Ce trebuie sa invete Buftea dupa catastrofa din Colectiv?

Se discută mult pe marginea acestei tragedii, mi-am spus și părerea personală pe Facebook, dar hai să vedem dacă Buftea are de invățat din asta.

Sunt cursuri mult mai folositoare decât cele de religie

Orele de religie nu pot fi obligatorii, deși in Buftea, practic, sunt! Așa spune legea in primul rând, iar in al doilea rând, putem oricând să ne convingem că in locul lor (sau măcar al unui procent din ele) pot fi mult mai utile ore de educatie civică, de prevenirea si stingerea incendiilor, cursuri de prim ajutor, sau tehnici de supravietuire, atat in mediul urban, cat si in natură, sau in caz de dezastru. Contrar aparentelor, nu (doar) prin rugăciuni și pioșenie te salvezi in caz de incendiu, cutremur sau atac armat.

O sa-mi ziceti că elevii au fost vizitați de pompieri, politiși sau de Crucea Roșie, in fiecare an. Dar 30 de minute de discurs clișeu nu pot inlocui cursuri adevărate și practica. Nu vreau ca ai mei copii să se roage in genuchi si să fie pioși in fața răului si dezastrului, vreau să știu că ei (minori sau majori) vor lupta și vor gândi in momentele alea! După aia se pot și ruga…

A doua ușă in școli

Abordasem recent un subiect despre siguranța in școlile buftene și vă spuneam că nu stăm deloc bine. Era acolo și o discuție despre accesul in școală, dacă să se facă pe o singură ușă, sau pe mai multe.

Acum e clar că e nepărat nevoie de cel puțin două uși de acces/exit deschise in permanență. E nevoie de extinctoare si de planuri de evacuare. Primarul, impreună cu directorii si cei de la ISU ar trebui să verifice urgent toate astea in școli și grădinițe! La fel și părinții! In caz de dezastru (cutremur, incendiu, atac armat), mai ales ca sunt și etaje și scări, copiii nu trebuie să se calce in picioare la ieșire, pe o singură ușă mică.

Câte scări de bloc au și a doua ușă deschisă?

De ce e ușa blocată in Primăria Buftea?

Deasemenea, primăria și alte instituții ar trebui verificate. Știați că primaria are O SINGURA ușă de acces/ieșire? Cea de a doua a fost incuiată pentru ca primarul să-și supravegheze mai bine subalternii! NU E POSIBIL ASA CEVA! In caz de dezastru, pe unde ies cei peste 100 de angajați din primărie, plus publicul? Am depus in urmă cu câteva luni o petiție la primărie in care intrebam de motivul inchiderii ei și, contrar legii, nu am primit niciun răspuns!

Au magazinele mari a două ieșire?

Inchipuiți-vă o panică la Lidl sau Penny! Pe unde ieșiți voi, poate cu copilul in brațe, alături de cei 100 de oameni care se mai află acolo? Pe la case? Cum? Grămadă? Trebuie să mergem acolo și să identificăm, scenariul de incendiu, extinctoarele și căile de EXIT. Să luăm personalul de guler și să intrebăm unde e ieșirea de urgență! Acum!

Corupția ucide!

Nu mai dați/luați șpagă pentru obținerea avizelor! Mulți ii injurăm că nu ne dau când știm că suntem in neregulă! Apoi le dăm șpagă, sau intervenim undeva! Nu e normal! Faceți reclamații, denunțuri, acționați in instanță!

Să incercăm să nu mai parcam pe colțul intersecțiilor!

Multe intersecții mici din Buftea sunt aproape blocate de cei care parcheaza fix pe colțul lor. Asta ține și de bun simț și de civilizație. Inchipuiți-vă mașinile uriașe de pompieri cât pot intârzia in astfel de intersecții!  Poliția Buftea, se aude?

Campanii de prevenire

Eu, recunosc, până la 30 de ani nu am pus mâna pe un extinctor! Și atunci am pus din joacă. Nu am avut ocazia și nimeni nu mi-a atras atenția! N-am știut pe ce lume mă aflu. Habar n-am cum să dau primul ajutor, dar am impresia greșită că știu. Din filme!

Par inutile campaniile astea. Ne par inutile nouă ăstora de peste 30, pentru că noi nu am fost obișnuiți cu ele de mici, dar am avut mult de pierdut. In școli, pe străzi sau pe internet, autoritățile trebuie să pună la punct campanii serioase de prevenite și combatere. Dar nu la mișto, la alibi, să fie făcute!

Crucea Roșie din Buftea trebuie să scoată oamenii in fața primăriei și să facă demonstrații de prim ajutor in fiecare lună! La fel și pompierii!

Un lucru bun… avem spital și ambulante aproape.

The day we give in is the day we die

Vă propun să priviți cum se intâmplă un astfel de dezastru, exact ca cel de la Colectiv, filmat real, secundă cu secundă, intr-o țară civilizată! Urmăriți-l, apoi rămâneți pasivi la tot ce am scris mai sus și zecile de tineri de la Colectiv vor fi murit degeaba!

Și cântecul celor de la Goodbye To Gravity – The day we die, pe care toată lumea s-a repezit să-l catalogheze aducător de moarte. Vezi versurile in română să ințelegi că despre luptă și mizeria in care ne scălăm e vorba!

https://www.youtube.com/watch?v=OOzfq9Egxeo   Sa va dau dracu’ toata coruptia nelegiuita! Este aici inca de la inceputurile noastre Dar nu am putut vedea toate timpurile in care ne-am simtit asa goi Cum dorintele noastre erau spanzurate In tot acest timp am fost incuiati Si nu a fost nimic de spus pana azi! Nu suntem numere, suntem liberi, suntem asa de vii Pentru ca ziua in care vom cadea va fi ziua mortii noastre,
]]>

8 raspunsuri
  1. EugenD
    EugenD says:

    Sunt perfect intemeiate atat temerile tale cat si propunerile si solutiile aduse. Din fericire majoritatea institutiilor din Buftea au numar relativ mic de persoane care in caz de incendiu trebuiesc evacuate, exceptie facand doar Scoala 1 si 2 si cele doua licee. In rest cred ca sunt sub 100 de persoane/institutie ceea ce implica o evacuare destul de rapida. Totusi nu trebuiesc neglijate, dupa acest teribil necaz din Colectiv, nici macar institutiile cu 10 persoane.
    Zilele trecute ma gandeam, vazand un puhoi de lume, ce s-ar intampla daca ar lua foc un tren de metrou, pe tunel!
    In fiecare tren de metrou, dimineata si seara, la ore de varf, sunt mii de oameni. Se sta in modul lipit. De bare nu este nevoie pentru ca „blocul” uman se sustine singur, este autonom, impins in usi si-n peretii laterali. Extinctoarele in metrou sunt INCUIATE!!! Da, sunt incuiate in spatele unor usi aproape ascunse, care nu au maner, ci doar un semn invizbil ca acolo s-ar ascunde un extinctor obosit si probabil iesit din garantie.
    In conditii de haos, fum si intuneric gasesti mai degraba un urs polar decat extinctorul.
    Pe tunel stiti conditiile. Nu este lumina, nu este aer, distanta de la tren si pana la peretele tunelului este de circa 50 de cm pe o parte si pe cealalta. Distanta de la usa metroului si pana pe sine este de circa un metru. Scarile pentru coborat sunt ascunse sub scaune dar cine se gandeste in conditii de incendiu sa se bage sub scaune, sa identifice pe intuneric si cu fum in ochi mecanismul de prindere al scarilor si sa-l desfaca, sa ia scara printre miile de oameni care se calca in picioare si zbiara in flacari, sa deschida usa manual, sa monteze scara si sa roage fiecare pasager sa coboare calm pe scara, unu cate unu? Wtf? Si daca ai timp sa faci treaba asta oricum vei muri in chinuri pentru ca in mod sigur vei atinge cu scara din aluminiu reteaua de inalta tensiune care alimenteaza trenul si te faci cacat.
    Nu-mi dau seama daca cineva ar putea avea sanse de supravietuire la metrou in caz de incendiu si totusi ne jucam viata la ruleta in fiecare zi, de doua ori, in sensuri diferite. Autoritatile par ca nu si-au pus niciodata problema asta. Vor aresta probabil pe cineva dupa ce mii de cadavre vor zambi cu ochii beliti intinse pe peronul vreunei statii de metrou.
    Doamne ajuta si fereste!

    Răspunde
  2. Nistor Laurențiu Viorel
    Nistor Laurențiu Viorel says:

    Vă salut , apropo de siguranță în localurile din Buftea , Taverna Studioului , ușile de la intrare se deschid spre interior când ar trebui să se deschidă spre exterior.

    Răspunde
  3. Hadrian
    Hadrian says:

    Cu adanca durere am aflat abia acum ca un ranit neidentificat in Colectiv, ce a decedat, avea legatura cu orasul nostru, sora sa fiind medic psiholog la policlinica Buftea. E vorba de Ioan Tripa arhitect.
    Dumnezeu sa-l ierte!

    Răspunde
  4. Hadrian
    Hadrian says:

    Salut, pe sora lui Ioan o cheama Anna Maria Tripa, e posibil sa fi si predat in Buftea. Ioan era stiut de catre prieteni in cercurile de rock-eri sub numele de Kuki. Posibil si tu sa il stii macar din vedere.
    Uite aici pagina lui de facebook : https://www.facebook.com/kukilanu
    Eu am aflat abia aseara si eram sub emotia vestii cand postam… A fost o tragedie, nu a fost identificat, familia a aflat destul de tarziu.
    Doamna doctor Tripa ce profeseaza in Buftea, e inca sub socul intamplarii. Ar trebui sustinuta macar moral de noi, daca la nivel local nimeni nu a facut-o inca.

    Răspunde
  5. Hadrian
    Hadrian says:

    Acum o zi, Primaria Mogosoaia a votat in sedinta consiliului local o suma importanta ca donatie unui spital, in semn de solidaritate cu tragedia de la Colectiv. In Buftea nu am vazut asa ceva.
    Stiu, poate nu s-a auzit ceea ce am scris mai sus ca avem si noi pe cineva in Buftea care si-a pierdut fratele in aceasta tragedie. Am stat si am urmarit atent siteurile locale, paginile de facebook si nimeni nu a spus nimic in aceasta privinta. Ma asteptam la domnul Gavrilescu care e apropiat spitalului si policlinicii Buftea, dar nici acesta nu a luat atitudine.
    Va mai spun odata: medicul psihiatru al Policlinicii Buftea si-a pierdut o ruda in incendiul de la Colectiv. Putem arata putina compasiune fortata macar?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *