SAMBO e sănătate curată!
Un sport mai puţin cunoscut, SAMBO, are mare succes la Buftea, oraşul reşedinţă de judeţ al Ilfovului. Este, în acelaşi timp, o reuşită comună: Primăria suportă cheltuielile şi astfel practicarea sportului este gratuită, antrenoarea îşi toată silinţa, iar părinţii îi aduc cu conştiinciozitate pe copii la sala de antrenament. În fond, el, copilul, este principalul beneficiar al practicării unui sport: va fi sănătos la trup şi armonios în gândire.
Vladimir Putin, un samboist celebru
Dacă ar fi să explicăm printr-o adunare simplă ce este sambo, aceasta ar fi cam aşa: judo + aikido + karate + box + lupte = sambo. Şi astfel, misterul asupra acestui sport cu rezonanţă exotică este pe jumătate dezlegat. Însă, calificativul exotic nu este pe deplin justificat. SAMBO este un sport care s-a născut în Rusia, iar şeful statului rus este unul dintre practicanţi şi, totodată, din 2005, preşedinte de onoare al Federaţiei Internaţionale de SAMBO. Cuvântul este un acronim care vine de la Samozachtchita bez oroujiya (Самозащита без оружия), adică autopărare fără arme. Această tehnică de luptă este rezultatul unei echipe alcătuită dintr-un veteran al războiului ruso-japonez din 1905, un pioner al judoului sovietic, din 1910 şi un fost elev al acestui pionier al judoului rus. Prima competiţie de SAMBO sportiv a avut loc în URSS, în noiembrie 1938.
Din Rusia la Buftea via Moldova
Aşa cum Jurnalul de Ilfov a mai scris, SAMBO a apărut în România prin intermediul fostului campion al Republicii Moldova, Viorel Gâscă, actualul preşedinte al Federaţiei Române de Sambo, care a şi pus bazele unui club de profil, la Buftea. Din 2012, SAMBO se desfăşoară sub „aripa” clubului „Voinţa”, din Buftea, iar Denisa Oprea este antrenoare şi, nu în ultimul rând, medaliată cu aur la Campionatele mondiale de juniori şi tineret din Serbia, din 2007. „Anul acesta ne-am mutat în această sală, unde nu era nimic la început. Acum, după cum vedeţi, este refăcută, există duşuri şi toate condiţiile pentru antrenament. Salteaua o avem de la Federaţie şi restul este prin grija primăriei şi a clubului Voinţa. Ar fi un semn de mare nerecunoştinţă dacă nu aş menţiona uşa pe care am găsit-o totdeauna deschisă la primarul Gheorghe Pistol, alături de care am organizat şi noi aici, la Buftea, competiţii. E important ajutorul administraţiei locale, nu poţi face nimic singur, oricât de dedicat ai fi şi, de aceea, totul este gratuit aici pentru copiii care vor să practice acest sport”, povesteşte Denisa cu ochii pe copii.
Copilărie în paşi de sambo
Ca orice sport, ca orice dans şi ca orice în viaţă, sambo se învaţă treptat, în paşi. „Primul pas este disciplina, cu atât mai mult cu cât avem copii de la 5 ani. Poate părea ciudat, dar de la o anume disciplină pot înveţe să-şi construiască personalitatea necesară, prin sport”, îmi explică Denisa Oprea. Şi realizez de ce o mică şi blondă practicantă de sambo aranja la linie, cu o seriozitate maximă, încălţările copiilor pe o latură a saltelei. „Apoi, îi învăţăm să cadă”, continuă Denisa nuanţând: „E un antrenament serios în a-i învăţa aceasta şi rezultatul cel mai concret este, o să râdeţi, pe timp de iarnă, când copiii vin bucuroşi şi-mi spun cum au folosit ei pe gheaţă mişcările învăţate la sală şi, astfel, au căzut pe gheaţă şi nu s-au lovit. Apoi, după ce i-am format fizic, trecem la procedee specifice. Şi aceasta înseamnă luni de antrenament. În timp, rămân doar copiii care au aptitudini pentru performanţă, dar, dacă de aici ies copii care au o statură mai armonioasă, un alt mod de viaţă decât computerul 100%, eu sunt mulţumită. Am fost cu ei în cantonament la munte şi, mărturisesc, nu i-am cocoloşit, căci nu acesta este rolul meu. Trezirea era foarte de dimineaţă, apoi înviorare şi antrenamente. Seara cădeau de oboseală, evident. Şi apoi, a doua zi de dimineaţa îi întrebam dacă vor să continue. Şi toţi fără excepţie spuneau un mare şi lung da.”
Prin sport se nasc prietenii
E binecunoscută această consecinţă a practicării unui sport şi sambo nu face excepţie iar Denisa Oprea confirmă: „Socializarea prin sport este o consecinţă minunată, copiii devin mai deschişi, învaţă noţiunea şi sensul cuvântului echipă şi ce înseamnă să ai grijă de cel de lângă tine. SAMBO nu este un sport dificil, mişcarea este importantă pentru copii şi părinţii trebuie să fie conştienţi de aceasta şi să-i îndrume pe copiii lor către sport, indiferent care este acela”.
Cu ochii către Cipru
La începutul lunii decembrie antrenoarea Denisa Oprea vrea să ajungă la un concurs internaţional care va avea loc în Cipru. „Nu ştiu exact dacă mergem cu cei doi băieţi din Buftea medaliaţi la campionatele naţionale, deplasarea depinde de mai mulţi factori, însă ne dorim doarte mult. Copiii din Buftea chiar merită să se întreacă alături de copii din alte ţări pe saltelele internaţionale, au muncit!”, spune Denisa Oprea…. E sâmbătă după amiază la Buftea. Destul cu vorbele şi flashurile aparatului de fotografiat. Antrenamentul continuă!
It is not my first time to pay a visit this website, i am
browsing this website dailly and get pleasant data from here daily.
Also visit my web-site: [url=http://devel.fdisk.es/producto/shipley-halmos-blazer-polo-slim-fit-pants/]motor
trade insurance[/url]