La Buftea, politicul a confiscat acțiunea umanitară pentru refugiați
În zilele noastre, chiar într-o astfel de catastrofă umanitară, politicienii nu ar trebui să iasă în față, să transforme o acțiune umanitară în propagandă electorală, umilind oamenii aflați în nevoie și călcând pe munca voluntarilor și pe donațiile cetățenilor.
Stim cine au fost primii, în prima zi de război, la vămile cu Ucraina să ajute refugiații? Oamenii simpli, voluntari. Printre ei și bufteni, care nu s-au pozat pe Facebook. După 36 de ore a venit și primul ministru cu 10 televiziuni să se pozeze la vamă.
Nu aveau cum să facă excepție politicienii locali, de la județ, până aproape în fiecare localitate care a primit refugiați. Unii politicieni, ca cei din Iflov, au avut un pic de ghinion. Sunt sigur că pentru propaganda politică ăsta s-a numit ghinion. În Ilfov au ajuns refugiați din Ucraina, studenți indieni. Sună cinic, dar adevărul ăsta e, chiar dacă nimeni nu are curajul să spună… dacă erau femei ucrainence cu copii, politicul s-ar fi bucurat înzecit. Poate e și norocul nostru. Propaganda ar fi fost colosal de grețoasă.
Primarul din Buftea pare că a depășit orice limită la capitolul propagandă, și asta pentru că plătește din bani publici pe cei care o fac, iar aceștia, cu timp și bani, într-o goană disperată să-și mulțumească șeful, exagerează sinistru. Spre comparație, șeful său pe linie de partid, președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, a fost extrem de decent pe subiect.
Cetățenii donează, muncesc voluntar… ca să se pozeze politicianul.
Buftenii au sărit din prima zi în ajutorul refugiaților, fără să țină cont de naționalitate, statutul matrimonial, vârstă, sex, sau culoare. Unii au postat pe facebook pentru a impusiona și pe alții, ceea ce e foarte ok, alții au preferat să nu facă nimic public. Au fost firme locale care au ajutat, unle fără să facă public asta, deși ar fi fost foarte decent să o facă. Au fost volutari care au muncit, au fost oameni care au donat. Crucea Roșie din Buftea a ajutat mult, a livrat saltele, pături, mâncare, fără să facă tam-tam. Chiar și un alt partid din Buftea a ajutat și nu s-a pozat.
Orașul s-a mobilizat! Dar pentru că mulți au păstrat decența, și mă bucur că am învățat asta, în public a părut o acțiunea individuală a primarului.
Tot cetățenii pun la dispoziție sala de sport a orașului, cantina socială a orasului, autobuzele orasului, chiar si bugetul urias al asistentei sociale, ba chiar plătesc din banii lor pe ăla care ține pagina de propagandă… ca să se pozeze politicianul.
E o problemă când politicienii confiscă acțiunile civice și se pozează cu ele. Nu o dată, o poză de grup, decent, la final, ci 28 de poze. Ultima când ii urcă în autobuz și iși ia la revedere, ca bărbatul ucrainean care iși sărută iubita și copiii și se duce să moară la război. Voluntarii îi plasează primarului „la mână” pachețele cu alimente, ca să le dea el personal refugiaților, pentru poze.
E o problemă când cei care ajută, și țin neapărat să se afle asta pe Facebook, certând pe alții că nu ajută. Pe alții care poate nu pot ajuta, sau au ajutat și nu s-au lăudat. Binele se face în liniște, dar nu e problemă dacă o faci public, atâta timp cât e decent și nu exagerezi.
E o problemă când propaganda electorală se face pe cârca oamenilor amărâți și a copiilor.
E o problemă cu pozatul refugiaților pe Facebook, când le dăm de mâncare, când se îmbracă cu țoalele noastre second hand și mai ales când se odihnesc în paturile improvizate! Sunt oameni, nu sunt mascote. Uitați-vă ce fețe umilite au la pozele de propagandă!
E o problemă când speli autobuzul local doar când faci poze cu el, in rest e jegos nonstop.
E o problemă cu exagerarea voită a dramei prin care trec acești studenți indieni, pentru ca propaganda să atârne mai greu.
E o problemă cu gargara și propaganda grețoasă, când politicienii care nu fac nimic stau la poze ca Putin, dar se cred Zelensky.
Toată propaganda asta a fost distribuită de pagina de Facebook a primarului, aia plătită din banii vostri, aia cu #pozenufapte. Aia pe model Rusia… ai păreri contrare, critici țarul sau nu aplauzi la comandă? Ești blocat și pus pe lista neagră.
Primaria poate sustine lejer si imediat din bugetul local tot ce e nevoie pentru refugiatii indieni. Poate renunta la 100 000 euro din suma pe care o acorda bisericilor in 2022, iar biserica sigur nu se va supara, e o cauza umanitară, chair dacă nu e pentru ortodocși neaoși. Nu trebuie sa asteptam refugiatii blonzi pentru asta. Avem cantina sociala, isi pot gati singuri, avem buget colosal pentru asistenta sociala. Avem apa potabila ieftină la robinete. Cine vrea să doneze, doneaza oricum, nu pe ochi frumosi! Cine nu, nu o va face nici cu ochii scosi de noi pe Facebook.
Bogdan Tobă
La Casa de Cultura din fața primăriei se primesc ajutoare pentru ei, intrarea dinspre cimitir. E nevoie chiar și de alimente perisabile pentru gătit imediat. Și apă. De asemnea, vizavi, în Blocul R3, scara A, este sediul Crucii Rosii Ilfov, unde, le fel, putedeți dona.
Mic ghid: Cum putem ajuta refugiații din Ucraina astfel încât să nu facem mai mult rău decât bine
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!