Pistol raspunde intrebarilor noastre prin intermediul Jurnalului de Ilfov
Pentru ca se apropie alegerile din 2016, in sfarsit primarul Pistol a decis sa iasa in public si sa ne comunice cate ceva, dupa ce 3 ani s-a ascuns si a tacut, cum probabil niciun primar de oras din tara nu a facut-o.
Temandu-se sa nu scape fraiele din mana, cand lumea devenea din ce in ce mai iritata, dansul a decis sa raspunda subiectelor intens dezbatute pe site-ul nostru si pe Facebook, prin intermediul ziarului Jurnalul de Ilfov, ziar pe care primaria Buftea il finanteaza de la bugetul local si care pare util un pic, in comparatie cu Adevarul Ilfovean, o fituica inutila meita doar sa sifoneze banii nostri catre ziaristul sau personal.
Iata subiectele abordate si ce se spune in respectivul articol, menit sa-i ridice mingea la fileu:
Apă şi canal
La Buftea, reţelele de alimentare cu apă însumau, până la începerea lucrărilor, un procent de 77%, iar sistemul de canalizare era asigurat pentru 50% din populaţia oraşului. Ce povesteşte Gheorghe Pistol:
„Procentele acelea pe care le-aţi văzut în acte datează din anii 1974 şi 1981. În momentul de faţă, suntem în faza de desfăşurare a unui proiect grandios, realizat cu SC RAJA SA Constanţa, denumit „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru Regiunea Constanţa-Ilfov”.
Mă întrebaţi de ce cu RAJA? Când am fost învestit în acest mandat, am găsit deja o colaborare cu RAJA, aprobată în martie 2011. Apoi, în iulie 2013, Consiliul local Buftea a aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru două lucrări: „Reabilitarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în oraşul Buftea” şi „Reabilitarea şi extinderea surselor de captare şi tratare a apei potabile din Buftea şi comuna Corbeanca şi construcţia staţiei de epurare în oraşul Buftea”.
Ne mândrim cu acest proiect care este cel mai grandios al oraşului. Că era necesar, era mai mult decât evident, mai ales din considerente de sănătate publică. Conductele pentru apă montate în 1974 erau din azbociment şi oţel, iar calitatea apei pe care am găsit-o la preluarea mandatului era mult sub nivelul minim admis. S-a mai scris, dar atunci, la preluarea mandatului, am fost personal şi am luat 100 de probe de apă din 100 de puncte. Pe youtube există filmul acestei operaţiuni din iulie 2012 şi drept să vă spun, rezultatele nu au fost deloc îmbucurătoare. De aceea, în 2013 s-a aprobat studiul de fezabilitate şi în iunie 2014 au început lucrările. Dacă totul merge în ritmul de până acum, avem toate speranţele ca până la finele lui 2015 să se termine lucrarea.
Acum avem deja 4.000 de branşări şi ne apropiem de 99%. Vrem să închidem inelul central al oraşului şi apoi să continuăm cu străzile şi uliţele mai îndepărtate. Reabilitarea a costat circa 3,9 milioane de euro, iar staţia de epurare, circa 9,4 milioane de euro. Vorbim de fonduri europene, să ne înţelegem. Buftea contribuie la toate acestea cu 0,9 %, adică 220.388 euro. (Să împărţim suma la 23.000 locuitori rezultă un cost din bugetul local de 9 euro pe persoană.)
Între 1990 şi 2015 nu s-a făcut nimic în privinţa apei şi a canalizării, Buftea nu mai primea niciun aviz pentru canalul colector. Din punct de vedere economic eram închişi, nu mai primeam niciun aviz de branşare de la Apa Nova. Acum, cu noua staţie de epurare care se construieşte putem primi ape uzate, pe lângă Buftea, şi de la Corbeanca, de la Mogoşoaia şi Crevedia, căci vorbim în acest caz de o regiune şi nu doar de o localitate. Staţia este modulară, foarte modernă şi este proiectată pentru 53.413 persoane.”
Cartierul pentru tineri
„Am făcut posibil ca într-un timp foarte scurt să canalizăm şi am reuşit să ducem apă şi canal şi în zonele mărginaşe, unde ne dorim să vină investitorii. Mai exact, la cartierul de tineri, pe care în septembrie îl vom aduce în atenţie celor doritori. Acolo, pe strada Independenţei, sunt 314 locuri de casă pe care dorim să le dăm tinerilor, cu posibilitatea ca într-un an de zile să-şi facă casa şi apoi să-l cumpere. Avem 4 proiecte de case din care ei trebuie să aleagă.”
Stâlpii în mijlocul trotuarelor
”Când au făcut cadastrul în Stereo 70 sau în Stereo varianta locală, proprietarii au intrat cu cadastrul în domeniul public. Au îngustat trotuarul. Fiind vorba despre fonduri europene, nu ai cum să faci investiţie pe proprietate privată. Dacă mergeam să lămuresc persoanele respective că trebuie să refacă cadastrul, ar fi avut impresia că primăria vrea să le ia terenul.
Lucrurile nu vor rămâne aşa, se vor rezolva ori de bună voie, ori în instanţă, ori dăm o hotărâre de consiliu local în care vom readuce toate terenurile în forma iniţială în Stereo 70 şi dăm cadastrele oamenilor. Doar că noi nu mai aveam timp de aşteptare, aşa că am luat axul drumului unde nu aveam suprapunere şi ne-am îngustat cu trotuarul. Am avut problema aceasta pe toate străzile şi aproape că, la un moment dat, nu mai voiam să facem trotuare. Se putea renunţa legal la trotuare, dădeam notă de renunţare.
Am luat, însă, limita cea mai apropiată. La unii e 1 m, la alţii 1,50 m. Stâlpul trebuia să aibă o bază, o structură. După rezolvarea problemei de proprietate, ne dorim lărgirea trotuarelor cu o pistă de biciclete. Ideea este că reţelele de apă-canal vor fi acoperite de asfalt şi se suprapun astfel lucrările cu PIDU, Programul Operaţional 2007-2013. A fost binevenită această investiţie pe apă şi canal. Altfel, dacă făceam doar asfaltarea, peste alţi ani, când am fi obţinut fonduri pentru apă şi canal, trebuia totul spart şi se transforma lucrarea într-o cheltuială dublă fără sens ”
Locuri de munca
”Responsabilul cu iluminatul străzilor a spus că are nevoie de oameni pentru munca fizică (la săpat, adică) şi a anunţat că aduce 50 de oameni de la Târgovişte. Discutând, i-am spus că sunt şi în Buftea oameni care nu au de lucru şi atunci s-au reorientat. Celor angajaţi li se dădea echipamentul complet (cască, uniformă), 1.500 lei pe lună şi bonuri de masă pentru 15 metri de săpat pe zi. După două zile, responsabilul respectiv a venit disperat la mine pentru că buftenii nu numai că au plecat, dar au luat cu ei şi sapele şi echipamentul. Aşa că, într-un final, au adus oameni de la Târgovişte să muncească la Buftea. Fiecare proiect european derulat la Buftea a adus, implicit, şi locuri de muncă, încă din 2013 şi cei care au vrut, într-adevăr, să muncească, au făcut-o”
Unic în ţară, cursele de câini!
„Nu avem aşa ceva în ţară, discuţiile sunt foarte avansate şi aşteptăm standardele de le federaţia internaţională. Demersurile au fost începute la solicitarea multor iubitori de câini de pe raza judeţului şi care merg în Ungaria, la curse. Vrem să ştim exact normele pentru a organiza la noi, va fi la standard, cu tribune, boxe etc. Încercăm un proiect european, nu ştim dacă vor fi deschise finanţării astfel de parcuri, dar, dacă nu, o vom face din banii primăriei.”
Licitaţie pentru lac
„De la anul, când totul va fi terminat, ne vom putea permite să avem evenimente căci nu puteam începe cu panseluţele. Am văzut fotografii din anii 1960, când pe lac erau bărcuţe, motiv pentru care vrem să participăm noi, Primăria, la licitaţia privind lacul din zona Calul Bălan.
Lucrez la un program de dezvoltare în care Primăria să aibă drept de preempţiune. Sunt atâţia oameni care au crescut pe malul lacului şi care reuşeau să-şi hrănească familia cu cei trei peştişori pe care îi prindeau acolo. Acum nu mai e voie, lacul este privat, de circa 10 ani. Şi în toţi aceşti ani nu s-a făcut nicio investiţie. Culmea! Materialul care a rezultat de la săparea şanţurilor pentru canalizare l-am pus pe diguri pentru întărire, să nu se întâmple ceva neplăcut pentru atâtea gospodării câte sunt în jur.
Am fost la Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, de care aparţine lacul, şi le-am comunicat intenţia noastră de a concesiona lacul şi s-au mirat: am fost primul primar care, în 20 de ani, a cerut aceasta pentru comunitate. O să facem frumos, într-un final, să fie mândri oamenii că locuiesc la Buftea!”
Rabdare in privinta proiectelor europene
Buftea se pregătește să atingă Directivele europene impuse ţării (Directiva 98/83/CEE pentru apă și Directiva 91/271/CE pentru apă uzată și care pot fi accesate pe internet) noastre privind introducerea apei și a canalizării, care constituie fundamentul de dezvoltare al oricărei comunităţi. Fondurile care vin de la Bruxelles nu se pot accesa în ritmul pe care îl doresc cetăţenii sau primarul, ci într-unul adoptat la nivel european.
Sunt mai multe etape care vizează scrierea proiectelor, discutarea, aprobarea sau nu, organizarea licitaţiilor, demararea șantierelor. Liniile de creditare se deschid pe perioade diferite și pentru domenii diferite. Acele localităţi care au accesat fonduri pentru perioada 2007-2013 sunt mult mai înaintate din punctul de vedere al dezvoltării. Vrem să trăim „ca afară”, doar că „afară” toată populaţia are apă și canalizare de acum 50 de ani, cel puţin. Ne trebuie, în consecinţă, răbdare.
Bine de ştiut
Proiecția Stereografică 1970, prescurtat Stereo 70 reprezintă proiecția cartografică oficială a României. Aceasta a fost adoptată în anul 1973 și toate lucrările topo-geodezice efectuate pe teritoriul României sunt executate în sistem de proiecție Stereo 70 sau Stereografic 1970: hărți și planuri cadastrale etc. Ca urmare a Decretului nr. 305 din septembrie 1971, emis de către Consiliul de Stat al României, în sectorul civil al țării s-a decis înlocuirea proiecției Gauss-Kruger cu o nouă proiecție denumită Proiecția Stereografică 1970
]]>
Ca si cand nu eram noi destul de suparati ca tot orasul e o epava si ca de 2-3 ani innotam prin noroaie vine si domn primar sa faca misto de noi. Nu stiu cui crede dansul ca se adreseaza dar aici nu e o cireada de vaci care sa inghita tot ce i se serveste. Cu atat mai putin baloane de sapun.
Sa le luam pe rand:
1. „Pistol: S-a mai scris, dar atunci, la preluarea mandatului, am fost personal şi am luat 100 de probe de apă din 100 de puncte. Pe youtube există filmul acestei operaţiuni din iulie 2012 şi drept să vă spun, rezultatele nu au fost deloc îmbucurătoare.”
Cum? Ce? Pai pe site-ul primariei inca sunt publice rezultatele de atunci! Uite aici ->
http://www.primariabuftea.ro/index.php/articol/afisare/Buletinele_de_analize_a_probelor_de_apa_recoltate_in_perioada_Iunie_Iulie_2012_din_orasul_Buftea/246
Totul era perfect, domn primar! Comunicatul d-voastra de la acea vreme ne indemna pe toti sa bem apa cu incredere. Tariful pentru apa a fost chiar majorat, deh…..asa apa buna nu poate fi si ieftina! Acum ce faceti domn primar? Ne spuneti ca… „apele nu e bune”? Pai daca nu „e bune” de ce „e scumpe”?
2. „Pistol: De aceea, în 2013 s-a aprobat studiul de fezabilitate şi în iunie 2014 au început lucrările. Dacă totul merge în ritmul de până acum, avem toate speranţele ca până la finele lui 2015 să se termine lucrarea.”
Pardon! In 2012 cand ati venit la primarie era o licitatie finalizata. Se lucra deja in Flamanzeni. Firma Revitarom lucra. Va spune ceva acest nume? Pentru reimprospatarea memoriei edilului:
CONTRACT NR: 3432 / 18.01.2012
OBIECT: Extindere retea canalizare menajera zona Centru si zona Flamanzeni oras Buftea, judetul Ilfov
VALOARE: 5.761.558,88 RON
ATRIBUIT: S.C. REVITAROM S.A.
RO 6005180 Intrare Vulturului nr. 4,, Bucuresti, 042126, Bucuresti
Anunt de atribuire numarul 148847/08.02.2012
Sectiunea I: AUTORITATEA CONTRACTANTA
S.C RAJA S.A CONSTANTA
3. „Pistol: Buftea contribuie la toate acestea cu 0,9 %, adică 220.388 euro. (Să împărţim suma la 23.000 locuitori rezultă un cost din bugetul local de 9 euro pe persoană.)”
Aoleu! Pai imprumutul de 8 milioane de euro pentru ce l-ati mai facut daca tot noi dam si acesti 220.000 euro? Asa tare v-am suparat? Iertare!
4. „Pistol: Când au făcut cadastrul în Stereo 70 sau în Stereo varianta locală, proprietarii au intrat cu cadastrul în domeniul public.”
Am inteles! Toti buftenii sunt niste hoti. Nu inteleg totusi de ce au trebuit pusi stalpii fix in mijlocul trotuarelor?! Chiar nu se puteau da mai in stanga, mai in dreapta?!
5. „Pistol: Unic în ţară, cursele de câini!”
Unic in lume, as spune! La Buftea cursele de caini se fac pe strada. Cate 2-3 caini alearga un copil sau vreo femeie in fiecare zi. Chiar in fata primariei. Sa vezi cursele dracu’!!!
6. „Pistol: Am fost la Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, de care aparţine lacul, şi le-am comunicat intenţia noastră de a concesiona lacul şi s-au mirat: am fost primul primar care, în 20 de ani, a cerut aceasta pentru comunitate.”
Exact! Primul primar care in 20 de ani a cerut asta! Altii n-au cerut nimic si au barcute si agrement pe lac fara nicio problema. De ani de zile. Vezi primarul de la Mogosoaia…
A cazut el Oprescu.
Sa va mutati pe strada fermei dnl Pistol sa vedem daka va convine sa mergeti pe aceea strada…waii d noi daka in 2015 avem asa strada in oras..
Da sa vina si pe Caisilor.De fiecare data când ploua iesim cu halcile de noroi pe strada.Asta se întâmplă de 1an de zile.La insistenta unor vecini care au cunoscut pe cine trebuie s-a adus ceva piatra doar la intrare pe aceasta straduta.Restul…..nesemnificativ!!!Ceilalti nu exista,nu ar trebui sa circule pe acolo,mai ales cu masina.
Curse de caini? Cine sunt doritorii curselor de caini? Banui ca personaje de proasta factura de genul celor ce stau toata ziua la pariuri. Un om serios nu ar cere asa ceva!
Credeam ca nu am inteles eu, credeam ca se referea la adapost de caini 🙂
Asta lipsea orasului?
Oh… asta e unicul mandat domnule Pistol. Sa speram ca scapam de domnia voastra!
Numic de cainii ce ne-au inebunit, de nu mai inchidem noaptea un ochi din cauza harmalaii de pe strazi. Nimic de mafia din primarie si de spagarii de acolo, din cauza carora Buftea nu are cum sa prospere. Sper din tot sufletul sa se sesizeze Dna-ul si Anaf-ul cat mai curand. Am trimis petitii pe site-ul primariei la care nu am primit raspuns de luni de zile. Aveam si eu niste curiozitati ce s-au dovedit a fi deranjante, altfel nu se explica de ce au tacut malc!
Expresule, ar trebui sa faci un anunt public prin care sa ceri informatii despre cei ce traiesc din salariu platit de primarie si mai au venituri zdravene din spaga. Coruptia e la ea acasa aici in Buftea!
Declaratiile de avere ale angajatilor primariei sunt pe site-ul insititutiei. Cat despre spagi si coruptie… povesti. N-ai dovezi, atunci nu e adevarat. Pana la proba contrarie (vezi Ion Stoica) toata lumea e curata, vorbim doar sa ne aflam in treaba. Ne-am invatat sa acuzam doar de dragul de a face balamuc, fara sa venim cu dovezi sau cu vreun denunt.
Declaratiile de avere ale angajatilor primariei, precum si ale consilierilor au fost incomplete de la bun inceput. Fara sa punem la socoteala unele ce sunt completate ilizibil. Eu chiar am avut rabdare sa consult pdf-urile cu pricina.
Plus ca de la afisarea lor, multi si-au completat averea cu cate o masina sau doua, terenuri si case. Despre asta vorbeam mai sus!
Denunt sau sesizare daca faci, cum dealtfel am facut si eu… cu dovezi scrise… nu esti luat in seama. Cei de la DNA, DIICOT sau ANAF functioneaza dupa propriile reguli si iau in considerare doar ce e in sfera lor de interes, sau mai stii poate ca persoanele de care ziceam sunt prea bine tinute in palme de alti oameni mari din partide.
Cat despre dovezi , ma faci sa rad. Cazurile de coruptie sunt stiute. Eu il stiu pe tatal lor si nu, nu e primarul ci altcineva. Nu dau nume, dar ala e tatal lor ;-). De la plocoane, atentii la masini si portbagaje descarcate. Omul nici nu se fereste. la inceput se mai ferea ;-). Acum il doare undeva, ceea ce arata ca e bazat si sustinut…
Ce dovezi? Sa ma fac eu detectiv si sa-l filmez cu telefonul mobil? Eu stiu sigur doua cazuri care daca ar ajunge publice, ar cutremura primaria Buftea. Si sper ca acest lucru sa se intample cat mai curand!
De asta invitam si pe altii ce stiu anumite lucruri sa le verse macar aici la rubrica de comentarii ca respectivii sa vada ca sunt vizati, ca prea ne cred prosti.
In incheiere iti voi da o informatie pe care sunt sigur ca nu stiai, cum nu o stiu multi bufteni. Domnul Radu Marinescu s-a ales cu un post la RAPPS!!! Post dat de PSD cu toate ca pierdut alegerile in fata lui Pistol. Asa stau lucrurile in cazul unuia ce nu a facut nimic pentru orasul sau! Si domnia sa daca ar fi luat la bani marunti, s-ar afla ca a fost peste noapte improprietarit aici in Buftea, unde ai lui nu au avut niciodata nici macar un singur hectar… Pentru cine nu stie, parintii dumnealui s-au ocupat cu negustoria.
http://www.kanald.ro/exista-un-loc-in-romania-in-care-sunt-bani-pentru-toate–comuna-in-care-orice-roman-ar-vrea-sa-traiasca_52744.html
L-am pus si noi pe Facebook acum ceva timp… si culmea, e primar independent!
Referitor la comentariul meu, ati sesizat ca pseudo jurnalistul orasului a scris imediat un text pe blogul sau, deranjat de comentariul meu? Domnul e la curent cu multe si reactioneaza incercand sa ingroape mizeria sub pres.
se numeste spalator de cadavre, nu pseudo jurnalist si nici macar purtator de cuvant.