Expresul de Week-end… Plan financiar pentru imbogatire lenta

Incepand de saptamana asta ne dorim sa avem si subiecte mai altfel in week-end, care sa nu tina neaparat de oras.  Sunt binevenite si propunerile voastre…

 

Plan financiar pentru imbogatire lenta

Americanii in general apartin speciei „homos consumatorus”, tocand mai multi bani decit cistiga si traind din datorie in datorie. Or avea ei case mari si masini frumoase, dar le cam bate vintul in buzunare si daca ii scuturi putin, le pica toate cardurile de credit pline ochi de datorii.

In particular insa, un nou curent a inceput sa prinda aici peste Ocean: platirea datoriilor si iesirea din cursa soricelului, in care pentru a trai trebuie sa muncesti, iar daca te opresti din munca pierzi totul. De citiva ani am gasit un „profesor financiar”, Dave Ramsey pe numele sau, care le explica americanilor si nu numai lor,  un plan aparent simplu, dar de durata prin care sa iti imbunatatesti sanatatea financiara a familiei. El il numeste baby steps – pasi de bebelusi, pe care ii expun succint mai departe:
.
Baby Step 1: Economiseste 1000 de dolari pentru cheltuieli neprevazute (reparatie masina, vizita la doctor, etc.). Cred ca pentru Romania, 1000 de
dolari limita e prea mare, asa ca 1000 de lei este probabil mult mai acceptabil pentru majoritatea.
.
Baby Step 2: Scapa de datorii: Plateste-ti toate creditele/datoriile. In mare trebuie sa-ti listezi toate creditele/datoriile in ordinea de la mic la mare si sa incepi le platesti cit poti de repede. Pentru a face


acest lucru cit mai repede, ai nevoie sa iti faci un buget realist in care sa incluzi toate cheltuielile minime de trai. Apoi cu diferenta intre venituri si cheltuieli incepi sa platesti datoriile. Experienta ne demonstreaza ca in momentul in care pui cheltuielile pe hirtie, iti dai seama cit de multi bani arunci pe lucruri inutile si de care nu iti dai seama, pentru ca sunt sume mici pe care le cheltuiesti in fiecare zi, dar care se aduna.
.
Baby Step 3: Economiseste bani pentru a acoperirea cheltuielilor pentru 3 – 6 luni. Acesti bani iti asigura siguranta pentru momentul in care sursele tale de venit se micsoreaza (de exemplu iti pierzi slujba sau iti iei o vacanta mai lunga).
.
Baby Step 4: Dupa ce ai strans indeajuns incit sa-ti acoperi cheltuielile pentru 3 – 6 luni, incepe sa investeste 15% din venit pentru Pensie. De obicei, pentru cei care sunt tineri, Dave recomanda investirea in fonduri mutuale, iar pentru cei mai in virsta recomanda depozite bancare sau certificate de
trezorerie – investitii mult mai sigure decit fondurile mutuale.

Baby Step 5: Incepe sa economisti bani pentru scoala copiilor. In America, scolile bune costa foarte mult, asa ca parintii incep sa puna bani deoparte inca de la nasterea copilului. Chiar daca in Romania scoala este gratuita pina la liceul, parintii ar trebui sa puna bani deoparte pentru cheltuielile de facultate.
.
Baby Step 6: Plateste-ti casa mai repede. Daca ai o ipoteca e timpul sa incepi sa o platesti mai repede. Daca nu ai o casa acum e momentul sa stringi
pentru un avans de cel putin 20% si sa-ti cumperi o casa, iar apoi sa o platesti. Intotdeauna Dave recomanda ca o casa sa fie cumparata cu minim 20%
avans, cu un credit pe 15 ani, iar rata creditului sa nu depaseasca 30% din veniturile familiei. Asta deoarece daca rata ar fi mai mult de 30% aceea familie se va chinui foarte mult sa plateasca casa, care nu va mai fi perceputa ca o bucurie, ci ca pe o corvoada. Multi romani au casa deja platita asa ca acest lucru este un avantaj foarte mare, insa acest aspect se shimba si in Romania unde foarte multi tineri au inceput sa-si achizitioneze case sau apartamente cu credit imobiliar.

Baby Step 7: Live and grow rich. Deja ajuns la acest nivel nu ai datorii, ai un fod de bani pentru acoperirea cheltuielilor pentru 3 – 6 luni, investesti 15% din venit pentru pensie, economisesti pentru scoala copiilor si tocmai esti propietar al casei tale, asta insemnind ca nu mai platesti o rata de aprox 30% din venit pentru casa. De acum ai multi bani disponibili ca sa incepti sa-ti construiesti averea sau sa faci ce vrei cu banii.
.
Acest plan este unul pe termen lung, nu este unul de imbogatire rapida. Ideea principala este ca daca esti atent cu banii tai, nu ii lasi sa-ti scape printre degete si ai un plan poti ajunge intr-o zona de confort financiar (a se citi nu traiesti de azi pe maine) si fara sa cistigi la loto. Sper ca ideile de aici sa ajute pe cit mai multi sa-si vada finantele in perspectiva si nu de la o luna la alta. Eu am sarit peste pasul 2 pentru a realiza pasul 3, deoarece pentru mine siguranta financiara pentru 6 luni este mai importanta decit plata datoriilor, dar acum am revenit la pasul 2.
.

Cu permisiunea ta iti lansez intrebarea: daca ar fi sa aplici acest plan, tu la ce pas te-ai afla in acest moment?”

 

 

]]>

4 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *