In ultima ședință a Consiliului Local Buftea, s-a aprobat hotărârea privind majorarea taxei de salubritate plătită de cetățenii orașului. Hotărârea are la bază legea 384/2013, care prevede că de la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare taxa pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi, in valoare de 80lei/tonă.
Ce e cu Legea 384/2013 ?
E mai degrabă o penalitate a UE, prin care se urmărește reducerea deșeurilor depozitate. Această taxa trebuia introdusă în urmă cu cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE mai permite României să prelungească termenul.
De la 1 ianuarie 2017, pentru a stimula colectarea selectiva care lipsește in Romania, UE obliga rampele ecolgice unde se depozitează gunoaiele, să impună o taxa de 80 lei pe tonă, tuturor clienților care le aduc gunoi. Ca să-i stimuleze să-l aducă selectat. 2017 este ultimul an până la care UE mai permite României să prelungească termenul. In 2018 se va mări din nou, așa că singura soluție pentru autorități și pentru cetățeni e să fie implementată colectarea selectivă, care ar reduce gunoiul dus la rampe. E ciudat cum in Romania, aproape nicio priămărie nu face așa ceva, iar cetățenii preferă să se revolte impotriva tăierii pădurilor, decât, de exemplu, să recicleze hârtia.
Ca stat membru al Uniunii Europene, România trebuie să îndeplinească până în 2020 mai multe obiective în materie de mediu: să recicleze cel puţin jumătate din masa totală de deşeuri (adică hârtie, metal, plastic şi sticlă), să valorifice 60% din deşeurile de ambalaje din totalul de ambalaje introduse pe piaţa naţională şi nu în ultimul rând, să atingă anual o cantitate colectată de patru kilograme de deşeuri electrice pe cap de locuitor şi să colecteze separat bio-deşeurile, în vederea compostării şi fermentării acestora.
.
Cum de o plătim noi?
Rampele acestea sunt deținute de unele autorități locale, dar și de firme mari, ca Iridex la Chiajna, deținută de Corneliu Pascu, care deține și firma de salubritate care operează in Buftea, SC Serviciul de Salubritate București SA. Rampele ecologice vor trebui să perceapă taxa asta de la firmele care colecteaza gunoiul din localități. In cazul Buftea fiind același grup, același patron.
Legea nu impune să taxeze cetățeanul! La rîndul lor, ca așa e in tenis, firmle colectoare măresc tariful de salubrizare, locuitorii plătind până la urmă de fapt taxa. Deci teoretic taxa trebuie plătită de firma care administrează rampa de gunoi, dar practic, o plătesc cetățenii. UE taxează prin aceasta rampele de gunoi, pentru ca acestea să nu mai polueze și să coelcteze selectiv.
Iată totuși că oamenii de afaceri dubioși o transferă la cetățean. Numai că asta se face in baza unui contract existent cu autoritățile locale, contracte aflate in vigoare cu prețurile vechi. Deci nu se mărește taxa când vrea firma sau primăria, ci eventual, la sfârșitul contractului. In momentul ăsta contractul in vigoare e cu prețul vechi, și nu ne obligă legea să plătim prețul mărit acum! Actualul guven se laudă ca micșorează taxe, dar nu ne spune și despre cele care se măresc.
Cum firmele de salubrizare au influență mare la nivel județean și la primării, acestea insistă la primari să ii ajute cu mărirea incă de acum, să nu le fie afectat profitul. Consiliul Local a aprobat mărirea taxei de salubrizare, cu unanimitate de voturi, fără să publice proiectul și fără să-l supăună dezbaterii publice, cum ii obligă legea.
Toți consilierii au votat pentru mărirea taxei, in timp ce susțin că USR votează numai contra in parlament, de dragul de a fi contra, cand e vorba de micșorarea ciudată a unor taxe. Ei susțin că USR nu ține cu cetățenii, dar ei, ipocriții, votează cu două mâni alte majorări de taxe, când au interes.
.
Consilierii locali refuză să vorbească cu cetățenii și votează toate proiectele primarului
In ședință, primarul Pistol a spuns că nu au ce face, afirmînd in mod fals că noi trebuie să o plătim. Un singur consilier a avut ceva de spus și anume, consilierul ALDE, Horia Bobei. Acesta a cerut cuvântul și, ridicându-se in picioare, a spus că e perfect adevărat, că nu avem ce face, că el a vorbit personal cu ministrul mediului și acesta i-a confirmat că Uniunea Europeană așa vrea. Bobei a incheiat spunâd că taxa ar trebui mărită și mai mult, chiar și de 3 ori!
Horia Bobei a făcut o campanie agresivă impotriva primarului Pistol, la alegerile din vară. Mai mult, la primele ședințe de consiliu se opunea unor proiecte ale primarului și chiar publica proiectele de hotarăre și ordinea de zi, fiind singurul consilier local care oferea minimul de transparență. La ședința din octombrie a paritcipat și șeful său pe linie de partid, George Georgescu, buftean și el, președintele ALDE Ilfov. La finalul ședinței, acesta a cerut cuvântul, după aprobarea cu unanimitate de voturi a prelungirii contractului cu aceeași firmă, Serviciul de Salubritate București SA. Domnul Georgescu a ținut să felicite consilierii locali că au prelungit contractul, susținând că firma respectivă are nevoie de siguranța asta pentru a investi in utilaje.
De atunci, Horia Bobei nu a mai publicat niciodată proiectele și ordinea de zi, iar rugămințile mele personale adresate lui, au rămas fără succes. Consiliul Local continuă să incalce legea, nepublicând proiectele de hotarâre și nici oridnea de zi a ședințelor și chiar refuză să răspundă la petiții care se referă la aceste proiecte. Ii voi acționa in instanță pentru asta.
Apropo de investițiile acestei firme, aveți idee cum arată sediul lor? Al unei firme care se ocupă cu curățenia? Undeva, ascuns, lângă Stirbey, arată ca in anii 80 și pare mai degrabă un grajd. Clădirea chiar cred că e de pe vremea lui Stirbey! Angajații lucrează claie peste grămadă in birouri de 10 metri pătrați, câte 4 inși, plus clienții care intră să-și plătească taxa, mai inghesuiți decât câinii din adăpost. Să mai avem pretenții de plata online a taxei?
In schimb, in comuna Crevedia, primăria a pus pe site (ei au, spre deosebire de noi) in dezbatere publică proiectul, cu o lună inainte, iar după reacțiile oamenilor pe rețelele de socializare, consilierii locali au respins majorarea, votând pentru, doar apropiații primarului de la PSD.
Pe lângă majorare taxei de salubritate și prelungirea contractului de concesionare a serviciului de salubritate, Primăria Buftea a cheltuit
.]]>
Post Views: 41
In urma celor scrise de tine aici am scris si eu sesizarea la DNA si Politie.