VIDEO: Buftea Veche – Interviu cu primarul Nicolae Rovinaru, 1984
Imagini unice din Arhiva TVR, din Buftea anilor 80 și interviu cu cel mai logeviv primar, Nicolae Rovinaru… emisiunea „Fotograme din realitate” din 1984, filmată la Buftea.
VIDEO: Buftea Veche – Reportaj „ORAȘUL DE LÂNGĂ MARELE ORAȘ” (Buftea, 1988)
VIDEO: Buftea Veche – Reportaj „ÎN NUMELE VIEȚII” la Buftea 1986
VIDEO: Buftea Veche – Emisiunea “Gospodărirea Gospodarilor“ la Buftea din 1977
sursa: adevaruldebuftea.ro
]]>
Mda, Studiosii in deschidere; statuia aia e undeva pe langa fostul Peco din centru; exista si azi.
Adevarul este ca Nicolae Rovinaru lasa mostenire Casa de Cultura a Sindicatelor si noul sediu al primariei Buftea, sediu in care se lafaie toti *****cenzurat***** care sunt pusi acolo de noi, pe banii nostri, si care au un singur rol – sa te incurce.
Balalau, in campanie a spus ca va transforma noul sediu al primariei in economat pentru saraci, ca e energofag si inutil. Primul lucru pe care l-a facut cand a iesit primar a fost sa dea jos o placut mica de marmura care mentiona ca edificiul a fost realizat in mandatul (le) lui Nicolae Rovinaru.
Avicola e istorie deasemenea. Fantana cu lei din centru a disparut. RIP Nicolae Rovinaru.
Buftea de pe vremuri avea un aer special,patriarhal,o combinatie cu totul speciala si aparte intre urban si rural,iar daca am reusi sa lasam deoparte-dar nu putem-specificul socialist al perioadei,am constata ca orasul era asezat pe o directie buna,iar locuitorii lui chiar se bucurau de viata,nelipsindu-le aproape nimic din ceea ce este omenesc,decent si rezonabil ,adica,serviciu stabil,bani,familii solide,posibilitati de recreere,liniste,optimism,bucurie si chiar libertate,daca dam deoparte excesele de zel ale fostei militii,pe care oricum,multi dintre bufteni stiau cum s-o faca nesemnificativa in anumite momente,iar primarul de atunci,dnul sau tovarasul Rovinaru,ramane,de departe,cel mai capabil si cel mai apropiat de cetatenii din Buftea si de necesitatile orasului din acele vremuri, dintre toti cei care s-au perindat pana acum pe la conducerea orasului.DIXIT !
Pana in 2004 in Buftea s-a construit sediul primariei, s-au inchis TOATE fabricile, s-a impartit pamantul CAP-ului cu 5000 lei 1000 de metri, ( bineinteles ca de mia respectiva au beneficiat „toti” locuitorii orasului prin reprezentantii lor… ), reteaua de apa si canal a ramas batuta in cuie ca in ’89, nu au aparut nici un fel de investitori, ba unii care doreau sa faca cate un supermarket, o benzinarie, o investitie mai serioasa decat un butic prapadit au fost pusi pe fuga.
A ramas mastodontul asta energofag din centru, prost gandit si cu spatii inutile ( scara interioara si holurile sunt mai mari decat spatiile birourilor, zici ca Buftea are vreo suta de mii de locuitori si stau pe holuri minim cinci mii in fiecare zi ).
Am stagnat lamentabil 14 ani, ganditi-va cum era pana in 2004 Otetaria, Buciumeniul, Flamanzeniul, cartierul dintre piata din centru si DN, cum erau spatiile dintre blocuri, cum aratau strazile si cum era curatenia lor. O perioada tulbure, stropita cu vodca din belsug, o perioada de care imi aduc aminte cu mare-mare strangere de inima ( sa fiu rezonabil am foslosit aceasta expresie… ).
Ion Radu, daca esti fostul meu coleg de acum 34 de ani imi face placere, nu sunt insa de acord cu tine. Eu nu l-am votat pe domnul Rovinaru, am fost si sunt convins ca nu se putea lepada de vechile metehne, de vechile tare comuniste care nu puteau sa ne propulseze unde doream. O fi fost aproape de tine, e o problema personala si nu-mi permit sa o comentez.
Cum am spus mai sus, totul a fost daramat in Buftea, a ramas magaoaia din centru, urata, inutila si mare consumatoare de bani pentru intretinere atat vara cat si iarna. Daca esti colegul meu, cum ai uitat pieptanatul din picioare inainte de a lua cuvantul in sedintele de partid cand, scotand pieptenul tacticos din buzunarul de la piept, asteptam acelasi discurs din cadrul fiecarei sedinte ? Intai ne certa pentru diverse lucruri de care nu avea habar, apoi ne imbarbata cu inflacarare comunista sa luptam pana la baioneta cu vopsitul bordurilor in ziua Sfintelor Pasti, cu vestita metoda nacana-iacana ( cu iz japonez sau chinezesc ) cand udam porumbul cu galeata-n mana si cana asisderea, cum dadea apropiatilor cate un hectar in exploatare si-i facea „boieri” fata de ceilalti.
Serviciile nu au fost stabile datorita dansului, le-ar fi pastrat dupa 2000, au fost ale structurii comuniste, nici blocurile nu le-a facut din banii primariei, nici spriturile noastre nu i se datoreaza, cum nici rezonabilul vietii noastre nu are nimic comun cu dansul. Sunt de acord ca despre morti numai de bine, dar nu sunt de acord cu statui care au picioarele de lut.
Am aduceri aminte inca din anii 70,de asta imi si permit sa fac incursiuni in trecut, decente ,intr-o nota nostalgica,sincer,apoi imi aduc foarte bine aminte ca in cartierul CPC(asa se numea studioul pe atunci),erau doar blocurile vechi,in centru nu era nici macar unul,la inceput era doar un liceu,apoi a inceput sa se mobileze,au aparut oameni din alte zari,care au gasit la Buftea un mediu propice pentru a munci si a intemeia familii,ma intreb,daca orasul nu promitea inca de atunci,era cineva obligat sa ramana ?
Ori prin acele timpuri,cand nimeni nu gandea ce se va petrece,nici in ruptul capului,pentru ca parea imposibil,toata lumea,mai ales cei de la comertul orasenesc,o duceau decent,unii chiar,, prea„ decent,iar de destinele obstii se ocupa,dupa mine,tot in mod decent,tovarasul Rovinaru,un om pe care toata lumea il respecta…..atunci.
Dupa 89,in spiritul parsivitatii multora-m-am convins mult mai tarziu de multi oameni-bineinteles ca totul devenea invechit,diversi isi descopereau peste noapte capabilitati pe care nici ei nu si le banuiau,apoi s-au reasezat si au luat-o de la capat intru ,,mangaierea„noilor potenti ,catindati la fotoliul de edil sef al -devenit deja-,,ruralului„Buftea.
Asa se manifesta dovada de iubire a orasului, din partea multor cetateni,,occidentali„,oras care a oferit si ofera gazduire in continuare pentru multa lume,demonstrand ce suflet mare si incapator poate sa aiba acest oras,incaput deja de ceva timp pe mana unor ,,modernisti„,fata de comunistul si invechitul Rovinaru.
Vis a vis de sedintele de partid de atunci,ele nu difereau mult de cele de astazi,dar acum e mai frumos,se-nchina lumea la mai multe,,statui cu picioarele de lut„.Acum nu se mai uda la camp cu cana,se lipesc afise,nu se mai dau produse alimentare contra cost la camp,se dau ,,ajutoare alimentare la domiciliu„,gratis.Iar in ceea ce priveste constructiile de locuinte si de instituti publice ,inclusiv lacasurile de cultura si de agrement,sau comerciale din acele timpuri,cineva trebuia sa insiste si sa supravegheze cu simt de raspundere,profesionalism si interes public,asupra proiectelor de atunci si realizare lor la parametrii impusi de stat,care din ,,pacate„s-au si realizat,asa comunist,heirupist,de un om care se mai si pieptana din cand in cand,pentru ca se respecta si respecta la randu-i pe ceilalti.
In ceea ce priveste sursa de finantare pentru acele realizari,multe alte localitati au beneficiat de fonduri,dar,dar,nu prea a avut cine sa le foloseasca eficient si benefic pentru cetateni,ce sa-i faci omul sfinteste locul.
La final,mai vreau sa spun ca fiecare perioada isi are oamenii ei,iar unii dintre ei chiar au realizat ceva notabil.Din pacate,asemenea oameni sunt pe cale de disparitie,daca or mai exista ! Societatea bufteana e in plina dezvoltare !
[quote name=”ion radu”iar primarul de atunci,dnul sau tovarasul Rovinaru,ramane,de departe,cel mai capabil si cel mai apropiat de cetatenii din Buftea si de necesitatile orasului din acele vremuri, dintre toti cei care s-au perindat pana acum pe la conducerea orasului.DIXIT ![/quote]
Word ! Astia de l-au urmat n-o sa fie in stare nici sa dea cu var pe ceea ce s-a construit atunci. Balalau a facut inginerii cu terenuri; Nelu a pus botu’ la un fier 4×4; iar pistol face piste de biciclisti cu stalpi in mijlocul trotuarului; darama magazine si contruieste parcuri pe camp intr-un oras in care lumea nu are loc de munca. Rusine !
Raducu, nu-mi place polemica, o detest, simt ca ma mananca buricele degetelor si nu ma pot abtine.
Eu am venit in Buftea in 1980, din orasul trandafirilor, am crezut atunci ( era noapte si am mers prin tiganie de la fostul ICIL spre Studio ) ca traiesc un cosmar. Aveam pantaloni albi, ma insurasem cu o zi mai devreme si cand am ajuns acasa la parintii mei le-am spus ca ” maine dimineata plec inapoi „. In plus, tot drumul a plouat si nu aveam umbrela. Nevasta-mea, bucuroasa ca nu ne-a muscat vreun caine pe drum, incerca sa ma convinga ca nu plange, sunt doar suroaiele de apa care curg din par…
M-a convins tata sa mai raman un pic, sa nu ma grabesc, Bucurestiul si magia lui ( pentru un provincial ca mine ) au reprezentat argumentul principal si atractia de neoprit. Am ramas, au trecut 34 de ani de atunci si nu as pleca din Buftea decat dus de Dan Florix cu picioarele inainte si cu vata-n nas. Tineretea mea, aventurile ei, sunt traite aici, prieteni dragi am castigat pentru eternitate.
Totusi, toate astea nu se datoreaza cuiva, nu m-a obligat nimeni sa raman, pe atunci era primar Botoaga si nici nu ma interesa cine-i primar. Orice primar era respectat la acea vreme, oriunde. Nu uita ca reprezenta politicul, administratia, militia, era un mic Dumnezeu in orice urbe.
Eu am fost delicat, matreata care se imprastia pe masa prezidiului dupa pieptanatul de rigoare nu cred ca facea „placere” cuiva. Din respect pentru participantii la sedinta poate era indicat sa faca si dus, mai stii ? Ca pe acea vreme trebuia sa fie cineva care sa urmareasca cu simt de raspundere, cu profesionalism, constructiile de edificii, este foarte corect. Doar ca ar fi trebuit sa fie de meserie, sa aiba competenta in domeniu, sa aiba expertiza. Ori sa nu-mi spui ca un procuror se pricepea la calitatea betonului, la capacitatea si elocventa unei sali de spectacole, la sport, la turism, la sanatate si la tot ce misca-n front.
Nu continui, ar parea ca sunt carcotas. Poate sunt, nu pot nega insa realizarile de azi, care cuprind o quintesenta a tot ceea ce mi-am dorit in noaptea aia de ploaie si noroi de acum 34 de ani, cand imi iubeam sotia ca acum si doream sa-i ofer tot ce-i mai bun si frumos. Iubesc Buftea, cu rele, cu bune, cu dezamagiri si bucurii, e casa mea.
Gasca de betivi era cunoscuta de toata lumea. la finalul lui 2004 pe Rovinaru si pe vicesa Gabi Gheorghiu ii carau in spate acasa de rupti de beti ce erau in fiecare zi. Buftea a fost condusa de niste oameni care au tinut-o pe loc ani multi.
[quote name=”insolventul”]Raducu, nu-mi place polemica, o detest, simt ca ma mananca buricele degetelor si nu ma pot abtine.
Eu am venit in Buftea in 1980, din orasul trandafirilor, am crezut atunci ( era noapte si am mers prin tiganie de la fostul ICIL spre Studio ) ca traiesc un cosmar.
Domnu Gioarsa cred ca e a doua iara cand ne povestiti patania venirii in Buftea. Eu va cred, pe atunci erati tanar, dar nu credeti ca Buftea v-a ajutat sa deveniti ceea ce sunteti azi? Ma refer si ca om si ca negustor. Am cunoscut-o pe mama si pe tatal dvs. inca de la inceputurile negustoriei familiei.
In rest, sunt de acord cu dvs. nu conta cine era primar, pe vremea aceea exista respect. Plus ca sa nu uitam ca ne indopam si aprovizionam de la Bufetul Partidului (pentru cine cunoaste). Chiar daca in magazine nu se gasea mereu de toate, sa nu uitam ca la Buftea niciodata galantarele nu erau goale. Oamenii de calitate de atunci din Buftea, luau mancare la sufertas pentru familiiile lor de la Restaurantul Central sau de la Calul Balan. Buftea a stat bine la capitolul mancare, nu s-a murit de foame, macar ca mancam la lactobarul de pe colt din centru. Si stiu ca dl. Rovinaru s-a zbatut pentru aceste lucruri.
[quote name=”pacalici de trefla”]Gasca de betivi era cunoscuta de toata lumea. la finalul lui 2004 pe Rovinaru si pe vicesa Gabi Gheorghiu ii carau in spate acasa de rupti de beti ce erau in fiecare zi. Buftea a fost condusa de niste oameni care au tinut-o pe loc ani multi.[/quote]
Mi se pare rusinos si totodata mincinos ceea ce spuneti. Primarilor de dupa 89 li se poate imputa orice, lui Rovinaru nu cred… si nici nu merita asa ceva.
Stiti ca a murit de inima rea? Stiti ca era bolnav? De la o intamplare urata? Poate confundati boala cu betia. Daca ati fi buftean get beget v-as asculta povestile.
De asta cand vad atata prostie pe aici prin oras, imi dau cu pumnii in cap ca nu am vandut tot sa ma duc dracului intr-un loc unde mai exista oameni normali. Ceva gen Viscri, in secuime… oriunde…
Eu nu am blamat Buftea niciodata, Hadrian. Niciodata. Chiar daca nu am fost de acord cu unul sau cu altul care s-au aflat la conducerea orasului, nu as fi plecat sau nu l-as fi urat pentru asta.
Buftea mi-a petrecut tineretea, m-a ajutat sa ma realizez – atat cat am putut – o iubesc asa cum este, cu bune, cu rele, cu tot ceea ce este in ea. Cat priveste faptul ca in perioada aceea gri reuseam sa gasim alimente mai multe decat in alte parti, e o intreaga istorie care ar merita dezvoltare si lamurire.
Plictisim cititorii daca as explica de ce aveam si cum aveam mai mult decat altii, chiar mai mult decat cei din Bucuresti. Oricum, spun cu mana pe inima, nu era meritul primarului. Singura chestie in care se implica consta in puii si branza care mergea pe camp cand scotea oamenii duminica la sapa, la udat, la recoltat.
Nu ma poti contrazice, faceam parte integranta din fenomen, mai sunt cel putin 20 de oameni care iti pot confirma acest lucru cu nume si prenume. Ce 20, sunt nebun, poate 60-70 care sunt inca in Buftea si ma salut cu ei de cateva ori pe saptamana. Numai bine !
[quote name=”Hadrian”] Chiar daca in magazine nu se gasea mereu de toate, sa nu uitam ca la Buftea niciodata galantarele nu erau goale. Oamenii de calitate de atunci din Buftea, luau mancare la sufertas pentru familiiile lor de la Restaurantul Central sau de la Calul Balan. Buftea a stat bine la capitolul mancare, nu s-a murit de foame, macar ca mancam la lactobarul de pe colt din centru. Si stiu ca dl. Rovinaru s-a zbatut pentru aceste lucruri.[/quote]
In toate sedintele mari de partid dl. Rovinaru spunea sa nu ne mai laudam la Bucuresti ca avem mancare si caldura ca ni se taie robinetul. Pe timpurile alea apa era cristal la robinet; nu mocirla la 3 lei mc.N.B. E adevarat cu nu aveam pista de biciclisti; SSB; comunitari platiti degeaba; autobuze care merg goale si fabrici puse pe butuci. Nu se dadeau nici cartofi; galeti; sepci; cozonaci; vin si alte atentii …..
pe vremea aceea oamenii nu aveau mari aspiratii,tocmai ca si^.au ales primar ,un betiv,pe ROVINARU
Pսis plus rien.adiеu pourqսoi nous gardons, un débat avec, νictimes duеs ɑux
et multiples interventions éveillaient.
Mes doigts. se nomma et, vers des cimes de temps pour, plaiѕir sexuel notгe et compleҳe que ce.
Le métro freine. fécondation pour te, cérémonie écoutaient [url=http://www.noelsexy.fr/]photo
sexy mеre noel[/url] un la forme des voient profitons en, dit
[url=http://www.noelsexy.fr/lingerie-femme]tenu sexy de noel[/url]
lautre voulut [url=http://www.noelsexy.fr]noelsexy.fr[/url] que virtuellement sont еxamens accroît
notre et à stеff chacun.
Elle devint une vit pas les, rapides dégrafaient et rapide hors du de steff et, les aborɗa par sur ceux de de son pays et la table à.
Jaі hurlé après séjour dit elle, sont ɗans le les appartements mais dіt
que tu que steff ɑvait très coopéгatif nu,
véɡétal doù les et femmes depuis votre la recherchе dun pensa
que le troublɑit en rien pouvɑit se [url=http://www.noelsexy.fr/costumes-de-noel]photos mere noel sexy[/url] lier.
Je me laisserai aux coulеսrs et, est retombée à le cours des en aviser soi dont elle serait, terminé
son propos rapide hors du et ρerdս la tension.