Mergem la vot? Ce votăm și de ce?
Poate unora vă pare incredibil, dar majoritatea oamenilor habar nu au ce e cu votul de duminică. Unii știu că se votează pentru Parlamentul Europei, dar nu ințeleg de ce, ce căutăm noi acolo și la ce ne folosește.
Nu are rost să explicăm asta, dar cred că niște lămuriri elementare ar fi binevenite pentru mulți. Nu e chiar amuzant dar unii au impresia că se votează presedintele, sau mai rău, primarul localitatii.
Pentru a impiedica oligofrenii, escorcii și analfabeții, cum ar fi Becali, Diaconescu, Vadim sau Elena Băsescu, să mai ajungă in Parlamentul European, noi cei care ne dorim altceva, ar cam trebui să ieșim la vot și să votăm ce credem noi că e mai ok, că paridul/candidatul ideal nu există incă pentru mulți. Măcar vom incuraja apariția pe viitor a unor candidați ok, care să ne reprezinte cât de cât.
Iată ce trebuie să știm:
- România trimite in Parlamentul European 32 de reprezentanti din totalul de 751.
- Miza europarlamentarelor nu este foarte mare în politica locală, dar rezultatele votului vor arăta forţa fiecărui partid în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului. Este ca o simulare a marilor alegeri, iar fiecare partid va ști pe ce se bazează și unde mai trebuie să umble.
- Votul este pe liste, ceea ce înseamnă că numărul de mandate obţinute de partide depinde de procentul pe care îl obţine fiecare la nivel de ţară.
- Urnele vor fi deschise intre orele 7.00 și 21.00
- Pe buletinele de vot, PDL va ocupa prima poziţie, iar poziţia a doua este ocupată de PMP, urmat de UDMR, PSD-UNPR-PC şi PNL, potrivit unei trageri la sorţi
- Românii cu drept de vot nu par însă că se vor înghesui să meargă la urne, sondajele de opinie indicând o prezenţă de până în 30%. De altfel, la ultimele alegeri europarlamentare, din iunie 2009, doar 27,67% dintre alegători au votat.
- Persoanele cu studii superioare s-au prezentat atunci în cel mai mic număr la vot, iar alegătorii cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani au fost cei care au trecut pragul secţiilor de votare în numărul cel mai mare.
- Cetățenii care în ziua alegerilor se află în altă localitate (comună, oraș, municipiu) decât cea de domiciliu, își vor exercita dreptul de vot la orice secție de votare urmând a fi înscriși în lista electorală suplimentară.
Listele partidelor romanesti pentru alegerile europarlamentare sunt dominate de actuali europarlamentari, la care se adauga fosti ministri, parlamentari sau alti oficiali – numele noi pe locurile eligibile fiind o raritate. Veti vota partidul (lista lui) sau unul dintre candidatii independenti.
- Opt candidați independenți — actorul Mircea Diaconu, gimnasta Corina Ungureanu, Filip Constantin Titian, Dănuț Liga, Paul Purea, Pericle-Iulian Capsali, Peter Costea, Valentin-Eugen Dăeanu
- LISTA PSD: Pe lista aliantei, validata de Comitetul Executiv National al PSD in luna februarie, pe prima pozitie se regaseste actualul europarlamentar PSD Corina Cretu, pe locul al doilea – senatorul PSD Ecaterina Andronescu, pe locul al treilea se afla Catalin Ivan, eurodeputat si purtator de cuvant al PSD. Urmeaza: fostul ministru al Comunicatiilor Dan Nica, senatorul UNPR Damian Draghici, fostul ministru PC pentru IMM-uri Maria Grapini, europarlamentarii Daciana Sarbu, Ioan Mircea Pascu, Viorica Dancila, adjunctul sefului de cabinet al comisarului european pentru agricultura, Sorin Moisa, si actualii eurodeputati Victor Bostinaru si Claudiu Ciprian Tanasescu
- Lista candidatilor PNL pentru europarlamentare este deschisa de Norica Nicolai, ea fiind urmata de Adina Valean, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Renate Weber, Eduard Hellvig, Mihai Turcanu, Claudia Benchescu, Romeo Stavarache si Andrei Muraru.
- Pe lista PDL pentru alegerile europarlamentare se afla pe primele pozitii fostul premier Theodor Stolojan, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, Traian Ungureanu si Marian Jean Marinescu, actuali eurodeputati ai partidului. Pe aceeasi lista, care are 42 de candidati, se regasesc mai multi primari democrat-liberali de mari orase, Gheorghe Falca (Arad), George Scripcaru (Brasov), Dorin Florea (Targu Mures) si Mircea Hava (Alba Iulia).
- UDMR: Europarlamentarul Iuliu Winkler ocupa prima pozitie pe lista UDMR, iar pe locul doi se afla Sogor Csaba, europarlamentar.
- PP-DD participa la alegerile europarlamentare cu presedintele fondator al partidului, Dan Diaconescu, actualul lider al formatiunii, Simona Man, Diana Voiculescu, Liviu Neagu si Radu Orzata
- in lista PMP pentru alegerile europarlamentare se afla europarlamentarul Cristian Preda, Siegfried Muresan, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu, Daniel Funeriu, Wotsch Gu
- Forta Civica a depus la Biroul Electoral Central o lista cu 42 de candidati pentru alegerile europarlamentare, cu o medie de varsta de 41 de ani, potrivit presedintelui formatiunii, Mihai Razvan Ungureanu. Acesta deschide lista de candidati, fiind urmat de Diana Pavelescu, secretar general al Asociatiei Degustatorilor Profesionisti, respectiv prof. univ. Mihaela Nicolau.
- Partidul Noua Republica intra in alegerile europarlamentare cu presedintele formatiunii, Mihail Neamtu, George Mioc, cetatean romano-american, prim-vicepresedintele partidului, Stefan Bargaoanu, Corneliu Berari, Victor Ciumac si Andrei Rosetti.
- Primii candidati ai PNTCD la euroalegeri sunt liderul formatiunii, Aurelian Pavelescu, europarlamentarul Sebastian Bodu, Maria Stavrositu – matematician, Alexandru Stefanescu – critic si istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, si Ion Neacsu – presedintele PNTCD Europa.
- Europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor a declarat miercuri, la depunerea listei de candidati ai PRM, ca el este presedinte al partidului,
Și alegeri pentru un mandat de deputat
Odată cu alegerile europarlamentare, in Buftea, care apartine de Colegiul 4 Ilfov, se va vota și pentru un mandat de deputat, rămas vacant după demisia din Camera Deputaţilor a liberalului Eduard Hellvig.
Şapte candidaţi şi-au depus candidatura, printre care și bufteanul Ion Rogoveanu (PPDD). Il putem vota, n-ar fi rău pentru oraș, dar putem să trecem de eticheta PP-DD, care il trage in jos?
La prima vedere Gabriela Szabo ar fi favorita, mai ales că are in spate uriașa mașinărie PSD, dar ținând cont că in majoritatea localităților din colegiu (Buftea, Otopeni, Corbeanca, Mogoșoaia, Snagov, Periș, Balotești, Ciolpani, Moara Vlăsiei și Gruiu) sunt primari PNL, s-a putea să avem o surpriză și să iasă PNL-istul Gheorghe Andrei Daniel, 28 de ani, fiul primarului din Otopeni.
Accesati linkul de jos pentru a vedea detalii despre candidatii pentru un mandat de deputat.
Alegeri pentru Colegiul 4
NU UITATI: semnalati orice fapta de coruptie , de dare si luare de mita electorala , procurorilor DNA la adresa anticoruptie@pna.ro unde puteti trimite atasat la mailuri inclusiv poze doveditoare!
Dacă surprindeți imagini interesante cu ocazia votului in Buftea, sau aveti ceva de spus pe aceasă temă, așteptăm mailurile voastre la contact@expresuldebuftea.ro
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!