Cum au fost alegerile locale din Buftea. Rezultate 2024.
Oribil ce s-a întâmplat cu aceste alegeri! Nu o să pun la îndoială victoria clară a lui Pistol și PNL.. Puteau câștiga și fără mizerii. Dar organizarea alegerilor a fost un coșmar! Organizatorii, guvernul PNL-PSD și Primăria Buftea și-au bătut joc de întreg procesul, de oamenii veniți la vot, dar mai ales de membrii secției de votare.
Nu cred că va mai exista un președinte sau delegat dintre cei prezenti care să mai dorească vreodată să participe la așa ceva!
Sunt secții în Buftea care au fost închise după 40 de ore! Scolile nu au putut primi elevii a doua zi! Au fost membri ai secțiilor epuizați total, care au abandonat, și chiar si-au pierdut cunoștința și au fost luați de salvare. Sper că sunt bine.
Le mulțumesc tuturor, indiferent de partidul care i-a trimis acolo. Ei au fost eroii zilei, nu noi, candidații. Pistol a câștigat detașat al 4-lea mandat, și va mai câștiga 5. Pistol și PNL vor avea majoritate absolută în consiliul local și vor face ce vor.
Componența Consiliului Local Buftea
PNL 11 consilieri
USR 3 consilieri
ProRomania 3 consilieri
PSD 2 consilieri
Rezultatele finale ale alegerilor locale din Buftea.
Am luat cu USR Buftea 1895 de voturi, atât am putut. 3 consilieri locali.
Mărturisesc că mă așteptam la mai mult, dar dacă mă uit înapoi, sunt foarte mulțumit. Pistol și PNL au călcat în picioare orice noțiune de competiție electorală. N-am avut nicio șansă cu asemnea joc murdar. Sigur câștigau și jucând corect, dar instinctul lor e să joace în picioare tot ce li se opune.
Noi 7 oameni simpli, împotriva un sistem politic colosal bazat pe bani și favoritisme. Mai mult, am concurat și cu o echipă redutabilă a lui Ion Stoica. Pe ei i-am depășit. Am luat la locale 16%, dublu cât a luat USR la național, 8%., cu un partid aflat în picaj. Asta e încă o demonstrație că la locale se votează oamenii.
Pistol nu va putea fi învins la vot niciodată în condițiile astea. Prin urmare, nici nu o să mai aloc resursele mele personale pentru a-l învinge. Am comparat resursele investite, cu rezultatul obținut, și îmi dă cu virgulă. Nu mă mai pot motiva decât cei care vor veni anul ăsta lângă noi. Dacă nu vom fi mai mulți, aici rămânem. Vă vom reprezenta cu mândrie, dar nu vom putea mai mult.
Vreți mai mult? https://usr.ro/inscriere/
Ne-au atacat pragul, ca să nu intrăm deloc în consiliu
Am candidat sub Alianța Dreapta Unită, impusă de la centru, deși la Buftea eram doar noi, USR, neexistând filialele PMP și Forța Dreptei. Prin urmare, pentru a avea cel puțin 1 membru în Consiliul Local, trebuia să îndeplinim pragul electoral de 8% aferent unei alianțe, adică 933 de voturi la Buftea. Un prag uriaș.
Am riscat. Mai mullți apropiați ai primarului mi-au confirmat că ei sperau să nu facem acest prag, chiar credeau că e greu să luăm 933 de voturi, cu o echipă mică încropită pe ultima sută. Eu credeam că, la o prezență obișnuită, pragul nu poate fi mai mare de 750. Dar acest prag s-a mărit mult din cauza prezenței mari la vot.
Acesta a fost unul din motivele pentru ca primarul și PNL au tras din greu să aducă lumea la urne, până în ultima oră. Pistol a vrut să ridice cât mai mult pragul, să nu mai intru nici măcar eu în consiliul local, să aibă liniște. Știa că e greu să ne mobilizăm electoratul fără candidatura la primar.
Nice try, recunosc. Doar că noi am luat peste dublu. Chiar n-am avut emoții.
- 599 voturi am luat în 2016
- 1019 voturi am luat în 2020
- 1895 voturi am luat în 2024
Aproape am dublat de la un ciclu la altul. Am triplat numărul de consilieri locali. Cum să nu fie un succes? Cum să nu ne motivați, voi, cei 1895? Cum să nu sperăm data viitoare la aproape 4000?
Pentru asta trebuie să creștem ca echipă și să fim activi în comunitate. Dați-mi un semn dacă vreți să puneți umărul la ceva măreț. În 2028 vom fi doar noi vs ei. https://usr.ro/inscriere/
Primăria Buftea a organizat extrem de prost secțiile de votare.
La Scoala nr. 3 au fost 2 secții de votare pe același hol. Una din ele are 1750 alegători, cealaltă 613. Prin urmare, una era full, coadă permanent, iar cealaltă total goală. A fost frustrat pentru alegători să stea la coadă în căldură, și să vadă că dincolo nu era aproape nimeni.
Desigur, lumea era nemulțumită, mulți au plecat. Ce făcea primarul, care este unicul vinovat pentru situație? Se agita, urla și dădea vina pe delegații din secție și avea grijă să vadă asta oamenii de la coadă. Intra și făcea presiuni să se miște mai repede și să bage cât mai multă lume. În condițiile astea, delegații erau epuizați fizic și mental și aglomerați, și nu mai reușeau supravegherea corectă a votului.
Conform datelor oficiale, în cea aglomerată au votat 79 de persoane pe oră, adică undeva in medie la 45 de secunde alocate pentru fiecare. Mi-e imposibil să înțeleg cum s-a putut așa ceva cu 5 buletine de vot și aglomerația aia.
Aceeași medie de alegători pe oră și la o secție de la Scoala 2 și la alta de la Liceu. La fel și la Liceul D. Dumitrescu. O secție a primit 629 alegători, cealaltă vecină, dublu.
La secție de vot de la Poliția Locală, primarul a „organizat” o secție cu 1431 de votanți într-o încăprere cât o bucătărie, cu doar 3 cabine de vot și o singură urnă. Coadă afară în caniculă, maximă înghesuială înăutru, nu se putea respira. Aici media de 73 alegători pe oră la 3 cabine și o singură urnă pare imposibilă.
Observatorii primarului și primarul însuși îndesau și mai mulți oameni. Niciun delegat nu mai putea să fie atent la ceva într-o încăpere unde oamenii stăteau umăr lângă umăr.
Efectiv bătaie de joc la adresa alegătorilor, care nu vor mai fi motivați să vină data viitoare decât dacă sunt plătiți, desigur. Efectiv bătaie de joc la adresa delegaților, care nu vor mai fi motivați să vină data viitoare decât dacă sunt obligați de primar.
În condițiile astea, data viitoare vor fi mai puțin oameni la vot și mai puțini delegați care să fie dedicați scopului lor acolo, nu primarului. Cerem primarului să echilibreze secțiile de vot, astfel încât să asigure un proces electoral facil și sigur.
Una din metodele prin care primarul a controlat procesul electoral a fost prezența masivă a unor observatori apropiați de el.
La unele secții din Buftea erau și peste 15. Absolut toți erau persoane foarte cunoscute în cartierele lor sau persoane a căror apropiere de primar este de notorietate. Erau observatori și mulți antrenori și profesori de la Voința Buftea.
Amuzant a fost la secția de la Gara Săbăreni, unde au votat doar vreo 160 de persoane toată ziua, dar pe secție erau 15 observatori, oameni care au fost cu Pistol în campanie. Au stat săracii 15 ore acolo degeaba.
La cele două secții din Buciumeni, erau câte 15-20 de observatori, toți băieți cunoscuți în cartier, băieți cu mușchi și băieți care fac case prin Buftea fără panouri de șantier. Pe lângă ei, în curtea secției și în parcare se mai perindau alte 20-30 de persoane, tot cu notorietate în cartier.
Observatorii roiau efectiv în fața secției și pe ușa secției, dirijând oamenii la vot, ceea ce e interzis de lege. Ei trebuie doar să observe și să sesizeze eventualele nereguli. Ba făceau cu schimbul și sprijineau efectiv urna în care votanții introduceau buletinele de vot pentru primar. Buletinele erau transparente și se vedea ușor pe cine ai pus ștampila.
Pentru că unul ținea ostentativ și telefonul îndreptat către buletinele de vot, am atras atenția președintelui de secție. Nu am făcut caz de asta, pentru că și-a plasat ulterior și Stoica niste observatori care făceau cam la fel. Unii observatori efectiv luau buletinele de vot și le introduceau ei în urnă, sub pretextul că ajută. Am sesizat din nou presedintele.
Ne-am certat un pic, adică eu cu ei 10 strânși roi în jurul meu. Fără agresivitate, dar n-aveai nicio șansă să te impui în fața lor. Pe mine nu m-au intimidat, dar pe oricare alticineva ar fi intimidat cu siguranță dacă le-ar fi atras atenția.
Cine ar fi putut să o faca? Observatorii cu adevărat independenți au evitat secțiile cu observatorii primarului. În condițiile astea, mulți dintre votanți percepeau procesul electoral ca unul controlat total de primar, cu rezultat previzibil… de ce să se opună curentului?
Este o tactică psihologică… oamenii pot fi infleunțați de efectul de turmă, mai ales știindu-se supravegheați… nu vor ieși din tipare, vor vota ce votează și ceilalți, vor accepta ce acceptă și ceilalți, vor cumpăra ce cumpără toată lumea.
Eu eram depășit, nici nu știam ce să observ mai întâi și la ce secție să mă mai duc. Fără să avem observatori și fără observatori cu adevărat independenți, era imposibil să fii vigilent.
Am fost doar 7 candidați care trebuiau să observe continuu 24 de ore în 13 secții. Nu putem face mare lucru așa. Avem nevoie de membri noi în echipă, iar voi să ne motivați, pentru că e greu să vă încurajez să vă înscrieți ca observatori independenți în condițiile astea.
O altă metodă prin care primarul a controlat procesul electoral a fost prezența printre președinții de secții de votare și locțiitorii lor a unor angajați ai primăriei, oameni ai săi de campanie și admiratori.
Credeți că vreunul dintre ei i-ar fi spus primarului, care alerga dintr-o secție în alta, că nu e legal ca el să facă ordine pe acolo și să organizeze procesul electoral?
Credeți că oameni apropiați ai lui ar putea supraveghea obiectiv și independent procesul? Ar putea ei să ia măsuri împotriva partidului pe care il preferă?
Experții electorali ca ei trebuie să fie apolitici, legea interzicându-le să facă propagandă.
Văzând lista președinților înainte de alegeri, ne-am dat seama că unii sunt de-a dreptul oamenii săi. Vreo 3 presedinți mă jignesc pe mine constant pe rețelele de socializare. Alți 3, angajați ai primăriei făceau propagandă electorală pentru primar pe Facebook.
Erau și alții discreți, erau și alții cu adevărat independenți.
N-am vrut să facem caz. Dar unul era prea de tot. Noi am sesizat Biroul Electoral că un președinte de secție era în campanie pe străzi cu Pistol. Am depus dovezi, dar până nu am sesizat și poliția, nu s-a întamplat nimic. Poliția l-a amendat, apoi Biroul Electoral a fost nevoit să-l elimine înainte de ziua votului. Nu-i dau numele, că nu am nimic personal cu el. Cred că ne și mulțumește, la cât de mult a durat numărarea și cât s-au chinuit ceilalți.
Colegii de la USR Corbeanca au făcut o sesizare asemănătoare pentru un președinte de secție din Corbeanca. E vorba de Ciprian Dobrin, angajatul primăriei Buftea care ține pagina primăriei, Buftea Smart, unde făcea la greu propaganda PNL.
Dobrin nu a mai așteptat să fie amendat de poliție și să fie suspendat, și a depus o adeverință pentru concediu medical, fiind inlocuit. Astfel a putut să facă propaganda PNL și în ziua alegerii, pe pagina primăriei, deși legea interzice.
Dacă vreți să faceți ceva pentru țara asta, că tot ne mobilizează fotbalul pe toți zilele astea, inscrieți-vă ca observatori, delegați sau chiar președinți de secție, pentru a asigura un vot corect. E mare nevoie de președinți independenți. Nu e nimic greu, dacă ești atent și corect. Banii sunt undeva la 1800 lei. Anul acesta cred că s-a plătit mai mult. La prezidențiale și parlamentare e mai ușor.
Din păcate, așa cum vă ziceam și ieri, e aproape imposibil să ai un proces electoral corect, când sistemul își plantează oameni peste tot… președinți, deegați, observatori.
Nu e departe de adevăr vorba aia stalinistă… nu contează cine votează, contează cine numără voturile.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!