Primăria trebuie să asigure masa copiilor din grădinițe
Daca nu o vor lua in seama, va fi unul din proiectele pe care le voi propune #pentruBuftea, dupa ce voi intra in Consiliul Local. Nu cred ca e o propunere cu tenta sociala, ci educationala, dar va rog sa cititi si sa-mi spuneti parerea voastra. Orice proiect trebuie dezbatut public inainte, ca poate nu e asa cum crede cel care propune
💵 In gradinitele din Buftea sunt inscrisi aproximativ 450 de copii bufteni, iar parintii lor au platit pentru ei, exclusiv pentru masa, 644 866 lei in 2019.
In localitati ca Voluntari, Otopeni, Corbeanca, masa copiilor din gradinite este suportata de primarie, parintii nu platesc nimic.
De ce cred ca ar fi logic si extrem de util sa se intample si la noi?
1️⃣. Sa dai aprope 200 lei pe luna pentru un copil sa-l tii la gradi e destul pentru unii parinti. Inchipuiti-va pentru persoanele nevoiease, de care Buftea nu duce lipsa. Dar sa mai aiba doi copii in gradinite?
2️⃣. Sunt destui care refuza sa ii duca la gradi tocmai din acest motiv. Acei copii vor avea de suferit, mai ales ca nu o duc bine nici acasa. Ar putea avea probleme in alimentatie, dificultati de integrare, carente in educatie.
3️⃣. Prezenta lor in gradinita e benefica atat pentru ei, cat si pentru tot oras, care va avea copii mai sanatosi si mai educati. Cand vor intra in scoli, se vor integra mult mai bine, si in general in comunitatea locala.
4️⃣. E una din masurile pe termen lung pentru o Buftea mai educata, stiind ca noi chiar avem probleme la acest capitol.
Inteleg ca personalul din gradinite nu ar fi incantat si poate nici multi parinti care platesc fara probleme banii astia. Unii poate nu vor copii mai dificili in gradinite, dar pe termne lung e vital pentru comunitate. Noi si copiii nostri ne vor intalni cumva cu ei mai tarziu in comunitatate si altfel vom discuta.
✂️De unde poate lua Primaria Buftea cei 650 000 lei necesari sa acopere chelutilile cu masa copiilor din gradinite. Am studiat toate achizitiile publice din Buftea in 2019 si am gasit goarte usor sursele de finantare. Mai sunt mult alte achizitii aiurea, la care se paote renunta, dar astea imi par clare.
Trebuie sa taiem urmatoarele achizitii de servicii, sume fara TVA:
▶️ Catering fasole 1 Decembrie – 123 900 lei ▶️ Inchiriere corturi si pagode 1 Deceembrie – 45 200 lei▶️ Reducere 50% cheltuieli servicii montaj luminite sarbatori – 100 000 lei (din total 200 000 lei)▶️ Sonorizare 1 decembrie – 23 100 lei▶️ Ziar Jurnalul de Ilfov (inutil, caci avem si Adevarul primariei) – 40 000▶️ Organizare petrecere 8 Marite – 126 841 lei▶️ Scena + Sonorizare 8 Martie – 103 337 lei▶️ Trasnport Iasi Sf. Parascheva – 26 400 lei▶️ Reducere 50% cheltuieli petrecere 1 Iunie – 53 000 lei (din total 106 000 lei)
Taierea acestor cheltuieli inseamna total aprox. 650 000 lei, suma de care ar fi nevoie ca Primaria Buftea sa suporte masa copiilor din gradinite. Desigur un buget mai mare pentru masa copiilor ar insemna calitate in plus, copii mai sanatosi.
📌 Daca tot vorbim de masa copiilor, cred ca e musai colaborarea cu un medic nutritionist, pentru ca cei mici sa manance mai sanatos si sa fie atrasi de meniu. Fetitele mele s-au saturat de mancarea de masline. Cat de hranitoarea e, ce gust si ce aspect are? Cum sa atragi un copil cu asa ceva?
📌 Notam evident si necesitatea urgenta de a construi o noua gradinita, incapatoare, plus cresa.
Altfel, 8 438 000 lei a cheltuit in 2019 Directia Asistenta Sociala Buftea.
Scris de Bogdan Tobă #pentruBuftea #ScoalaBuftea
Buna ziua!
Da. Un proiect pertinent care poate da nastere si altor proiecte.
Felicitari!