Am muncit 6 luni la săpat puţuri, dar tot am luat bacu’!

Destinele a peste 130.000 de tineri români au fost scrise ieri: fie au picat “cu brio” bacalaureatul, fie… l-au trecut la limită, în mod surprinzător. Pentru colegii lor mai studioşi, care nu au întâmpinat probleme, planurile erau făcute de mult, iar rezultatul a fost unul firesc. Libertatea a realizat ieri un reportaj într-unul din liceele cu cei mai mulţi “repetenţi la maturitate”, situat în judeţul Ilfov. Ministerul Educaţiei a anunţat că promovabilitatea la bacalaureatul din acest an pe ţară a fost de 59,25%, cu doar patru procente mai mare decât în 2013. Urmând parcă tradiţia anilor trecuţi, campioni la numărul de picaţi se află elevii din Ilfov. Aici, doar 27,93% din candidaţi au reuşit să promoveze. Am vrut să luăm pulsul, la cald, într-o astfel de instituţie, aproape de momentul în care s-au afişat rezultatele examenului. Aşa că am mers, ieri dimineaţă, la Liceul Tehnic Dumitru Dumitrescu, din Buftea, Ilfov. Câţiva tineri veniseră să-şi vadă notele obţinute la probele scrise, iar profesorii liceului, cu mult mai mulţi, erau adunaţi ciorchine în holul instituţiei pentru a comenta ştirile “ce denigrează învăţământul românesc”. S-au oprit brusc în momentul în care au văzut aparatul de fotografiat îndreptat spre avizierul şcolii. Zgomotul surd al declanşatorului de la camera foto i-a făcut să se simtă neconfortabil. Oare de ce?! Respins, respins, respins, respins, neprezentat, respins… şi doar câţiva admişi. Aşa arăta ultima rubrică a tabelelor cu care era tapetat peretele frontal al instituţiei. “Nu aveţi voie să faceţi poze! Ieşiţi imediat de aici!”, ne strigă înfuriată una dintre profesoare, nu înainte de a-i chema pe cei doi paznici ai liceului, de parcă aceştia ar fi fost plătiţi să păzească… mediile picaţilor.

Inspectorul Vasile ştie care-i buba Cel mai probabil nu e vina celor care vor să ascundă mizeria sub preş, respectiv notele dezastruoase obţinute de absolvenţii acestei şcoli, însă parcă nimănui nu-i pasă de istoria tristă care se repetă, an de an, în Ilfov. “Noi credem că avem o promovabilitate foarte scăzută pentru că elevii buni preferă să meargă la Bucureşti. Între diferite comune nu există transport, toate legăturile rutiere se fac direct cu Capitala. În plus, mai vin elevi slabi de prin judeţele învecinate, precum Dâmboviţa sau Giurgiu”, încearcă să explice Grigore Vasile, şeful Inspectoratului Şcolar Ilfov, dezastrul din şcolile pe care le păstoreşte. Dar dincolo de notele înşirate în rubrici seci, am descoperit poveşti aparte, ale unor tineri care încearcă să facă ceva în viaţă, deşi poate nu sunt cei mai buni prieteni cu cartea. Nu au lipsit însă nici cei care nu dau doi bani pe finalizarea studiilor. În prima categorie se înscrie Mitică Iabangiu Vijai, din Buciumeni. “Indian get-beget”, cum se autointitulează, cu umor. “Din primăvară şi până acum am muncit la săpat puţuri, dar tot am luat bacu’! Mi-a ieşit media 6,35! Şi, în paralel, mai am o slujbă, de distribuitor ziare. Nu mi-e ruşine cu truda, mai ales c-am reuşit să-mpac şi şcoala, şi am trecut de examenul ăsta nenorocit. Acum aş vrea să mă angajez la SMURD. Am şi referinţe: am câştigat locul întâi pe ţară la concursul naţional de ajutor în caz de dezastru, şi, în plus, am făcut trei ani de voluntariat”, ne spune el, ţopăind la propriu în faţa liceului.

Damaris, cea mai tare din curtea şcolii În acest timp, aproape de bombeul încălţărilor lui parchează o limuzină albă, din care coboară patru din foştii săi colegi. “Ăştia nici n-au dat Bac-ul, nici nu s-au sichisit să se înscrie! Le dau părinţii bani, nu ştiu ce e aia responsabilitate!”, adaugă, arătându-i cu degetul. Îl abordăm pe unul dintre “vinovaţi”. “Unii au noroc de bani. Nu-mi trebuie mie diplomă”, e replica scurtă a lui Andrei Biţan, care confirmă astfel “pâra” celuilalt. La polul opus, cu multă poftă de a realiza ceva în viaţă, e Damaris Mihalache, cea mai veselă dintre cei care au venit să-şi vadă rezultatele. “Am avut a doua cea mai mare medie! Am terminat cu 9,38, abia aştept examenul de la facultate şi să încep studenţia. Îmi doresc să intru la Drept sau la Limbi străine”, se confesează ea. E mândria şcolii. Le sare în braţe colegilor şi profesorilor care intră sau ies din curtea liceului. Şi aici, ca aproape peste tot, sunt elite, elevi cu rezultate medii, şi alţii care trec prin şcoală ca gâsca prin apă. S-a mai dus un an, iar notele acestor tineri ne arată din nou că învăţământul românesc e într-un mare colaps. Nu ne rămâne decât să sperăm că rezultatele următoarelor examene vor scoate mai mulţi “admişi” din astfel de şcoli.

sursa: libertatea.ro

]]>

8 raspunsuri
  1. Bogdan Tobă
    Bogdan Tobă says:

    S-a gandit cineva la o demisie de onoare dupa rezultatele rusinoase din ultimii ani? Nu, se gandesc din nou la cat de nenorocit sunt eu sa-i critic, cat de rau intentionat sunt, cat rau fac eu orasului si invatamantului buftean.

    Uite ca mai sunt unii care au onoare…

    http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/prima-demisie-bacalaureat-mehedinti-directorul-liceului-tehnic-decebal-si-a-depus-demisa-inspectorat-1_53bbc2b00d133766a83dfd60/index.html

    Răspunde
  2. pacalici de trefla
    pacalici de trefla says:

    Din pacate ti-ai diluat impartialitatea criticind si cind nu era cazul. S-a pierdut obiectivitatea, cititorii s-au rarit, am ramas citiva care ne mai bulucim pe-aici transpirind pareri pro sau contra a ceea ce postezi tu.

    Stilul tau din ultimii doi ani s-ar traduce prin a-ti educa copilul facindu-l in permanenta bou, prost, incapabil, asta ducind invariabil la frustrare si pierderea totala de incredere in el. Acum ai vrea demisia nu stiu cui pentru rezultatele de la bac. Pai la nivelul de interes al liceenilor din Buftea fata de carte, nici Kogalniceanu nu ar fi putut obtine mai mult de la ei. Din nimic, nimic rasare.

    Cei buni sint la Bucuresti, pleaca din clasa a opta si chiar mai devreme, aici ramin cocacola-rii, samintarii, tinerii manelisti si prapaditii de pui de tigan. Din parti drag de carte, Guta, Vali Vijelie, piticul ala Minune, Dragusanca si Cristea, astea sint modelele care abia leaga trei cuvinte dar au masini scumpe si promovare la tv.

    Buba nu-i aici, la Buftea, e a societatii pe care am creat-o, a nonvalorilor promovate artificial, a mirajului ca te poate trazni duminica sase din sase la loto si nu mai ai nevoie de Eminescu, de Blaga, de Sadoveanu, il aduci pe Guta pe masa, ii dai 2000 de euro si Buftea iti sta la picioare povestind o saptamina ce tare e ” a lu’ cutare”. Pai astia merita o demisie a cuiva? Nici nu ar intelege ce e aia si cine o cinta…

    Răspunde
  3. Bogdan Tobă
    Bogdan Tobă says:

    Pacalici… Devii din ce in ce mai penibil si mai agresiv, asa ca nici nu merti sa-ti mai raspund. Ocupa-te cu ce stii mai bine, cei ce ne citesc stiu să facă diferența intre scopul meu pe acest site si scopul tau.

    Credeam că e ceva de capul tău…

    gongonea… E greu de inteles, a? Ti-am cenzurat un singur mesaj pentru ca era abject. Tu ai impreisa ca daca nu-mi plac politicienii locali sau politistii trebuie sa-i fac in toate felurile?

    Fratilor, m-am saturat de atatia ani de vitejiile din anonimatul netului! Toti vreti sa platiti polite, toti vreti sa va dati la urs, toti sunteti curajosi si atotstiutori, dar nu aveti sange in instalatie sa va semnati cu numele real si sa va asumati cele spus!

    V-am mai spus, solutia e sa va faceti singuri site, blog, si sa scuipati acolo, aici incerc sa tin o minima decenta. Nu vreau sa platesc eu oalele sparte de voi, destul le platesc pe cele sparte de mine. N-am eu chef sa dau explicatii din cauza unor viteji care se bat cu pumnul in piept pe net, ca stiu ei bazaconii despre rapitori, despre politisti, despre primari, despre interlopi…

    E chiar ultima oara cand te-ai semnat cu numele asta.

    Răspunde
  4. simplu
    simplu says:

    Cand am dat eu „bac-ul”, in 2006, cred ca a fost ultima serie care a avut rezultate multumitoare…dupa noi s-a prabusit grav rata de promovare dar si interesul pentru carte.

    Au plecat multi profesori buni si au venit altii tineri, fara experienta si poate cu prea mult entuziasm si prea multa „ingaduinta”. Pentru ca s-a permis prea mult lucrurile au luat-o razna. Politica a inceput sa intre si in scoli si de aici a fost doar un pas pana la dezastrul pe care il vedem azi in licee..

    Pai daca prichindelu este fiul lui x care a votat cum trebuie sau care are nu stiu ce magazin si cotizeaza la conducere…pai cum sa mai aibe un profesor control asupra lui? ca vine „tata” si face ordine… Asa era si pe vremuri…tot cu interventii…tot cu pile…dar parca era alt „bun simt”. Acum este inexistent….

    In clasa noastra eram 2-3 care aveam masini…dacii amarate…dar chiar si cu alea in clasa a 12-a, daca il zareai pe 1-2 cu masina la scoala…si asta asa…o data pe saptamana… ca in rest nu o primeam de la parinti. Acum elevii se intrec in marci…Daca noi aruncam penarul/mapa/ si poate chiar 3310-le pe banca… ei bine acum se arunca numai „bemve, haudi si maibah”, zorzoanele bolidelor din parcare… Si parintii se plang de profesori… Dar cand vine „boul” acasa ca a luat 4… imediat pun mana pe telefon si suna o pila sa rezolve situatia…in loc sa ii dea o mustruluiala sa se invete minte si sa puna mana pe carte…

    Nu am iesit noi mari oameni (cei din generatiile mai vechi)…nu avem „job-uri” foarte bine platite… (desi majoritatea avem o facultate terminata) dar macar avem coloana vertebrala dreapta…si dam un buna ziua omului care ne-a pus penita in mana… nu il claxonam din bolidul rasunand de manele…

    Răspunde
  5. bac2014
    bac2014 says:

    Cum sa se ia bacul in Energetic daca din 3 profesori care predau materie de bac, doar unul singur vine la ore si ii pasa.. Am dat bacul anul acesta, si l-am luat fara prea multe ore de romana si biologie.. In mare parte e vina elevilor, dar nici cu profesorii nu imi e rusine.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *