Despre barurile din Buftea
Cândva eram un fin cunoscător al barurilor din Buftea, din păcate nu și al bibliotecilor din oraș, trebuie să recunosc. Am pierdut mult prea mult timp in barurile din Buftea, doar din lipsă de alte alternative in oraș, alternative care pentru mine in niciun caz nu au fost păcănelele, casele de pariuri, scara blocului, berea la bordură sau plimbatul cu mașina prin oraș, cu viteza a doua, să mă vadă lumea.
In Buftea și în zonă, unde mai merg buftenii, nu mai sunt decât vreo 5 baruri, afară de cele 3 pizzerii, care au alt target, și localurile cu păcănele, aflate sub nivelul nostru de discuție. In pozele din subsolul articolului apar mai multe baruri, dar unele s-au inchis intre timp. Oare de ce?
E siplu să-ți faci un bar. Oricine dispune de ceva parale poate, mai ales cei care și-au petrecut mult tip prin ele și cred că se pricep. Unii și-au făcut bar doar pentru a nu mai cheltui banii la alții sau doar pentru a avea un loc ferit cu prietenii, șprițarii. Au zis că se pricep și ei la asta. Ai doar două griji… să achiziționezi marfă la preț bun și să deschi ușa, așteptând să pice cineva. Ce poate fi așa greu?
Nu e chiar așa. Mulți au crezut că e simplu și s-au ars. S-au inchis multe baruri in Buftea in ultimii ani, nu numai pentru că unii nu se pricep, dar și pentru că asta nu e o afacere profitabilă, in acest loc, mai ales dacă nu ești și proprietarul spațiului. Mă uit pe Facebook și văd că barurile din Buftea nici nu știu să se promoveze, singura lor grijă, și au rămas la stadiul ăla din anii 90, e de a deschide ușa și de a aștepta să pice clienții.
Barurile din Buftea nu o duc bine, au rămas incă in picioare doar cele care nu plătesc chirie. Problema e că nu vin cu ceva interesant, astfel incât buftenaul să fie convins să-și cheltuie banii aici, nu să se ducă in București, unde oricum are de unde alege și găsește mereu altceva. Am studiat problema și știu că multă lumea se ferea de barurile in care patronii stau la masă și consumă și ei, aproape seară de seară, eventual cu propriul anturaj. Lumea in Buftea alege barurile și in funcție de clienții casei, iar dacă aceștia nu sunt prea populari, nu fac decât să ii alunge.
In ultimul timp nu mai ies in barurile din Buftea, și nu numai pentru că nu mai am timp și am intrat intr-o altă etapă a vieții, dar mai ales pentru că nu imi mai place. Probabil eu sunt de vină, nu ele, dar nu pot să nu remarc ceva extrem de ciudat, după părerea mea. Am observat o adevărată tendință in ceea ce privește amenajarea barurilor din Buftea… aproape toate iși pun mobilier jos, cu scaune, fotolii, canapele și mese foarte joase.
Inteleg că așa o fi moda, că pe măsuțele alea minuscule nu ai de ce să-ți pui altceva decât cheile de la mașină, Iphoneul și paharul cu pai și băutură colorată, singurul din acea seară. Inteleg că acele canapele sunt perfecte pentru tolănit și privit lumea sau pentru răsfoit iphonul! Dar eu nu pentru asta vin la bar! Oi fi eu demodat și bătrân, dar nu pot să stau pe ele! Mai comod stau pe scaunele de pe peronul Gării de Nord! Și peste toate, mai e și muzica ingrozitoare, bumți-bumți, care duduie de iți acoperă și gândurile!
Nu prea există in Buftea un bar unde să stai comod pe scaun, să ai loc să-ți pui meditativ coatele pe masă sau să te auzi vorbind cu comesenii, discuții lejere, de cârciumă. Intr-un bar trebuie să fie muzică de bar, pe fundal, nu de discotecă, de duduie boxa și decolteul. Chiar și la deja celebra și mult prea bine gândită tavernă, scaunele sunt inconfortabile, iar muzica nepotrivită! De aceea, dacă mai ies, prefer serile liniștite, cu prietenii, la cea mai veche cârciumă din oraș, mică, retrasă, modestă și primitoare, ca intotdeauna.
]]>
Salutare! Care e cea mai veche carciuma din oras? Unde anume? Am tot stat sa ma gandesc si nu prea mai sunt carciumi vechi si tare mi-ar placea sa beau o bere pe muzica buna.
E vorba de Bărboși. Nu pune nimeni muzica speciala, dar sigur iti poti alege singur postul de radio. Si la Taverna e muzica ok duminica, cand canta Ana Glomnicu din Buftea, cu un pianist.