Am fost in audiență la Ministerul Transporturilor, pe tema Trafic Mogoșoaia

Impreună cu cetățeni din Mogosoaia, am fost in audienta la Ministerul Transporturilor, și ne-am văzut cu 3 responsabili din CNAIR, care răspund de proiectul pasajului de la Mogosoaia.

Cei din Mogosoaia au luat foarte in serios implicarea in această problemă, și spre deosebire de noi, au trecut de faza lamentărilor pe Facebook. Buftenii nu par prea deranjați.

Mai avusesem anul acesta o intâlnire pe tema asta cu cei de la Asociația ProInfrastructura. Despre traficul de la Mogosoaia si care ar fi solutiile

USR Mogoșoaia a făcut mai multe demersuri pentru a afla care e problema cu pasajul Mogoșoaia, a cărui construcție incă nu demarează. Și pentru că au fost plimbați și au primit informații contradictorii, au cerut o audiență direct la administratorul drumului, beneficiarul practic al investiției, CNAIR, care a parține de Ministerul Transporturilor.

Din partea CNAIR au participat – Flavius Pavel (monitorizare trafic), Anghel Tanasescu (Consilier Director General), George Ariton (responsabil pasaj Mogoşoaia)

In principal, noi am fost cei care am spus problemele și soluțiile, deși ca specialiști, se presupune că ar fi știut totul despre traficul de acolo. Aveau scuzele pregătite, nu sunt ei de vină, ei lucrează.

Pasajul Mogosoaia

Firma Strabag, castigatoarea licitatiei, are la dispoziție 6 luni să proiecteze și alte 24 să execute pasajul rutier suprateran lung de 800 de metri. Garanția lucrărilor este de 10 ani. Investiția va fi de aproape 32,3 milioane de lei (fără TVA), eligibilă la decontare din fonduri europene (POIM).

Proiectul arata bine dar e impotmolit la stadiul de avize, constructorul Strabag incă așteaptând avizul de mediu și doua avize, de la compania de apa si cea electrică. Nu e vina firmei. Abia după aia se va elibera autorizatia de constructie. Probabil trebuie să facem o vizită și la cele 3 care intârzie cu eliberarea avizelor, să vedem ce se intâmplă

Până la fianlizarea acestui proiect, undeva peste cel putin 2 ani, noi am avut 3 propuneri pe termen mai scurt, pentru a fluidiza circulația in zona aia, in care ne pierdem pur si simplu viața. Ei ne-au spus că sunt perfect posibile, dar nu ne-au convins că le vor si implementa.

  1. Lărgirea benzilor de la Lukoil până la intersecţia cu Centura

Sunt maxim 300 de metri in care se formează un dop, mașinile blocându-se incepând cu Parcul Mogoșoaia. CFR-ul a lăsat spațiu sub pasajul feroviar pentru a lărgi șoseaua la 4 benzi, loc e peste tot. Sau măcar dublarea doar a sensului spre centură, că e mai aglomerat.

CNAIR ne spunea incă de la inceputul anului că au demarat un studiu de fezabilitate in această privință, iar acum ne spune că e cam tot la stadiul ăsta. Nu ne pot spune de ce nu au avansat lucrurile. Impresia e că nu au niciun gând să facă asta prea curând. Nici nu părea că știu exact zona și problema.

Ne-au spus, in schimb, că Primăria Mogoșoaia au venit la o intâlnire aici, și au intrebat dacă pot lua in administrare ei porțiunea aia, să lărgească ei la două benzi. CNAIR spune că nu are nimic impotrivă, și că vor prelua din nou drumul in administrație, la finalul investiției, pentru a-l intreține. Tot ei zic că ar fi varianta cea mai rapidă din punct de vedere birocratic. Evident, pentru că nu e in planurile lor așa ceva.

Doar că, in mod ciudat, Primăria Mogoșoaia nu a făcut publică această intenție, chiar dacă era bună de arucat pe piață in an electoral. Ei s-au mulțumit să spună că au avut o intâlnire cu CNAIR, dar fără detalii. Imi pare că au intrebat dacă se poate, doar in seprața de a fi refuzați, și de a arunca asta pe piață… că au vrut, dar nu se poate!

N-ar fi complicat… Preiau in administrare și demarează proiectul, care poate fi finațat de guven direct sau de Consiliul Județean, că tot e implicată și Buftea in zonă. N-ar trebui să fie o tonă de bani.

2. Sens giratoriu

Sigur dublarea benzilor pe acea porțiune trebuie să vină la pachet cu un sens giratoriu, pentru care e loc, și poate fi făcut provizoriu și din balize. Asta poate nu ar reduce traficul, dar cu siguranță ar reduce nervii tuturor celor care intră in acea intersecție. Mitocanii grăbiți nu ar mai putea să se bage in față prin dreapta.

3. Restricții de trafic greu intre orele 7 și 10.

Camioanele de mare tonaj ingreunează extrem de mult traficul dimineata. Eu n-am crezut in propunerea asta, dar cei 3 speciliști de la CNAIR au fost surprinși de propunere, in sensul că părea că nu s-au gândit la asta. Au spus clar că n-ar fi o problemă din partea lor, dar că trebuie dezbătut cu autoritățile locale Buftea-Mogosoaia-Chitila și cu firmele de transport.

Acum firmele de transport ce să zică? Autoritățile locale, depinde de interese. Dacă primarul nostru vinde terenuri mari pentru depozite logistice la Buftea, vă zic eu că nu o să fie de acord cu restricția asta.

Și totuși 3 ore pe zi, dimineața când e haosul mare, nu ar fi o tragedie. Firmele din Crevedia-Buftea-Mogosoaia-Chitila se pot descurca și cu mașini sub 7.5 tone sau 3.5 tone.

Dar oare camioanele de mare tonaj de unde vin prin Crevedia-Buftea-Mogoșoaia. Aici e o chestie interesantă de urmărit. Unul dintre cetățeni i-a intrebat când a fost făcut ultimul studiu de trafic. Acum 4 ani! E normal să se facă aș rar, mai alesc in locuri așa sensibile?

Dacă vin de la Ploiești nu e normal, au varinta autostrăzii. De la Pitești la fel, autostradă. De la Târgoviște nu prea vin, e un oraș mic, cam pilaf și fără drum european in el. Și oricum nu vin de la Târgoviște prin Cojasca spre noi și Mogoșoaia, ar trebui să o ia pe DN 7 pe Tărtășești-Chitila, zonă cu 4 benzi și nu așa dezvoltată rezidențial ca Crevedia-Buftea-Mogoșoaia.

Deci de unde atâtea camioane de mare tonaj la noi? Cumva pentru că pe tot DN1A, sos. București-Târgoviște, nu sunt cotroale ARR, nu sunt cântare pentru a fi verificate tonajele?

Pe DN1 traficul peste 3.5 tone e interzis, de ce n-ar fi și pe DN1A, măcar 3 ore pe zi? Măcar până se face pasajul. Pe termen scurt ar fi o soluție excelentă. Nu se poate ceva mai simplu. Ne-au promis că iau in considerare și ne dau un răspuns rapid.

4. Drum Judetean din Centura, pe câmpul dintre Otopeni, Mogosoaia, Corbeanca, Buftea, Crevedia, Periș.

Este proiectul Consiliului Judetean, care a aprobat la inceputul anului un studiu de fezabilitate.
Intre aceste localitati e foarte mult teren liber, fara acces la el, si poate e pacat sa stea degeaba, nu? Mai ales daca apartine cui trebuie. Ar fi paralel, intre DN1A si DN1. Ideea nu e rea deloc, doar că i-am intrebat pe cei de la CNAIR, in a căror centură ar trebui să se ințepe, dar dânșii nici măcar nu au auzit de așa ceva.

Scris de Bogdan Tobă

Vom insista pentru că situația e dramatică, mai ales știind că se construiește masiv in Crevedia, Buftea, dar mai ales Mogoșoaia. Felicitări celor de la USRPLUS Mogosoaia care insistă pe subiectul ăsta.

Pare că presiunea publică e și ea o soluție, mulți cetățeni din Mogoșoaia fiind gata de protest, dar nimeni nu iși asumă inițierea lui, de teama blocării traficului (ce, ironic!) și a răspunderii.

Citiți și alte propuneri pentru reducerea traficului auto aici… Despre traficul de la Mogosoaia si care ar fi solutiile

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare şi pantofi
]]>
1 răspunde
  1. Buftean
    Buftean says:

    Nu stiu in ce constau avizele ce sunt asteptate, daca chiar se verifica impactul acestui pasaj asupra mediului sau ce mult trebuie sa calculeze cei de la electricitate.
    Insa consider ca fiind o investitie de mare interes se poate cere accelerarea emiterii acestor avize.
    Stiu ca atunci cand se doreste se fac presiuni mari dar ….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *