi ca firmele de constructii care vor sa ajute oamenii saraci sa se gandeasca de exemplu la a reface terasamente in schimbul reclamei ? 🙂 Cred ca locatarii aia saraci ar accepta bucurosi un baner pe bloc sau in fata blocului in schimbul celor cateva zeci de milioane cat costa refacerea terasamentului 😉

    Răspunde
  32. gica
    gica says:

    1. Nu e cazul ca in orase prost gandite gen bloc langa bloc sa se mai puna nivele suplimentare pe blocuri incat sa fie imbulzeala si mai mare la parcari si altele. De altfel din ce am citit in Cluj mansardarea e interzisa daca in jurul blocului nu sunt spatii de parcare suficiente. E un semn ca cineva acolo a gandit, in sfarsit, pentru oameni.

    2. Buftea e chiar un exemplu fericit de oras unde preturile la teren sunt inca mici, iar teren este din belsug, ce-i drept nu in centru 😆 Deci nu exista o problema a lipsei de teren pentru locuinte.

    3. Oamenii aia amarati de la bloc carora le ploua in casa au nevoie fix de o refacere a terasamentului si nu de un nivel in plus pe bloc 😆 Ce ar fi ca firmele de constructii care vor sa ajute oamenii saraci sa se gandeasca de exemplu la a reface terasamente in schimbul reclamei ? 🙂 Cred ca locatarii aia saraci ar accepta bucurosi un baner pe bloc sau in fata blocului in schimbul celor cateva zeci de milioane cat costa refacerea terasamentului 😉

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *