Expresul de week-end… Turul lacurilor Buftea


Obsesia mea in privința lacurilor din Buftea și potențialului turistic imens nu poate fi controlată prea ușor, așa că mi-am luat bicicleta și am zis să fac turul lor, chiar dacă soarele ardea groaznic, pentru a-mi face o imagine mai clară, pe care s-o imprătășesc cu voi.

Vă propun să faceți ca mine in week-end, luați-vă bicicleta și dați un tur, că aveți ce vedea, iar cu ajutorul noului primar poate facem o treabă bună cu aceste lacuri, că e păcat de ele! Și nici măcar n-am avut probleme cu câinii…

 

Am intrat prin Atârnați, pe strada Mărășești, pe la poliție, și am ajuns pe lac, la capătul străzii, unde se intersectează cu Abatorului, ce dă la biserică. E acolo o casă foarte veche, aproape căzută, dar care e incă locuită. Poate vă vine greu de crezut, dar ca să intri in curte, trebuie să treci peste un canal, o scurgere ce vine din fosele unor case mai răsărite din cartier. Tinerii liberali de acum vreo 2 ani au făcut un filmuleț la această casă. Il puteți vedea mai jos. Spre surprinderea mea, față de inceputul acestei veri, când am vorbit aici de problemă, acum nu mai mirosea așa puternic.

IMG_3264

                                

 

Am ieșit pe strada Trandafirilor, la stânga fiind Vlăsiei, dar am ocolit niște dulăi ce zăceau la soare, și am luat-o spre lac. Este lacul care are pe o parte Atârnațiul, iar pe cealaltă, pe un mal mai inalt, Flămânzeniul. Lacul era aproape secat, iar in el câțiva cetățeni prindeau pește cu plasele. Cred că sunt ani buni de când n-a mai fost secat acest lac, și e curios, pentru că el era amenajat pentru pescuit sportiv.

IMG_3264

 

Aici e un dig care desparte acest lac, de cel din spatele Buciumeniului. Interesant e că se lucrează la acest dig și ar fi excelent să poată fi trecut cu mașina, astfel am putea să ajungem rapid din Atârnați/Centru/Buciumeni, in Flămânzeni.

Am remarcat aici ultima casă, care e un fel de fermă, cu multe animale și un miros ingrozitor. Nu are gard in spate spre lac, iar din grajduri iese un canal cu mizeria din fermă, ce se scurge direct in lac. Europa! In continuare, in stânga digului. lacul Buciumeni este mai degrabă un râu sălbatic, in jurrul căruia se dezvoltă foarte frumos flora și fauna. Aici chiar e un colț de rai!

IMG_3264

IMG_3264

IMG_3264

IMG_3264

 

De la fosta groapă de gunoi, acum un munte de pământ, unde Stoica promitea in van că face un mare parc, nu se mai poate merge pe lac și am ieșit pe stradă, pe noua Vlăsiei-Agricultori și am testat pista de biciclete. Spre surprinderea mea nu erau așa multe mașini care să o blocheze, poate datorită week-end-ului.

Am mers excelent pe ea, deși are zone unde bordura e mare și e greu de urcat. Strada arată foarte bine și am ajuns foarte repede in capătul ei, vreo doi km. Acum se sparge din nou strada, iar primarul dă vina pe fostul, de parcă firma lu’ pește RAJA, nu putea să verifice problemele cu canalizarea, inainte de asfaltare.

IMG_3264

IMG_3264

 

Am ajuns la fostul poligon, pe noul pod rutier din Buciumeni, iar pe mal se vede școala, intr-o locație superbă. Aici la prânz și seara e agitație mare, mulți cetățeni ai Bulevardului Muncii relaxându-se, unii dând la pește, alții făcând baie. Acum era prea cald pentru asta. In lacul din dreapta, care arăta foarte sălbatic, un nenic in chiloți gri, recolta stuf, probabil pentru a-și acoperi ceva in curte, intrând cu secera in apă.

De partea cealaltă, spre Chitila, erau câțiva tineri care dădeau la pește. Dacă o apuci pe aici pe lângă lac, ajungi numaidecât la pod la Chitila, ultima parte a drumul o poți parcurge și cu mașina, fiind chiar și asfalt până sub pod, la Lukoil.

IMG_3264

IMG_3264

IMG_3264 

 

E, și de aici am urcat spre Puțul Oii, pe strada numită Milano, ca să nu uităm că suntem in Europa. Cred că mulți m-ar crede inconștient să merg pe acolo cu bicicleta, din cauza haitelor de câini, dar m-am riscat, de dragul adrenalinei. Unii dau bani grei pentru a-și satisface pofta de adrenalină. 

Am remarcat că primăria a curățat toată zona de boscheți și parcă e alt peisaj. M-am dat jos de pe bicicletă când am văzut prima haită de câini, tolăniți in poarta fabricii de mâncare de câini. Nici nu s-au sinchisit de mine, doar un cățel mic și drăcos m-a lătrat obraznic, incercând să-i provoace și pe ceilalți. Cred că le era prea lene, totuși.

La Puțul Oii, o mașină a oprit și cineva a turnat apă intr-o găleată dintr-un șanț, imediat făcându-și apariția un câine jigărit să se adape. Am cercetat și celebrul obiectiv care dă numele zonei. Se pare că aici era un puț adânc, unde se opreau mereu ciobanii cu oile. Cred totuși că ar trebui să fie acoperit, pentru că e foarte adânc, blițul aparatului fiind insufiecient pentru a-i vedea fundul. SInistră senzația de a privi intr-o fântână părăsită!

La adăpostul unui câmp de floarea soarelui, am zărit o cățelușă tânără și frumoasă, cu doi căței. Erau proaspăt aduși acolo cu mașina, cățelușa având de gât incă legat un laț, cu care a fost proababil priponită in mașină. N-am avut curaj să o dezleg, știind că are pui, iar comunicarea mea cu animalele nu e chiar senzațională. Nu m-a lătrat, n-a zis nici miau!

IMG_3264

IMG_3264

IMG_3264

 

Mi-am continuat drumul foarte lejer pentru că nu prea era circulație și am ajuns la Calul Bălan, unde zona a fost refăcută și arată bine. Aleea de promenadă e super, cu vedere la lac, iar seara pe băncuțe se poate admira un apus năucitor. Se paote amenaja și zona de lângă Calul Bălan, dar și zona opusă, de pe malul cu biserica, pană la granița cu Stirbey-ul. Era interesant dacă se putea trece cumva pe aici, pentru a lega cartierele Studio de Flămânzeni.

IMG_3264

IMG_3264

 

In dreapta incepe lacul Flămânzeni, cel secat de care vă vorbeam. Și aici erau câțiva cetățeni ce pescuiau cu mâna. Primăria a tăiat boscheții de la stradă pentru o bună priveliște spre lac.

IMG_3264

IMG_3264

IMG_3264

IMG_3264

 

Mi-am continuat drumul la vale, pe pista de biciclete, unde seara e destul de aglomerat, multă lume ieșind la plimbare, pe jos, cu role sau cu biciclete. Cred că ar atrage multă mai multă lume un loc interesant, ca punct final al acestei alei de promeadă, lângă calul bălan. O zonă cu terase, un loc de agrement, un parc, etc.

IMG_3264

 

Am terminat turul aproape de locul de unde l-am inceput, in spatele bisericii din Atârnați, in așa-numita Pepinieră, unde e o zonă extraordinară, care dacă nu va fi prăduită, ci amenajată pentru noi, ar putea fi senzația orașului, obiectivul care ar trage multă lume din afară. Mergeți pe jos, plimbați-vă, lăsați mașinile și veți avea ocazia să descoepriți că avem un oraș minunat și că e neapărat necesar să presăm autoritățile să ni-l amenajeze cum trebuie.

IMG_3264

IMG_3264

]]>

5 raspunsuri
 1. simplu
  simplu says:

  hmm… sunt curios daca faci pe timp de noapte acest traseu…si dai prin buciumeni…mai ai curajul sa scoti aparatul foto din buzunar? 🙂

  Răspunde
 2. gica
  gica says:

  Multumesc, au acolo bere la halba ? 🙂 Ca am intrat in mai multe baruri la strada pe Independentei si nu aveau decat la sticla 🙄 Mi s-a spus la barul de pe podul de langa biserica ca or sa vanda si bere la halba, dar nu se concretizase nimic in acest sens cand am revenit 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *