Cum i-am convins să curețe natura de deșeuri!

La granita dintre Buftea și Crevedia, se construieste un hipermarket Kaufland. Pentru asta a trebuit să fie demolată o construcție, iar deșeurile provenite au inceput a fi cărate cu camioane de mare tonaj pe malul lacului Buftea, in zona Zmeului, Crevedia, intr-o zonă superbă, pe care o cunosc foarte bine.

Rezumat al postării mele initiale pe acest subiect.  FOTO  VIDEO – Am sesizat Primăria Crevedia, scris si telefonic, și mi-au răspuns după 10 zile că au amendat proprietarul terenului și au dispus sistarea lucărilor, căci nu aveau niciun fel de autorizație. Dacă imi răspundeau rapid, nu ne mai chinuiam atât. Am stat toată ziua acolo, gata să blochez drumul dacă mai intra vreun camion. Sunt absolut convins ca asta s-a intamplat cu complicitatea primariei, pentru ca atunci cand au inceput sa care, primaria Crevedia (miracol!) a defrisat arbustii si boschetii care cresteau pe marginea acestui drum, din fata Bilden. Pentru ca nu incapeau doua camioane, unul pe langa altul si blocau DN1A, așteptând unul după altul!
– Viceprimarul Ionuț Jeloaica m-a sunat și mi-a spus că amenda e de 1000 de lei și că proprietarul a dorit consolidarea malului, căci apa ii lua din teren. Dacă nu luam atitudine, ar fi urmat ca acesti munți de betoane (cum să consolidezi un amărât de mal cu munți?) să fie impinși in lac cu un utilaj. – Am sesizat și Garda de Mediu, scris si telefonic. Au ajuns după 10 zile, iar comisarul șef, pe care l-am găsit la fața locului, mi-a confirmat, ce susțin și eu, că problema e serioasă, că malul nu avea de ce să fie consolidat, mai ales cu deșeuri din costructii (fier și beton) fiind un mal tip plajă. Intrând in apă, vei constata că poti merge peste 20 de metri in apă până la genunchi. Iar malul nu e inundabil, fiind in pantă. Dealtfel, in poza de sus cu fetițele mele, de asta vară, se vede clar malul lin, nu abrupt, nu erodat. – Am sesizat și Apele Române in a căror administrare e lacul, iar ei au venit și au plantat la fața locului o bornă cu insemnele lor, părând că și-au marcat teritoriu. Legea spune clar că malurile laucurilor sunt domeniu public! – Senatorul USR, Allen Coliban, presedintele Comisiei de Mediu din Senat, mi-a spus că va prelua problema dacă nu se va rezolva. . Kaufland află și comunică rapid M-au contactat de la Kaufland, prin directorul de comunicare, cel care mi-a spus că au luat la cunoștință, au vorbit cu constructorul lor și recunosc că e de la ei, dar că există un contract intre acesta din urmă și proprietarul terenului. Insă au promis că il vor contacta pe proprietarul terenului și vor incerca să rezolve problema. In scris, pe Facebook, au specificat așa: „Noi susținem activ proiecte ce au ca obiectiv protejarea mediului înconjurător. Nu suntem de acord cu acțiunile ce aduc prejudicii asupra acestuia.
Prin urmare, ne delimitam de situația de pe malul lacului de la Buftea și sunt necesare câteva clarificări. Pentru această lucrare, colaborăm cu o firmă de construcții, care deține absolut toate actele necesare realizării lucrării, conform legii. În contract, firma de construcții se obligă să elimine reziduurile în condiții de siguranță. Astfel, am solicitat evacuarea deșeurilor de pe proprietatea privată din vecinătatea lacului. Această operațiune va începe luni, 29.10.2018. Vă asigurăm de toată implicarea noastră. Suntem foarte stricți și avem în contractele cu furnizorii și aspecte legate de etică și sustenabilitate. Subliniem că atât noi, cât și firma de construcții, am respectat și respectăm legea. Numai bine.” .
Totul e bine când se termină… și nu se mai intâmplă niciodată Kaufland a strans in timp record (4 zile) toate deseurile depozitate ilegal in natură de constructorul lor! Au fost incarcate de aici peste 100 de camioane de mare tonaj, ca sa va faceti o idee despre dimensiunea dezastrului ce era sa se intample daca nu eram eu vigilent, voi revoltati, cazul mediatizat si firma serioasa. Slava domnului ca era vorba despre o multinationala si nu o autoritate romaneasca, ca ii durea in cot și acolo intepenea mizeria aia! Să le urăm bun venit in comunitatea Buftea-Crevedia, unită și la propriu și la figurat, după cum știu și ei, alegând acel loc. A iesit bine pana la urma, dar va dati seama câte am putea schimba in jur daca am face o echipa? Hai, inscrie-te, si vino alături de mine… usr.ro/inscriere ! Povestea a ajuns la nivel national, printr-un Comunicat al Garzii Nationale de Mediu,  dar nu stiu daca amenda de 40 000 lei e atat de mare, incat sa trimiți mesaje gen „ia-ti un carucior cu rotile”! Sper sa merite actiunea, si cei care vor să scape de gunoaie aruncandu-le in natura, să se mai gândească. Poza e de vara asta, cu fetitele mele fix in acel loc. Nu putem să asistăm cum se distruge bogăția asta naturală pe care o avem in zonă, pentru că unii invârt tone de bani și nu dau doi lei pe comunitate! Am primit multe mesaje prin care mi se transmitea că e propritate privată și proprietarul face ce vrea… E, uite că nu e chiar așa, nu poți deteriora mediu, nici dacă ești proprietar. scris de Bogdan Tobă Fotografia postată de Garda NaÅ£ională de Mediu. Fotografia postată de Garda NaÅ£ională de Mediu.]]>