Cultură pe sub mână: „Tache, Ianke și Cadâr” s-a jucat în secret la Buftea, special pentru PNL Ilfov

Primăria Buftea a reușit să ascundă cel mai mare eveniment cultural din ultimii 33 de ani din Buftea, păstrând secretul, cum doar Cosa Nostra ar fi putut.

Încă de la începutul săptămânii, sursele noastre ne-au anunțat că vineri se va inaugura Casa de Cultură mare, denumita acum Palatul Cultural Buftea. Sursele erau doar dinspre cadrele didactice din oraș, dar totuși nu au fost anunțate că va fi și celebra piesă de teatru, cu excepționala distribuție. Invitațiile s-au făcut prin telefoane și mesaje, nu fizic, pe hârtie, bilete sau coduri primite pe mail.

Casa de Cultură, redenumită Palat, la propunerea primarului, a fost reabilitată timp de câțiva ani, de Consiliul Județean Ilfov, iar primarul le-a oferit acolo spații la schimb. Deși finalizată în urmă cu aproape 2 ani, Casa de Cultură nu a fost deschisă, primarul motivând că nu are aviz ISU.

Toată săptămâna, angajații primăriei au spoit și curățat zona si mă așteptăm să fie un eveniment public, pentru că buftenii așteptau redeschiderea de 20 de ani. Nu s-a anunțat nimic, nici pe site-ul primăriei, nici pe pagina de Facebook a primariei, nici pe Centrul Cultural Buftea, nici pe Centrul Județean Pentru Cultură Ilfov.

Nici eu, consilier local independent, nu am fost anunțat, prin urmare a fost doar un eveniment privat, unde primarul și-a invitat apropiații, oamenii de partid și angajați ai primăriei. Au fost aduse acolo discret, și cadre didactice, pentru ca politicul să și le apropie și ca să acopere petrecerea privată. Probabil asa va fi și destinația Palatului… privată. Erdogan de Buftea nu trebuie deranjat, acum că are și palat.


Viceprimarul Alexandru Vaida: „Când doi oameni ştiu un lucru, nu mai este un secret”

Jurnalista Florentina Constantin, din Buftea, a scris un articol pentru DC News, unde a solicitat și părerea autorităților. Viceprimarul Vaida a venit cu niște replici delicioase, despre cum au ascuns piesa de teatru de ochii publicului. Articolul.. aici.

„Mi se pare o chestie nepotrivită să începi să zgârmi niște lucruri, să cauţi subiecte cu tentă negativă, când este un lucru pozitiv. Să căutaţi ceva, să găsiţi nod în papură. Eu v-am răspuns deja şi cred că nici nu mai avem ce să discutăm. Ce am avut de spus am spus, a spus Alexandru Vaida

dcnews.ro

Cine și cât a plătit toată petrecerea?

Casa de Cultură, denumită acum Palatul Culturii Buftea, a fost inaugurată printr-o celebră piesă de teatru, „Tache, Ianche și Cadâr”, cu mari actori ai neamului românesc. Coloșii de pe scenă nici nu au știut la ce regie au luat parte. Împăratul s-a folosit iar de cultură și de educație ca să-și acopere imaginea.

Reprezentația a fost adusă la Buftea de Centru Județean Pentru Cultură Ilfov, instituție ce aparține de Consiliul Județean Ilfov, cu a căror finanțare a fost reabilitată Casa de Cutlură. Practic, meritul primarului Pistol e că i-a lăsat să faca asta la el în oraș. În schimb, primarul le-a cedat spații din noul palat.

Am căutat mult până să găsim ceva în sistemul de achiziții publice, pentru că era făcută prin Centru Județean Pentru Cultură Ilfov, care a plătit 63 000 lei, fără TVA, adică 15 000 euro cu TVA, pentru aducerea spectacolului, unei firme, Cortina Up SRL, cu activtate 0, înființată în… octombrie 2023. Cumpărare directă prin SEAP aici.

Cu toată logistica, cu toate pregătirile și cheltuielile, evenimentul a costat probabil spre 20 000 euro. Sala are aproximativ 220 de locuri. Deci undeva la 450 lei cheltuiți pentru fiecare spectator. Dacă mergeau la TNB, un bilet la TNB pentru această piesă costă 160 de lei.

Fotografiile secrete de la petrecere.

În primul rând au stat bărbații adevărați, fără partenere, singuri, ca băieții… spuma PNL Ilfov. Primarul din Buftea, Pistol Ghoerghe, vicepresedinte PNL Ilfov, încadrat de Hubert Thuma, președinte CJ Ilfov și Ștefan Rădulescu, vicepreședinte. Acesta din urmă a publicat pozele cu ei pe pagina sa de Facebook, dar după două ore le-a șters. Probabil a primit un telefon, omul nu știa că totul a fost secret. N-a scăpat de vigilența noastră și le-am salvat pentru istorie și pentru adevăr. Alte câteva fotografii sunt de pe pagina Centrului pentru Cultură Ilfov, în public neexistând altele, deși primarul nostru publică mii de poze cu el de la evenimente, ceea ce ne indică destul de clar caracterul secret.

Lângă ei, Florin Covaci, înlocuitorul de la Mogoșoaia al primarului PNL, Paul Precup, și consilierul județean PNL, Radu Bizu Dorobanțu, din Buftea. Tot în primul rând, în aceeași gașcă, șeful Jandarmeriei Ilfov, colonelul Dumitru Dumitriu, fost Cașcaval, care m-a amendat personal la protestul pentru apă curată, cu 1500 lei, amendă pe care am anulat-o în instanță. Dacă are cineva detalii despre celelalte persoane de lângă ei, am fi bucuroși să-i cunoaștem.

În rândul 2 au fost membri PNL, preoți, consilieri locali și oameni de partid cu funcții publice. La mijloc, cadrele didactice, singurii oameni care erau îndreptățiți să fie acolo pe bani publici. În spate, angajați ai primărie, pentru a compelta locurile, să nu se vadă urât în sală. Intrarea nu s-a făcut pe bază de invitații fizice, ci pe tabele nominale și pe ochi frumoși. Cetățeni simpli, care au aflat pe loc de eveniment, nu au fost lăsați să intre în sală.

După iaugurarea de vineri, Palatul a fost închis la loc. Intre timp, a aparut si articolul din ziarul Jurnalul de Ilfov, plătit de CJ Ilfov.

”Faptul că suntem cu toții prezenți aici demonstrează că acest palat cultural ne este de folos. Sunt 30 de ani în care orașului Buftea i-a lipsit acest palat cultural. După 30 de ani, orașul Buftea și-a recăpătat Palatul Cultural”  a precizat primarul Gheorghe Pistol.

jurnaluldeilfov.ro

Gașca PNL Ilfov a făcut și o poză de final, ce aduce mai mult a grup interlop ce pozează în fața discotecii, pe care scrie cu neoane albastre, chicios… Palat.


Imediat după, toate paginile primăriei au anunțat public grandiosul eveniment de 1 Decembrie, cu Fuego cap de afiș, ca în fiecare an, și cele 6 locații de petrecere… Una a gulerelor albe în fața primăriei, 5 ale restului lumii, în fiecare cartier buftean.

Dar despre spectacolul, achiziționat tot prin structura CJ Ilfov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ilfov, și sumele care se cheltuie cu ocazia asta, în articolul viitor.

„Tache, Ianche si Cadar”, adevăratul act cultural, s-a dat in secret, pe sub mâna, doar la apropiații împăratului. „Paradă si Fasole” e actul cultural făcut public pentru restul lumii.


Drept la replică Ștefan Rădulescu, vicepreședinte CJ Ilfov: Evenimentul nu a fost secret și nu a fost organizat pentru PNL Ilfov.

Inaugurarea Palatului de Cultură Buftea, cu punerea în scenă a piesei ‘Take, Ianke și Cadîr’, a fost un eveniment cultural care nu a avut caracter secret.

Evenimentul a fost mediatizat în data de 21 noiembrie 2023 de publicația cu cel mai mare tiraj din județul Ilfov, Jurnalul de Ilfov, atât în ediția tipărită cât și în online, articol care poate fi vizualizat aici.

Imaginile de la inaugurare și din timpul desfășurării piesei de teatru au fost realizate de jurnaliștii de la Jurnalul de Ilfov și au fost puse la dispoziția participanților care le-au solicitat. Evenimentul nu a fost organizat pentru PNL Ilfov, nu a avut caracter politic și în timpul desfășurării lui nu au fost afișate în niciun fel însemne ale partidului.

Palatul de Cultură Buftea a fost reabilitat și modernizat de Primăria Buftea cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov, astfel încât locuitorii orașului Buftea și ai localităților învecinate să aibă acces la un centru cultural multifuncțional.

Menționez că de la momentul desfășurării evenimentului cultural și până în prezent, nu am fost contactat de autorul articolului, pentru a oferi detalii cu privire la aspectele pentru care am fost menționat în articol, atât eu, cât și Consiliul Județean Ilfov, PNL Ilfov și Partidul Național Liberal.

Ștefan RĂDULESCU


Susții Expresul să evolueze, susții comunitatea!

https://www.patreon.com/ExpresuldeBuftea


0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *