Buftea Veche – Mănăstirea Rebegești și Lacul Buftea

Vorbeam data trecută despre unul dintre principalele puncte turistice ale orașului din trecut, Baza Turistică. Continuăm cu un articol care a apărut in in ziarul Adevărul, in anul 1935, scris de Victor Eftimiu,

și care face referire directă la orașul nostru, ca atracție turistică.

Am fost ieri o fugă in zonă și am făcut câteva poze intr-un soare plăpând, dar indrăzneț. Zona este superbă și mare păcat  că e foarte puțin exploatată, fiind cunoscută mai mult pentru  „turismul piscicol” și răfuielile violente dintre braconieri. Indrăzniți totuși, faceți o plimbare intr-o zi senină pe acolo, eventual cu bicicleta! Neapărat la apus!

Iată cum se scria in 1935 despre zona Buftea:

„Ca să alimenteze Herăstrăul şi celelalte lacuri ale Bucureştilor, uzinele comunale au ridicat nivelul bălţii de la Buftea. O frumuseţe de apă albastră, cu păduri verzi, pe cari a ‘nceput să le muşte aurul şi rugina toamnei. Un peisaj francez, ca şi Snagovul.

Şi cum aceste ape sporite ameninţau temeliile bisericuţei zidite mai acum trei veacuri de către boerii Creţuleşti din cătunul Rebegeşti, meşteri ingineri în frunte cu d. Dragoş Popp şi cu ajutorul d-sale, d. Pildner au ridicat cu patru metri bisericuţa. Au ridicat-o pe griguri ca e un simplu automobil, după ce i-au făcut la temelie brâu de beton. Fapta a fost atât de gingaşă – pe vechile crăpături s’a lipit foiţă de hârtie, pentru control şi foiţa, în timpul ridicării nici măcar n’a plesnit, necum să se urnească vre-o cărămidă. Dumnezeiască faptă, vrednică de iscusinţa marelui meşter Diavolul. Fiindcă mirosea a pucioasă şi-a drac mic, m’am întrebat dacă n’a trecut pe acolo arhitectul Teodoru, dela comisiunea monumentelor istorice. Mi s’a răspuns că a trecut şi nu m’am mirat.

Poftesc pe bucureşteni să se ducă lângă Buftea, să admire lacul cimentat şi mai ales biserica ridicată din pământ ca’n poveşti. Iar poveştile se întâmplă acuma dincolo de Nistru unde s’a făcut prima experienţă în felul acesta şi pe care am imitat-o noi, cu atâta folos. Bucureşteni, duceţi-vă să vedeţi minunea de lângă Buftea!”.

(articol publicat de Victor Eftimiu în „Adevărul” 1935)

Citeste intreg articolul aici… 


Biserica „Sf. Nicolae” – Rebegesti se afla pe digul care separa lacurile Zmeul si Buftea. A fost construita in 1669 de marele logofat Radu Cretulescu, propietarul satului Cretulesti, si de  fratele sau, Padure Postelnicul.

Ca arhitectura, monumentul apartine perioadei de tranzitie de la stilul folosit in timpul domniei lui Matei Basarab la stilul brancovenesc, reflectand talentul mesterilor romani si stradania lor de a construi intr-o autentica maniera autohtona. Pictura vadeste o inclinatie pregnanta spre laicizare, pastrand prea putin din vechile influente bizantine.
Cu ocazia construirii barajului de pe raul Colentina, biserica a fost ridicata cu cativa metri, pe o grinda continua de beton.
( sursa: dupa „Popasuri in imprejurimile Bucurestilor” se Gh. Graur Florescu )


Vezi galerie foto cu Mănăstirea Rebegești și Lacul Buftea pe COMUNITATEA ONLINE.

]]>

9 raspunsuri
  1. Vlad
    Vlad says:

    Bogdane, nu stiu cum se face dar tot timpul gasesti cate o stire despre orasul nostru iar daca nu gasesti una, formezi una si ne povesteti si noua. Felicitari iar.

    Răspunde
  2. nume
    nume says:

    Ca fapt divers aici s-au filmat multe secvente din filmele romanesti, tocmai pentru autenticitatea si vechimea lacasului de cult. Ex : seria Haiducii, Rascoala etc. Actorii nostrii si-au facut case de vacanta in zona, pe mal (Stela, Arsinel, regizorul Gheorghe Vitanidis, George Constantin, Ernest Maftei, Stefan Banica Senior).

    Răspunde
  3. Expresul de Buftea
    Expresul de Buftea says:

    Pffuuu… chiar n-am stofă de ziarist. Am omis să spun tocmai chestia asta, deși am prins in poze un grup de „haiduci” de la studiouri.

    Și doar imi povestise tataie de vreo 2000 de ori despre filmările la care a fost acolo.

    Răspunde
  4. nume
    nume says:

    [quote name=”Expresul de Buftea”]Pffuuu… chiar n-am stofă de ziarist. Am omis să spun tocmai chestia asta, deși am prins in poze un grup de „haiduci” de la studiouri.

    Și doar imi povestise tataie de vreo 2000 de ori despre filmările la care a fost acolo.[/quote]

    Nimeni nu e perfect. :p

    Răspunde
  5. Ada Milculescu
    Ada Milculescu says:

    Atat ideea inaltarii bisercii cat si realizarea lucrarii respective se datoreaza inginerului constructor Emil Prager.Informatia o detin chiar de la colegii dumnealui de birou de la Ministerul Energiei Electrice.
    Biserica e modesta,dar de o mare armonie si autenticitate romaneasca.Clopotnita si troita din curtea bisericii sunt de asemenea impresionante!
    Pictura interioara a fost studiata de catre Cornelia Pilat,sotia scriitorului Dinu Pilat (exista si o carte a acestei autoare referitoare la pictura bisericilor din timpul lui Matei Basarab)

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *