Dumitru Dragan si fabulele sale cu urechi
Dumitru Dragan a fost directorul bibliotecii orasului Buftea, pe vreamea cand Casa de Cultura chiar era destinata culturii. Nu stim prea multe despre dansul, doar ca este batran si bolnav si ca locuieste pe Strada Viilor.
Ne-a lasat mostenire o carticica de fabule, absolut superbe, carticica pe care am cautat-o ceva timp si pe care am gasit-o intr-un final la un anticariat. Daca aveti mai multe informatii despre dansul, va rog sa ni le comunicati, caci nu trebuie uitat.
Am selectat cateva fabule din cartea dansului publicata in 1991, „Fabule cu urechi”, foarte la obiect, si care se potrivesc binisor in mediul local. Sa facem cateva dedicatii, fara suparare, ca-s doar fabule:
Fostului primar Stoica
De la mine pentru nonziaristul, lingaul primarului
Pentru RAJA
Sefilor din Politia Buftea
Primarului Pistol din Buftea
Cateilor primarului
Lui Richard Gioarsa
Samsarilor din Buftea
Capitanu Petre: „Poet prin excelenta in tot ceea ce a facut in acest oras, nea Mitica Dragan, bibliotecar al BIBLIOTECII ORASENESTI, avea sa aibe nu numai gustul cititului si al pastrarii cartilor intr-o deosebita stare, dar si harul de a scrie! Prieten cu poetul DUMITRU STELARU, ce a locuit pe meleaguri buftene, prietenul meu mai mare avea sa infiinteze acum 50 de ani RADIO BUFTEA!
Impreuna cu Doamna TAMARA BALEA (fosta CROITORU vecina mea din Crevedia) prin firul radioului ce-l aveau in casa majoritatea locuitorilor judetului ILFOV, ascultatorii aveau sa fie informati despre diferite evenimente de interes local, emisiunile incepand cu „AICI RADIO BUFTEA, DRAGI ASCULTATORI, BUNA SEARA!” Cu un mic microfon si cu un magnetofon portabil care uneori ramanea fara baterii, DUMITRU DRAGAN punea in discutie activitatea in agricultura, in fabrici, discutii cu privire la starea infractionala, unde Maiorul Jujan si Lt. Col. Vicol pregateau populatia cu masuri de siguranta, prezentind masuri specifice muncii de politist. Primarul deasemenea avea rubrica sa, ca si cetatenii care se puteau exprima direct cu opinii privind vita orasului.
Tot acest OM avea sa fie multa vreme PRESEDINTELE COMISIEI DE IMPACIUIRE, Comisie ce activa pe langa PRIMARIA ORASULUI, unde potrivit Legii 504/1969, daca retin bine, cetatenii se puteau impaca inainte de a merge la INSTANTA DE JUDECATA (un fel de CAMERA PRELIMINARA DE ASTAZI) IN SISTEMUL NOSTRU JURIDIC. Cu respect pentru amicul meu pot afirma cu responsabilitate ca multe conflicte au fost solutionate aici!”
]]>
Din pacate e bolnav datorita varstei inaintate. Familia Dragan a ramas o familie deosebita si discreta. Doamna educatoare a avut grija de generatii de copiii, domnul Dragan a fost un pionier al radiofoniei locale (radio prin cablu) dansul fiind singurul ce facea emisiune locala cu ajutorul unui casetofon rusesc Electronica 302 (Tento). Era vazut mereu cu casetofonul in cosul bicicletei cu care se deplasa. In afara de munca la biblioteca, s-a ocupat din cate imi aduc aminte de primul ziar local imediat dupa revolutie, ziar editat si tiparit aici in Buftea cand inca mai aveam editura.
Poti afla foarte simplu istorii locale, amintiri etc. fiul domnului Dragan fiind extrem de deschis. Dansul s-a ocupat o viata cu reparatii radio tv si este destul de cunoscut.
Ma gandesc ca e posibil sa mai aibe in posesie inregistrari ale emisiunilor. Ar fi extraordinar sa le converteasca cineva sa le avem acum. Tot la fel ma gandesc si cu editii ale ziarelor aparute aici. Astfel de lucruri ar fi demne sa intre intr-un muzeu local. E bine sa apreciem oamenii ce au facut lucruri bune dezinteresat si nu cum se intampla acum. Ma gandesc si ca Primaria ar trebui sa onoreze astfel de oameni inca in viata cu distinctii…