Ce se mai intâmplă cu USR? USR e mort, trăiască USR!

Așa cum v-am promis, dacă tot v-am cerut votul pentru acest partid in campania de acum 1 an, o să vă țin la curent de 2-3 ori pe an cu ce se mai intâmplă cu acest partid, in care mulți ne-am pus speranțe.

Ceea ce vă spun eu ar trebui să cântărească mai mult decât ce auziți din media sau de la influencer-ii de pe net. Asta pentru că am fost mereu sincer, de incredere si am studiat un pic interiorul acestui partid. Fără să mă implic in intestinele lui.

De ce si cum am intrat in USR

Mi-am depus adeziunea la USR imediat după alegerile locale, in iulie 2016, după ce mi-am dat seama că nu ai cum să schimbi ceva sau să faci ceva notabil, dacă nu ai o echipă, oricât de mică, și dacă nu ai incă 2-3 colegi in consiliul local. Un partid local nu am cu cine să fac și oricum nu e o soluție pe termen lung.

M-am inscris și după ce am avut confirmarea, că omul pe care il urmăream și admiram, Nicușor Dan, plecat dintre noi, din stradă, a deschis calea, cu un uimitor 30% la Primaria București. Practic, sunt membru fondator (edit: evident e un termen gresit, nu eu am facut partidul), nu m-am lipit de partid după ce a crescut.

Pentru alegerile parlamentare am făcut singur campanie USR in Buftea, am strîns singur 200 de semnături pentru a se inscrie in cursa electorală, am explicat oamenilor ce e aia USR si ce vrea, am convins pe mulți care m-au votat la locale că asta e viitorul, am bătut singur la pas toate străzile, scările de bloc, pe ploaie, pe noroaie, cu câinii după mine, cu vorbe și priviri pline de ură, mi-am luat injurături și am investit timp și bani, am organizat și coordonat o echipă de oameni care a supravecheat alegerile din cele 12 sectii din Buftea.

USR a obținut un pic peste 800 de voturi in Buftea, puțin, dacă le compar cu cele 600 obținute de mine singur, independent, pentru funcția de consileir local, dar destule, dacă ne gândim că Buftea (spre deosebire de alte localități ilfovene, ca Otopeni, Corbeanca, Popești-Leordeni, Chiajna) este un oraș imbătrânit și inchis. Totul a mers bine in campanie, am obținut cu USR Ilfov un loc de parlamentar și l-am ratat la mustață pe al doilea.

Inainte de alegeri s-au alăturat câțiva oameni de-ai lui Cioloș, tehnocrați, care au ridicat mult partidul. Toți vedeam un viitor impreună cu Cioloș  și coalizarea tuturor in USR. Partidul  a obținut un procent bunicel 9% la nivel național  și putea mai mult dacă avea și filiale in medul rural.

.

Prima scârțâială in USR

După ce partidul s-a așezat, inevitabil a apărut și momentul venirii lui Cioloș, oamenii lui din USR incepând discuțiile cu ceilalți, practic aripa veche, oamenii lui Nicușor, cei care au plecat la drum cu Uniunea Salvați Bucureștiul. Se pare că Cioloș a ales să nu intre printr-o adeziune normală de membru, ci prin oarecare negocieri. Nicușor și oamenii lui s-au opus, nu așa vehement cum spun tehnocrații, dar a fost suficient să strâmbe un pic din nas, pentru ca Cioloș, aflat la cote mari de popularitate, să facă pasul inapoi.

99% din membrii USR il voiau pe Cioloș, indiferent de metodă, in partid. Nicușor a venit la noi la Ilfov și ne-a explicat povestea cu Cioloș și motivele pentru care nu a fost de acord. Sincer, nu ne-a convins. Spunea că nu e momentul, că ne-am transforma in partidul lui Cioloș, și noi vrem să fim de fapt un aer proaspăt. Bănuia, ca și alți useriși, că astfel ne vom da prea mult pe lângă PNL, existâd riscul să ne lipim de ei.

De aici, Nicușor i-a pierdut total pe tehnocrați și oamenii aduși de ei, și incet-incet, pentru că nu a știut să explice bine, și pe alții. Primul congres al partidului, din primăvară, a găsit USR-ul impărțit in 3 tabere, ce a lui ND, cea a tehnocraților conduși de Cristian Ghinea, iar a 3-a fiind cea a familiei Moroianu-Armand, care avea alte viziuni. Insă niciun contestatar nu a avut curaj să-l concureze pe ND la președenția partidului, pentru că asta ar fi arătat cât de prost stau in competiția cu el. Așa că ND a câștigat mai mult decât detașat. Biroul Național a ieșit echilibrat, deși mulți au votat românește, pe liste gata trasate de alții. Am fost unul dintre cei 7 delegați ai USR Ilfov și am votat oameni din toate taberele, să fie frăție. Dar nu a fost.

.

Imediat a apărut ideea poziționării

In mod destul de ciudat, deși era un subiect delicat și se știa că părerile sunt impărțite, prima inițiativă a BN-ului a fost să tranșeze poziționarea partidului in privința depturilor minorităților sexuale. Știu, era de fapt vorba despre referendumul cu familia tradiționala, cu drepturile omului, cu metalitatea europeană, blah-blah, dar simplificând, pentru că votanții vor totul simplificat, e vorba despre susținerea minorităților sexuale și indepărtarea de biserică.

ND a reacționat destul de dur, nepotrivit după părerea mea, fiind impotriva aceste poziționări, și in loc să lupte să convingă, să-și susțină beton părerea, a amenințat cu demisia. Ceea ce i-a fost fatal. A incercat după aia să convingă și să-și susțină opinia, dar nu a reușit din cauza amenințării inițiale cu demisia, ajungând să fie oarecum disperat și demn de milă, mulți prinzând o ură ciudată pe el. Se pare că era atât de multă democrație in partid incât părererile și capriciile  fondatorului nu erau luate in seamă. Să-mi spuneți un partid in care se mai intâmplă așa!

Mai mult, după ce a divizat USR-ul, această poziționare a radicalizat mulți membri, certurile pe grupul intern de comunicare atingând nivele jenante. Am remarcat că ND și susținătorii lui ajunseseră să fie batjocoriți in ultimul hal, chiar și in public de membri USR, fani ai poziționării, oameni care se declară toleranți și susțintori ai drepturilor oamenilor, dar dau dovadă de o agresivitate sinistră față de cei care au altă părere decat a lor. Dacă pe susținătorii lui ND ii pot cataloga mai fraieri și mai nepregătiți, cei ai tehnocraților mi-au lăsat impresia de disprețuitori și aroganți.

Nu cred că asta era prioritatea partidului și a BN-ului, și am refuzat dezbaterile pe tema asta și chiar să votez la referendumul intern pe tema asta, personal considerând, ca și ND, că din punct de vedere politic nu e bine să ne poziționăm astfel. Cei pentru poziționare au câștigat cu câteva procente, iar eu am acceptat rezultatul referendumului, ceea ce ND nu a făcut, și și-a dat demisia. Inainte să-l injurați și să râdeți de el, să-mi spuneți unde ați mai auzit ca liderul și fondatorul să-și dea demisia pentru niște promisiuni și principii!

Tranșarea problemei și poziționarea USR nu a rezolvat nimic. N-a mai interesat pe nimeni după aia, nici opinia publică, nici pe membrii. Divizarea era deja clară și părea de nereparat. ND părea hotărât să iși facă alt partid, evident cu oamenii lui din USR.

.

Noi alegeri pentru președenția partidului

Am mai avut o speranță că nu se rupe partidul când am văzut că s-a inscris in cursa pentru alegerea noului lider, unul din apropiații lui ND. Iată cei 3 competitori inscriși, toți parlamentari:

  • Dan Barna – un tip cu vorbele la el, dezghețat, plăcut, din partea tehnocraților, apropiat al lui Ghinea
  • Vlad Alexandrescu – fost ministru tehnocrat in guvernul Cioloș, un diplomat, un om echilibrat
  • Cristian Seidler – fondator USB, vechi camarad al lui ND, un tip deștept și foarte implicat

Nu am luat parte la discuțiile dintre tabere, dar le-am urmărit, să știu in ce m-am băgat, și pe unde ies, dacă e… A fost și o dezbatere transmisă live public… Dezbatere LIVE VIDEO între candidații la președinția… Urmăriți un pic și spuneți in ce partid ați mai văzut așa dezbatere… și publică!

Partidul trebuia să-și aleagă un nou conducător, iar USR Ilfov a vrut să organizeze noul congres. Am fost singurul din organizație Ilfov care s-a opus, considerând că avem alte priorități in județ, că trebuie să facem treabă, să convingem, nu să ne băgăm in politica internă a partidului, să pierdem timp și energii. Am fost și printre puținii care au fost impotriva poziționării. Am ales că nu particip la acest congres, să nu mă inscriu ca delegat, și chiar să nu-mi ajut colegii la organizarea acestui congres. Am considerat că am altceva mai util de făcut la nivel local. Am susținut insă delegații ilfoveni care și-au exprimat susținerea pentru V. Alexandrescu, pentru că speram că el e soluția pentru ca acest partid să nu se rupă. Aproape intreaga filiala Ilfov l-a susținut pe VA, deși unii susțineau că face jocurile tehnocraților. M-a dezamăgit intr-un final, când i-a făcut teroriști pe oamenii lui ND, deși susținea că e pacificator.

Cristian Seidler s-a retras insă din cursă, protestând astfel pentru că Biroul Național a anulat alegerile delegaților din București, unde el era bine susținut. Practic, oamenii lui Nicușor s-au retras in spate, mulți delegați contestând decizia BN-ului și boicotând congresul. Nicușor a pierdut definitiv partidul pe care l-a creat și a spus public că noul președinte USR nu are legitimitate.

Ruptura e aproape totală, doar că nimeni nu vrea să părăsească USR-ul, să piardă numele și fondurile pe care un partid parlamentar le primește de la stat. Probabil la viitoarele alegeri, ND iși va face alt partid, iar actualul, cu Ghinea care pare de fapt liderul, se va apropia de viitorul partid Romania 100 al lui Cioloș (unii membri USR sunt deja in Romania 100), și va fi absorbit de acesta la viitoarele alegeri parlamentare, nu invers, că Cioloș nu va accepta. Nu va fi ceva rău, dar să sperăm că Romania 100 nu se va indrepta și spre PNL.

Alegerile au fost câștigate detașat de Dan Barna și doar o minune va face ca cele două tabere să mai colaboreze pentru USR și pentru Romania. In incertitudinea asta, nu poți fi motivat să lupți pentru partid, și nici nu sunt dator partidului cu nimic, de aceea ați observat probabil că nu prea mai aduc vorba de mine și de USR.  Pentru că mi-am pus speranțe in USR, și pentru că e un partid cu mulți oameni capabili și mișto, eu incă mai cred in minuni. Impresia mea e insă că cineva a distrus deliberat acest partid si nu stiu daca Nicusor e ala.

.

scris de Bogdan Toba

]]>

3 raspunsuri
  1. ovidiu
    ovidiu says:

    „Nu cred că asta era prioritatea partidului și a BN-ului, și am refuzat dezbaterile pe tema asta și chiar să votez la referendumul intern pe tema asta, personal considerând, ca și ND, că din punct de vedere politic nu e bine să ne poziționăm astfel. Cei pentru poziționare au câștigat cu câteva procente, iar eu am acceptat rezultatul referendumului, ceea ce ND nu a făcut, și și-a dat demisia. Inainte să-l injurați și să râdeți de el, să-mi spuneți unde ați mai auzit ca liderul și fondatorul să-și dea demisia pentru niște promisiuni și principii!”
    Nicusor Dan o demisionat dupa decizia BN de pozitionare. In momentul Referendumului era deja afara din partid ducand o campanie pentru nepozitionare in felul acesta fiind indeplinita conditia de reintrare in partid. Practic o deturnat sensul Referendumului.
    Nu stiu daca intentionat ai gresit dar o fost una din miscarile lui ND care or inflamat tabara pozitionare acutizand luptele.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *