Dilema Veche despre parcurile istorice

Istoricul Andrei Pippidi scrie in Dilema Veche lucruri interesante despre parcurile istorice. Până va trata Parcul Stirbey, să vedem ce spune despre cu Parcul Mogoșoaia, din localitatea unde primăria este lăudată nevoie-mare pentru lucrurile frumoase pe care le-a făcut in zona parcului istoric.

Pericolul ca primăria să dețină parcuri de genul acesta e mare… există tendința populistă de a-l transforma intr-o porcărie. Cu riscul de a supăra simpatizanții PNL, consider că “senzaționalul” Târgușor al Brâncovenilor construit lipit de parcul palatului istoric, e o mare greșeală. Monumentele istorice nu trebuie stricate cu chiciuri, nunți și grătare!

 

Parcuri istorice (I)

Acum două săptămîni, comisia tehnică de pe lîngă Ministerul Dezvoltării a respins avizul de PUZ pe care-l solicita, pentru a treia oară, Primăria comunei Mogoşoaia. Aceasta deţine o porţiune consistentă din parcul englezesc din jurul palatului şi intenţionează să întindă acolo terenuri de baschet şi alte exerciţii sportive, precum şi chioşcuri, corturi sau tejghele, unde vizitatorii ar găsi mititeii cei neapărat necesari oricărei excursii în sînul naturii.

Ca să nu se mai repete încercarea de a împlînta această vulgaritate agresiv populistă, într-un decor istoric, e nevoie de o decizie definitivă, la nivel central. De aceea, nu e de prisos să reamintim vicisitudinile prin care a trecut domeniul Bibescu după ultimul război.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Pentru a evita efectele reformei agrare, două decrete regale, din 1945 şi 1947, au înscris în inventarul monumentelor istorice întreg ansamblul de proprietăţi care formau cadrul natural al palatului şi al construcţiilor învecinate: parcul (36 ha), lunca (8 ha) şi zona non-aedificandi de pe malul drept al Colentinei (7,5 ha), inclusiv întinderea de apă de 30 ha.

A urmat, în 1949, donaţia către stat a clădirilor, a parcului şi a lacului, prin care prinţesa Martha a obţinut permisiunea excepţională de a părăsi ţara împreună cu fiica ei. În 1952, un HCM a acordat folosinţa domeniului întreg unor instituţii ale noii Republici Populare: Comitetul pentru Artă şi Uniunile Scriitorilor, Compozitorilor, Artiştilor Plastici şi Arhitecţilor. Intervine în 1955 un ordin al Ministerului Culturii, care desprinde 10 ha din parc, aflate în administrarea Sfatului Popular al Capitalei, ca să fie preluate de ICAB (Întreprinderea Apă Canal Bucureşti) pentru ştranduri ale „oamenilor muncii“.

La acea dată, din parc mai rămăseseră 12,5 ha, care vor fi atacate din anii 1992-1994 de către un sinistru personaj, primarul PSDR din Mogoşoaia, un doctor Tănăsescu. Deşi Centrul Naţional de Cultură Mogoşoaia şi chiar, la un moment dat, Direcţia Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice au încercat să reconstituie zona de protecţie a monumentului istoric, Primăria a pus stăpînire abuziv pe terenurile din faţa palatului, de-a lungul malului drept al bălţii, vînzîndu-le, unul cîte unul, parveniţilor care au construit acolo nişte vile hidoase. Priveliştea de pe terasa palatului a fost distrusă.

Ceea ce trebuie înţeles, cît se mai poate reface parcul, este că, restaurat şi replantat acolo unde a fost devastat, el reprezintă o operă peisagistică de un extraordinar rafinament, destinată să pună în valoare palatul.

Citește intreg articolul pe dilemaveche.ro

 

Expresul de week-end… Picnic la Mogoșoaia

Expresul de Week-end… Parcul Stirbey

Palatul Mogosoaia si Palatul Stirbey – zambete fara farmec

Targusorul Brancovenilor

]]>

14 raspunsuri
 1. richard gioarsa
  richard gioarsa says:

  Marti la ora 16 sedinta ordinara CL Buftea. Nu-mi permit eu sa fac vreo invitatie, ar fi bine insa ca cei ce sunt interesati de bunul mers, de deciziile si prioritatile orasului, de transparenta si promtitudine sa participe. Am elimina polemici fara rost, telefonul fara fir ar fi perimat si informatia sigura, precisa. Multumesc.

  Răspunde
 2. Bogdan Tob
  Bogdan Tob says:

  Multumim d-le Richard… Nu cred că e treaba dânsului să facă asta, poate se trezește și primăria și publică pe site. Incă am incredere că se vrea!

  Răspunde
 3. Anonim1
  Anonim1 says:

  In seara asta avem “coca-cola” la robinetul de la chiuveta.
  Oare o sa avem pe factura pret de apa potabila sau pret de noroi?

  Răspunde
 4. nume
  nume says:

  [quote name=”Anonim1″] de apa potabila sau pret de noroi?[/quote]
  HMMM, e simplu, noroi la pret de apa potabila. Culmea, de x 3 pretul.

  Răspunde
 5. pacalici
  pacalici says:

  Apa e mai rea decit cind e tasm-ul. Bineinteles, e vina lui Pistol, Don Nelu n-a mincat usturoi. La priceperea lui, Don Nelu cred ca a facut si cu RAJA un contract total pagubos buftenilor si surprinzator de avantajos constantenilor. Parca vad ca trebuie sa le dam un camion de bani, penalizari pentru ca le stricam imaginea si nu bem namolul livrat.

  Răspunde
 6. Bogdan Tob
  Bogdan Tob says:

  O să vă imbolnăviți de paranoia și e păcat… e boală mai grea decât cancerul și mai rușionasă decât sifilisul.

  Niciunul dintre cei 3 de mai sus, care s-au exprimat despre apa mizerabilă, n-a sugerat in vreun fel că Pistol are vină. Cred că ei 3 nu s-au băgat in discuții politice vreodată.

  Și-au exprimat nemulțumirile pe care doar Pistol le poate rezolva.

  Răspunde
 7. Ivan
  Ivan says:

  Nu vad de ce ar trata subiectul Stirbey, dat fiind ca domeniul a fost vandut unor intreprinzatori. Cu toate astea, cred ca cei ce au cumparat sunt obligati de lege sa conserve si sa preserve parcul si tot ce tine de intinsul lui.
  Parerea mea este ca e o mare porcarie organizarea festivalului de pe domeniu. Mult zgomot pentru umplutura. Daca ar fi abordat macar un alt gen muzical, gen clasic… mai mergea. S-ar fi integrat in peisaj. Asa, aducerea unor trupe obscure din underground e un mare fass.

  Răspunde
 8. Bogdan Tob
  Bogdan Tob says:

  Și dacă a fost vândut nu mai e istoric? Deocamdată incă mustește de istorie, dacă știu să-l păstreze.

  In privința festivalului, din păcate nu ai fost anul trecut și din fericire nu te pricepi la muzică. 🙂

  E un festival mic, decent, cu oameni spălați, și o organizare foarte bună. Nu s-a distrus absolut nimic, pana și iarba a fot protejată. A fost un succes neașteptat, dovadă că se ține in continuare…

  The Stone Roses, cum ii zici tu, trupa obscură din underground, este o legendă a muzicii elglezești, o trupă care a scos doar două albume și a activat doar vreo 4 ani, in anii 90, dar a scris istorie. S-au reunit anul acesta, după 19 ani, iar Buftea e unul din puținele locuri unde vor cânta.

  Acum 2-3 săptamâni au avut 3 concerte in 3 zile consecutive, in Manchester, cu 75 000 x 3 oameni prezenți, cu biletul de 60 de lire. Deasemenea, The Vaccines și Glasvegas sunt noile senzații din Marea Britanie.

  [url]http://www.youtube.com/watch?v=C8BtoARMyMQ&feature=related[/url]

  [url]http://www.guardian.co.uk/music/2012/jun/29/stone-roses-heaton-park-review[/url]

  Răspunde
 9. Ivan
  Ivan says:

  Esti dragut… Nu ma pricep la muzica. Oare de ce am muncit la MCM Romania si Mtv Romania, ca sa nu mai amintesc de radio… E ok ca nu s-a distrus nimic. Sunt sigur ca publicul a fost unul de doamne ajuta: cu promovarea facuta a venit public din toata tara. The Stone Roses or fi o legenda in ochii tai… eu am alte valori.

  Eu cred ca genul asta de muzica nu-si avea locul acolo.

  P.S. O sa intreb pe un tip din Buftea (vad ca il ai in blogroll) ce a urmat Conservatorul si care ca si mine a lucrat in media. Vreau sa mai cer o parere 🙂

  Răspunde
 10. Bogdan Tob
  Bogdan Tob says:

  Nici măcar un tip, care e fan George Michael și Sophie Ellis Bextor, nu poate spune că o trupă e “obscură” când are public de 75 000 de oameni care dau 60 de lire pe un bilet să-i vadă.

  Răspunde
 11. Ivan
  Ivan says:

  Ai dat cu oistea-n gard. Vad ca ti-ai dat seama repede cine e tipul. Apropo, blogul ala a fost administrat tot timpul de un pusti adolescent. El nu are timp sa se ocupe fiind plecat mai tot timpul pe afara cu munca. O fi plictisit de cat calculator a vazut in ultimii ani.

  Cat despre George Michael iti spun sigur ca umple stadioanele. Cred ca stii si tu asta. Cei din domeniu gandesc altfel. Nu am chef de polemici… Numai ca mi se pare aiurea cand un cunoscator (in cazul de fata eu…) isi da o parere avizata si altul i-o reteaza brusc.

  Vad ca faci ca amicul tau Duta, care cand auzea de cineva mai rasarit facea urat. Sa nu care cumva domne sa existe unul sau altul mai destept in orasul asta.

  Răspunde
 12. Bogdan Tob
  Bogdan Tob says:

  Incercam să fiu simpatic, mai ales că era un subiect care imi place. Dar cineva e mai sensibil decât bunica mea la aerul condiționat.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.