O singura unitate de invatamant din Buftea are autorizatie ISU
In Bucuresti si Ilfov sunt in total doar 53 de unitati de invatamant avizate ISU, ceea ce reprezintă doar 10% din totalul unităților, situatia in tara fiind insă mult mai buna. Școlile care nu au adus modificări construcției după 98, nu au nevoie de avizare, iar pentru celelalte, data limita pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu este 30.09.2017.
O singura unitate de invatamant din Buftea are autorizatie ISU… Liceul D.Dumitrescu. Cel mai probabil pentru ca e facut cu fonduri europene si respecta norme europene. Restul (liceu B. Stirbey, scoli gimnaziale, gradinite, after school, casa de cultura, sali de sport) nu au, desi au fost prinsi in bugetul de anul acesta bani pentru autorizatii ISU.
Primarii dau vina pe ISU, ca nu vor, ca e procedura greoaie, ca vor spaga, ca e politic, etc. Chiar susțin in mod mincinos că ISU ii pune să refacă autorizația de la 0, chiar și după ce dau o spoială in scoală. De fapt au ignorat problema ani de zile, pentru că nu i-a deranjat nimeni, iar acum ii costă prea mult să intre in stardandele de siguranță. Cei de la ISU Bucuresti-Ilfov, dupa ce s-au „fript” cu Colectiv, si mai ales stiind câte cladiri sunt cu risc ridicat in cazul unui seism, s-au apucat sa respecte legea si procedura. După ce au murit oameni, binențeles.
Potrivit ISU Bucuresti-Ilfov, autorizatia de securitate la incendiu este obligatorie din 1998, nu cum spun autoritțile locale, care susțin că după Colectiv s-au inăsprit condițiile de avizare. Doar că, tipic romînesc, nu s-au luat măsuri in privința asta până nu a murit cineva, așa că ISU a făcut verificări amănunțite in toate școlile dupa nefericitul eveniment și a constatat multe abateri.
Care ar fi cauzele?
– supra aglomerarea scolilor si gradinitelor, caci nu prea s-au construit unele noi, desi populatia a crescut mult in zona Bucuresti-Ilfov.
– au suferit lucrări de modificări, modernizări (materiale care nu sunt inflamabile), extinderi, supraetajări. Durează și costă refacerea lor la standardele pentru avizare
– intocmirea eronata a dosarelor de avizare, care in urma verificărilor nu reflectă situația din teren
– numărul mare de dosare face ca ISU să se miște greu in privința verificărilor și avizării
– multe cladiri nu au scari temeinice și nici au o a doua iesire in caz de urgenta, fie ca nu a fost proiectata, fie ca autoritatile nu vor sa aiba grija de inca o iesire.
– e nevoie de un adapost de protectie civila in apropiere
Lipsa autorizatiilor nu inseamnă ca in acest moment copiii sunt in pericol. Doar că ar trebui să știm, printr-o minimă transparență, ce probleme sunt in fiecare unitate, ca să ne liniștim. Până atunci ne trimitem copiii la scoala fara sa stim motivele pentru care aceste unitati nu primesc avizul ISU. Nu stiu ce am face daca am stii, de exemplu, ca o incăpere a fost modernizata cu materiale care ard repede sau ca un liceu vechi nu ar rezista la un cutremur.
La rectificarea bugetară din iulie s-au mai alocat in plus unităților de invățământ următoarele sume, pe lângă 58 000 lei pentru decontarea trasportului cadrelor didactice:
ce cauta domnul Dan sotul doamnei directoare Doinita administrator la scoala generala nr3.?ce va mai plac banii statului
Pai nu este singurul caz!Este SORA,este nepotul este prietenul!Acesta este criteriul!In Buftea si peste tot!De aceea merge treaba”struna”