10 idei pentru viitorul primar

Am văzut promisiunile și planurile de acțiune ale candidaților la primărie. Unele sunt minciuni imposibil de realizat, iar multe erau de intuit și nu discutăm despre ele pentru că sunt firești, vitale chiar, și nu trebuie ignorate. E vorba de canalizare, asfalt, problema câinilor, apa, spitalul, locuri de munca, etc.

Propun 10 proiecte, prea puțin luate in seamă de competitori, pe care noul primar n-ar trebui să le ignore, pentru un oraș modern de care buftenii să fie mândri. Puteți propune și voi inșivă, poate cineva le va lua in seamă.

1. Amenajarea malurilor lacurilor din Buftea, ca zone de agrement, cu alei luminate, spații verzi, băncuțe și piste de biciclete. Avem un potențial enorm in privința lacurilor (vezi foto), pe care nu multe orașe și le-ar dori, iar noi le ținem pline de boscheți și noroaie. La fel și in cazul pădurilor care inconjoară orașul…

2. Reabilitarea Casei de Cultură, cu tot ce presupune asta… o bibliotecă modernă, cu sală de lectură, un mic muzeu al orașului, o sală de teatru și un cinematograf mic, ateliere de pictură, muzică, reamenajarea spațiului verde din fața ei, etc.

3. Desființarea cimitirului din Centru și strămutarea lui la marginea orașului, iar in acel loc să se amenajeze un parc. Știu că ar fi o operațiune dificilă și sensibilă, toți avem morți acolo, dar ar schimba enorm centrul orașului.

4. Transparența decizională a Prăimăriei, asta insemnând nu „dacă te interesează vino la primăriei și află”, ci publicarea fără restricții a tuturor deciziilor, hotărârilor și informațiilor. Deasemenea, ar fi normal inițierea unor intruniri cu cetățenii pe diferite teme. Dacă nu vine cetățeanul la tine, du-te tu la el…

5. Inițierea unor campanii serioase privind educarea in spririt civic a cetățenilor, incepând din școli și terminând pe străzi și in biserici. Majoritatea nu știe ce inseamnă un cetățean modern sau model și nu vor afla decât prin campanii de educare. E nevoie ca toată comunitatea să invețe cum se păstrează curățenia pe stradă, cum se circulă, cum se păstrează linilștea, curățenia din fața curților, etc. Și asta nu se face cu două afișe sau o lecție la grădiniță…

6. Minimizarea fondurilor alocate bisericilor din Buftea. E timpul să-și mai cheltuie și propriile fonduri, destul de insemnate, și să nu mai renovăm din banii noștri an de an bisericile. Toți candidații la primărie promit sprijinirea bisericii și alocare de noi fonduri pentru ea. Pe noi ne-ați intrebat dacă suntem de acord să ne cheltuiți astfel banii? Ce dă biserica inapoi orașului? Serios, să ne zică cineva priceput, că eu habar n-am!

7. Marginalizarea și excluderea pe cât psodibil din viața orașului a profesorilor și educatorilor inregimentați politic. Este inacceptabil să amesteci politica in școală, și nu mă refer doar la niște pungi electorale impărțite copiilor! Sunt profesori care au chiar și 20 de ani de vechime in scolile din Buftea, dar nu au rămas cu absolut nimic bun in memoria foștilor elevi! Asta ar trebui să le dea de gândit! Unii sunt intr-o permanentă alertă politică doar pentru posturi mai bune in invățământ, ignorându-și total meseria și făcând doar act de prezență la catedră. Nu de nimicuri ambalate in punguțe electorale au nevoie copiii, ci de educație adevărată! E incredibil că incă se mai dau șpăgi și plocoane in grădinițele și școlile din Buftea!

8. Inițiera unor referendumuri locale, măcar o dată pe an, fiecare cu câteva puncte… propuneri pentru oraș care să fie votate de cetățeni! Ajunge cu mașinăria de vot din consiliul local, mai intrebați-ne și pe noi!

9. Crearea unui obiectiv turistic de interes național (sau măcar Ilfov-București) prin care orașul să atragă banii și admirația celor din afară. Exemple… un parc de distracții, exploatarea Domeniului Știrbey, un parc mare și frumos pe lac (Pepiniera sau fosta groapă de gunoi, ), o bază turistică care să inconjoare lacurile, gen Herăstrău (vezi foto cu imensul potențial), etc. Avem exemple lângă noi… Târgușorul Brâncovenilor Mogoșoaia, Palatul Brâncovensc sau Water Park Otopeni.

10. Amenajarea Șoselei București-Târgoviște, care e cartea de vizită a orașului, alături de Piațeta Mihai Eminescu. Orice trecător iți judecă orașul după această arteră. Trotuare, spații verzi, pistă de biciclete, băncuțe, felinare, gardurile curților, toate astea vor da o altă față orașului și va atrage atenția celor ce nu ne cunosc. 

]]>

5 raspunsuri
  1. antonescu
    antonescu says:

    Spre deosebire de altii, tu ai reusit sa pui pe hartie 10 potentiale proiecte, in mare masura realizabile, doar daca exista vointa. Felicitari!

    Răspunde
  2. gabi
    gabi says:

    Niste idei grozave! AS vrea sa incerc sa-mi dau cu parerea la primele 4 dintre ele.
    (1)- Amenajarea malurilor lacurilor : Din cate stiu lacurile sunt intabulate si cadastrate si sunt ale Comunitatii in care traim. Auzisem ca cei care le au acum mai au un an de contract apoi ele vor reveni si vor fi administrate de primarie.
    (2)- Legat de Casa de Cultura eu stiu ca ea este tot a ord.Primariei. Ideea ta sper ca va fi luata in calcul deoarece e un bun comun al orasului
    (3)- Legat de cimitir nu cred ca se poate realiza acest proiect .Ar fi minunat sa avem un parc in acea zona..dar nu cred ca cei care au acolo rudele inmormantate nu vor fi de acord.
    (4)- Perfect de acord cu aceasta idee! Propun ca fiecare cartier sa-si numeasca un reprezentant care sa aiba o legatura mai stransa cu oficialii primariei. Atunci cand Primarul sau Vicele va veni sa vorbeasca cu ei, sa fie informati de acea persoana.

    Răspunde
  3. gabi
    gabi says:

    Legat de a 10-a idee nush daca depinde de primarie…tot ce stiu e ca apartine de judet si trebuie facut un proiect de la judet…din pacate..

    Răspunde
  4. Bogdan Marchidan
    Bogdan Marchidan says:

    pentru a pune in practica aceste proiecte care sunt de-a dreptul exceptionale si asa cum a spui antonescu si realizabile trebuie mai intai lumea sa fie civilizata ,sa stie sa pastreze si sa intretina ceea ce se face.

    Răspunde
  5. gica
    gica says:

    [quote name=”Bogdan Marchidan”]pentru a pune in practica aceste proiecte care sunt de-a dreptul exceptionale si asa cum a spui antonescu si realizabile trebuie mai intai lumea sa fie civilizata ,sa stie sa pastreze si sa intretina ceea ce se face.[/quote]

    Daca asteptam sa fie intai lumea civilizata, nu cred ca apucam sa vedem 😥

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *