VIDEO: Buftea Veche – Emisiunea “Gospodărirea Gospodarilor“ la Buftea din 1977
Adevărul de Buftea este un site nou apărut, care nu mi-a atras atenția cu ceva interesant până acum. Iată, totuși, un material de excepție, din arhiva TVR, in posesia căruia au intrat cei de la adevaruldebuftea.ro.
E vorba de o emisiune din anul 1977, despre orasul nostru și Radu Marin, primarul de atunci, o emisiune critica, mai rar pe vrema aia. Hai sa urmarim cu atentie, pentru ca sunt imagini senzaționale cu orasul nostru vechi. Comentariile le putem face impreuna.
Felicitări lui Vincentiu Nae, cel care detine acest site, pentru materiale. El a făcut și o comparație între imaginile de atunci și cele din ziua de azi.
Excelent ! Felicitari ! Ii cunosc pe multi din material, majoritatea au plecat dintre noi, un remember ca un dus rece. Unde-am fost, si ce am realizat in 37 de ani…
bravo Admin .
Sunteti sigur ca este anul *77 si nu *87?
Bianca, este 1977 sigur. Daca era 87 mi-as fi amintit, plus ca este filmare pe film de 16 mm (cunoscatorii isi dau seama). Primele blocuri construite in Buftea au fost cele din Studio. Incepand cu anii 60 in Buftea au fost adusi oameni de la tara care sa lucreze aici. Stiti cum era atunci… oamenii erau adusi in orase, li se dadea locuinta si loc de munca etc.
Cu alte cuvinte chiar daca o sa mi-o iau de la unii… cam de pe atunci a inceput sa se imputa treaba privind populatia bastinasa ce a fost amestecata cu strainii… Nu ca ar fi fost ceva rau, numai ca asta a daunat, in cazul de fata vedem ce specimene avem pe aici prin zona.
Din film se vede clar centrul vechi (Complex-ul cu firma originala) terasa de la cofetarie, restaurantul… Era frumos si orasul chiar avea farmec. Din pacate daca stam sa ne gandim bine, in anii aia s-a construit tot ce avem acum.
In incheiere voi spune ca imi pare aiurea politica TVR de a da oricui posibilitatea de a copia materialele. Pai cata munca e sa copiezi de pe telecinema sau de pe vizioneza vechile filme de 16 sau 8 mm? Si sa le dai asa moca, oricui vrea sa bifeze ceva in cv-ul propriu? Plus ca e vorba de uzura materialelor ce mai intai ar fi trebuit restaurate si digitalizate si apoi rulate pentru copiere sau alte scopuri. Sincer nu inteleg politica Tvr, dupa ce ani de zile stiu ce batalii de copyright ducea pentru orice material inregistrat de pe tv (prin vhs sau tuner tv) si uploadate de persoane fizice pe site-urile de video sharing.
In cazul de fata Tvr nu a dat administratorului celuilalt site materialul, ci doar l-a uploadat direct pe canalul de youtube original al arhivei Tvr.
Stiu ca in curand se va face o licitatie publica pentru gasirea cuiva in stare sa digitalizeze arhiva video a Tvr (munca de Sisif ce probabil va dura poate si peste 10 ani.
Hadriene, Tvr-ul este „prima televiziune din viata noastra” la care platim cu japca (un fel de viol anal) abonament de cand ne-am nascut, asa ca mi se pare normal sa puna la dispozitie arhiva oricui e interesat de asa ceva.
In ceea ce priveste materialul ,lasand la o parte discreta nostalgie care poate sa o nutreasca orice bastinas al satului Buftea, constat ca mare lucru nu s-a schimbat de acum 40 de ani. Imaginile astea decrepite, sterse , alb negru sunt mai actuale ca niciodata.
As vrea sa-l intreb pe „totul pentru voi” cand are de gand sa schimbe fata mociorloasa a orasului, strazi neasfaltate pline de glod; neiluminate; caini maidanezi ; apa cu namol la pret de Moet oferita de Vraja; militie comunitara platita degeaba si nepotisme numite agenti stradali.
Unde e butonul de like la ultimul comentariu?:D
Am observat ca ai postat o poza cu turnul din Flamanzeni.
Era construit spre observarea intinderii culturilor, pentru prevenirea hotiilor si a altor lucruri. Am urcat in el imediat dupa revolutie si era destul de ruginit si subrezit. Ar fi tare daca s-ar incumeta cineva curajos sa urce si sa faca niste poze orasului de sus.
Acum mi se pare ca se afla pe proprietatea cuiva dar nu sunt sigur, posibil sa ma insel.
Eu cand m-am urcat cu 3 colegi de liceu pana in varf, tremuram de frica dar efortul a meritat. Se puteau observa atunci pe camp primavara urmele vechiului sat si urmele sitului arheologic La Carna. Pe atunci mai exista si o bucata din zidul manastirii Carna.
Ma refer la postarea de pe Facebook.